Emekli-Sen: Kar hırsı işçilerin canına mal oluyor

emekli-sen

DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyeleri Soma’da yaşanan işçi katliamını protesto etmek için Kadıköy Vapur İskelesi önündeydi. Emekli-Sen üyeleri iktidarın özelleştirme politikalarının bu katliama zemin hazırladığını kaydetti.

Yüzlerce işçinin katledilmesini protesto eden Emekli-Sen üyeleri Kadıköy Vapur İskelesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı Emekli-Sen adına İsmail Şahin okudu.

Başbakan bu iş yerlerinde olağan kazalar bunlar” sözlerine tepki gösteren Şahin; Dünyadan örnekler verdiği kazaların en yakın tarihi 1914.Soma halkı işsizliğin alın yazısıyla üç kuruş paraya burada çalışmak zorunda kalıyor. Hükümet ocak ayında, inceleme yapmış ve olumlu rapor vermiş, üç ay sonrada bu katliam gerçekleşti. Devlet kömür madenlerini peşkeş çekerek, özelleştirerek zararını telafi ettiğini söylüyor. Arkasından bir bakıyoruz özelleştirilen yerler, yüzde 300 kar yapıyor. Sendikasız, güvencesiz ve aşırı yüksek çalışma saatleri elbetteki maliyeti düşürülen iş yerleri, yani ücretlerden kesinti, fazla saat en önemlisi teknik alt yapının bakımından kaçan işveren kar eder ama işte böyle yüzlerce can gider hayatları yok olur” dedi.

Kömür madenlerinin yüzde 80’inin hem yandaşlara peşkeş çekildiğini, hem de denetimden muaf tutulduğunu ve madenleri satın alan şirketlerin aşırı üretime teşvik edilmesinin böyle katliamlara sebebiyet verdiğini vurgulayan Şahin şunları kaydetti:

“Özelleştirilen bütün, kömür madenleri taşeron sistemiyle çalıştırılmaktadır. Yani yatırımlar halen devletin kamu malıdır. Kendisi zarar ederken bu taşeron şirketler kar edebiliyor. Çok açık. Hiçbir önlem alıcı yatırım yapmadan, işçileri eğitime tabi tutmadan ve alabildiğine fazla çalıştırarak elbette ki yüksek karlar edecekler.

Devlete sesleniyoruz; taşeronlara peşkeş çektiğin her iş yeri, ölüm tuzağı ve biz bu tuzağı bozacak bunun hesabını da senden soracağız. Bir de kabadayı tavırlarıyla işçi dövüyor. senin de saltanatının sonu gelecek Tayyip Erdoğan ama senin gidişin sakin olmayacak. Bütün yaptığın yapacağın kötülüklerin yüce divanda hesabı sorulacaktır. Katledilen 400 canın hesabını sormak için sokağa eyleme”

Yoruma kapalı