Ankara’da binlerce kadın yürüdü

1503516_661578267213149_1176000183_n

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Ankaralı kadınlar sokaktaydı.

Daha önce yapılan 8 Mart eylemlerine göre Ankara bugün en görkemli ,en renkli ve en kalabalık eylemini yaşadı. Kadınlar dövizleri,kıyafetleri ve pankartları ile Ankara’nın bulutlu havasına renk kattı.Aralarında bir çok kadın örgütü ve LGBTİ’ lerinde yer aldığı kitle yaklaşık olarak 7 bin civarındaydı.

İtfaiye meydanında toplanan kitle ‘’Jin jiyan azadi, “Kadın yaşam özgürlük”, “Devlet elini bedenimden çek ‘’sloganları eşliğinde Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüdü. Kitlenin coşkusu gözden kaçmadı. Yürüyüş sonrası Ziya Gökalp’te bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın metni önce Kürtçe, daha sonra Türkçe okundu.  8 Mart’ın tarihine değinen  Pınar Aytekin şu sözleri kaydetti:

“157 yıl önce bugün, işçi kadınlar, hayatları için, daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyordu. ve o günden bugüne dünyanın dört bir yanında, her kimlikten, her milletten, her kesimden kadın; bu mücadeleyi başlatan, yaratan kadınları anmak, talep ve isyanlarını haykırmak, bu mücadeleyi yükseltmek için bir aradayız.”

Aytekin konuşmasında; “ Kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı; emeğimiz, hayatlarımız, geleceğimiz, özgürlüğümüz için bir aradayız. 150 yılı aşkın süredir verdiğimiz mücadeleyle kazandığımız haklarımızı gasp etmeye çalışanlara karşı, kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak için buradayız”

Esnek, güvencesiz, sendikasız, taşeronlaşmış iş koşullarına mahkum edip, emek hırsızlığı yapanlara karşı burada olduklarını ifade etti.

Kutsal aileniz batsın demek için buradayız

“Her gün, erkekler onlarca kadını öldürür, yüzlercesini sakat bırakırken, siz şiddet görmesine rağmen barıştırmak adı altında kadınları o cehennemlere geri yolladınız diyen Aytekin;  Korumak uğruna kadınların hayatların hayatlarını gözden çıkardığınız ‘kutsal aileniz batsın’ demek için buradayız! dedi.

Aytekin, 13 yaşındaki kız çocuklarına tecavüz edenleri ‘çocuğun rızası vardı’ diyerek salıverildiğini vurgularken; “Kadına yönelik şiddet karşısında sizin erkek dayanışması ile suçluları görmezden gelen ‘ erkek adaletiniz batsın’ demek için buradayız

Eş cinsel, biseksüel ve trans kadınların yok sayılmasına, görünmezliğe mahkum edilmesine, zorla evlendirilmesine, pornografik ve cinsel obje olarak gösterilmesine, kabahatlar kanunu kapsamında para cezalarına çarptırılmasına, nefret cinayetlerine uğramalarına, yargı ihlallerine, çalışma yaşamı,eğitim,barınma,sağlık hizmetlerine erişimin engellenmesine ve hak ihlallerine..yaşamın her alanında ayrımcılığa ve şiddete uğramasına karşı buradayız!”

Kürtajı yasaklamaya, doğum kontrol yöntemlerine ulaşımı zorlaştırmaya kalkarak, çocuk doğurup doğurmayacağımıza, kaç çocuk doğuracağımıza karar vermeye çalışanlara karşı buradayız. bedenlerimiz ve hayatlarımız hakkında söz edenlere karşı ‘ haddinizi bilin demek’ için buradayız” dedi.

HES’lerle suyu, toprağı satıp ağaçları kurutanlara karşı alanda olduklarını söyleyen Aytekin  şunları kaydetti:

“Yaşadığımız sokağı, yürüdüğümüz caddeyi, müşterek alanlarımızı gasp edip rant sahası haline getirenlere karşı, ranta dayalı kentsel dönüşümlere bizleri yaşadığımız evlerden çıkarıp kentlerimizi parsel parsel satanlara karşı buradayız! “

Rojavalı kadınları selamlamak için buradayız

Rojava Devrimi’nin öncüsü kadınları da selamlayan Aytekin; “Emperyalist politikalarınıza, uluslar arası baskıya, desteklediğiniz cinayet ve katliamlara rağmen, halkın öz gücüyle gerçekleştirdiği Rojava Devrimi’ni, Rojava’daki kadın devrimini, ve Rojavalı kadınları selamlamak için buradayız” dedi.

Siz bizi tanıyorsunuz

AYtekin siz bizi iyi tanırsınız diye devam ettiği konuşmasında; “31 Mayıs gecesinden, 1 Haziran’dan tanıyorsunuz! biz gücü karşısında dehşetle irkildiğiniz o çapulculardanız. Biz o güzel, o uzun haziran boyunca, biber gazı karşısında duran kırmızılı kadından, TOMA’nın tazyikli suyu karşısında direnen siyahlı kadından tanırsınız!” dedi.

Aytekin basın açıklamasına son vermeden önce gezi şehitlerinin annelerini de unutmadı.

“Siz gerçek mermilerle burada Ethem’i vurdunuz! Biz annesi Sayfı Sarısülük’e selamlarımızla yine bu meydanlardayız! Siz Ali İsmail’i öldürdünüz! Biz Emel Korkmaz ’a selamlarımızla yine alanlardayız! Mehmet Ayvalıtaş’ı ,Ahmet Atakan’ı, Abdullah Cömert’i, Medeni Yıldırım’ı, Hasan Ferit Gedik’i öldürdünüz! biz Nuray Gedik’e ,Emsal Atakan’a Hatice Cömert’e, Fahriye Yıldırım’a, selamlarımızla ve Mehmet’in acısına dayanamayıp yaşamını yitiren Fadime Ayvalıtaş’ı anarak buradayız, siz saldırdınız,hapsettiniz, öldürdünüz, ama biz kazanacağız.”

Eylem Ziya Gökalp Caddesi’nde çekilen halayların, söylenen türkülerin ardından sona erdi.

Ardından kadınlar ve LGBTİ’ler Yüksel Cadde’sinde yapılacak olan gece yürüyüşüne hazırlık yapmaya başladı. Saat 20’de Yüksel Caddesi’nde toplanan binlerce kadın ve LGBTİ’ler Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Siyasihaber.org/Ankara

Yoruma kapalı