Erkekler Temmuz’da 33 kadını öldürdü

cetele1

Temmuz’da 33 kadını öldürüldü; üç kadına tecavüz edildi; 70 kadına şiddet uygulandı; dört kadına cinsel tacizde bulundu. 2014’ün ilk yedi ayında erkekler 162 kadın öldürdü.

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Temmuz’da 33 kadını öldürdü; üç kadına tecavüz etti; 70 kadına şiddet uyguladı; dört kadına cinsel tacizde bulundu. Dört kadın ve kız çocuğunun öldürülmesi ise aydınlatılamadı. 2014’ün ilk yedi ayında erkekler 162 kadın öldürdü; 61 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 362 kadına şiddet uyguladı; 61 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Temmuz’da 18 ilde 33 kadın ve iki erkek öldürdü.Kadınların yüzde 12’si boşanmak istediği için öldürüldü. Öldürülen kadınlardan ikisi, kocaları hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmıştı. Bir kadın ise daha önce de kendisini camdan atmak isteyen kocası hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmış, tehditler üzerine kararı kaldırtmıştı. Kadınların yüzde 75,7’si mevcut ve eski partnerleri (kocaları, eski kocaları, sevgilileri, eski sevgilileri, nişanlıları) tarafından öldürüldü: 15 kadını kocaları, beş kadını akrabaları olan erkekler, üçünü eski kocaları, üçünü sevgilileri, üçünü eski sevgilileri, birini nişanlısı, birini arkadaşı, birini kocasının çalışanı, birini tanımadığı erkekler öldürdü. Cinayetlerin yüzde 72,7’si ateşli silahlarla işlendi: 17 kadın tabancayla, yedisi tüfekle, üçü bıçakla, biri boğularak, ikisi dövülerek, biri baltayla öldürüldü. Cinayetin ardından beş erkek intihar etti. İki erkek teslim oldu. Biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
* 19 yaşındaki nişanlısını öldüren erkeğin, sonradan nişanlandığı kadına tecavüz ettiği iddiasıyla yargılandığı ve beraat ettiği öğrenildi.
* 16 yaşında bir erkek, 20 yaşındaki ablasını aile kararıyla öldürdü.
* İzmir’de evi terkettiği için öldürülen kadının, çocuk yaşta zorla evlendirildiği ortaya çıktı.
* Bir polis memuru, kendisinden şikayetçi olan eski sevgilisini karakolun önünde öldürdü.
* Temmuz’da kadın katillerinden ikisi polis memuruydu.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana (3), Ankara (3), Antalya (3), Bilecik, Burdur (2), Bursa, Çanakkale, Denizli, Erzurum, Giresun, İstanbul (8), İzmir (2), Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Urfa ve Zonguldak (2). Temmuz’da kadın katillerinin yaşları 16 ila 81; katledilen kadınların yaşları 18 ile 74 arasında değişti.

Şüpheli ölüm / Faili meçhul cinayet

Temmuz’da dört ilde dört kadın ve kız çocuğunun cesetleri bulundu. 15 yaşında zorla evlendirilen bir kız çocuğunun pompalı tüfekle intihar ettiği iddia edildi. Bir kız çocuğu ise evinde ölü bulundu. Bıçaklanarak öldürülen iki kadının cesetleri ıssız alanlarda bulundu. Kadınlardan biri mülteciydi. Temmuz’da şüpheli ölüm ve faili meçhul cinayetlerin yaşandığı iller Adana, Adıyaman, Antalya ve Şırnak.

Şiddetin doğurduğu şiddet

İstanbul’da kocasından şiddet gören, koruma kararı çıkartan ve sığınmaevinde kalan bir kadın, 1 yaşındaki bebeğini ve kendisini döven kocasını bıçakla öldürdü.

Tecavüz

Temmuz’da basına üç tecavüz vakası yansıdı. Tecavüzlerin ikisi kadınların evinde, biri kadının alıkonulduğu bir mekanda gerçekleşti. Kadınlardan biri kuzeni, biri tanımadığı bir erkek, biri ise öğretmeni tarafından tecavüze uğradı. Temmuz’da tecavüzcülerin yaşları 26 ila 28; tecavüze uğrayan kadınların yaşı 19 ile 27 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Aydın, Konya ve Erzurum.

Şiddet – yaralama

Erkekler Temmuz’da 27 ilde 70 kadına şiddet uyguladı, yaraladı. Kadınların yüzde 7’si boşanmak istedikleri için erkek şiddetine maruz kaldı. İki kadın kocaları hakkında uzaklaştırma kararı bulunmasına rağmen darp edildi. Şiddet-yaralama vakalarının yüzde 20’si sokakta, kafelerde, restoranlarda, yani kamuya açık yerlerde, insanların gözü önünde yaşandı. Vakaların yüzde 12,8’inde erkekler, kadınları çeşitli mekanlarda alıkoydu. Kadınların yüzde 70’i kocaları, imam nikahlı kocaları, eski kocaları ve sevgililerinden şiddet gördü: Bir kadın babası, ikisi damatları, üçü işveren ya da iş arkadaşları, üçü eski kocası, beşi ev sahibi ya da komşusu, ikisi otobüs şoförü, biri lokantanın servis görevlisi, beşi imam nikahlı kocaları, 33’ü kocaları, biri kardeşinin kocası, biri oğlu, biri birlikte olma teklifini reddettiği bir erkek, sekizi sevgilileri, dördü tanımadıkları erkeklerden şiddet gördü. Erkek şiddeti vakalarının yüzde 15,7’sinde ateşli silahlar ve patlayıcı maddeler kullanıldı: 51 kadın darp edildi, beş kadın tabanca, dördü tüfek, altısı bıçak, biri baltayla yaralandı. Bir erkek karısını arabayla ezdi. Bir erkek el bombası, biri ise Molotof kokteyli ile eski karılarının evine saldırdı.

* Pompalı tüfekle yaralanan bir kadın, kendisini bir yıldır taciz eden ve daha önce de evini kundaklayan saldırganı hakkında tam 43 kez şikayette bulunmuş ancak hiçbir önlem alınmamıştı.
* Trans gazeteci M.D. yaşadığı apartmanda kendisini polis olarak tanıtan kişilerce darp edildi. Saldırganlar ifadeleri alınıp serbest bırakıldı.
* Eski karısını öldürdüğü için 16 yıl hapis yatan bir erkek, sığınmaevinden çıkan karısını baltayla ağır yaraladı.
* Cezaevinden yeni tahliye olan başka bir erkek, hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen karısının evine giderek, karısı ve çocuklarını tüp gaz açarak zehirlemeye çalıştı.
* Tehdit şikayetiyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bir erkek, boşanmak isteyen karısını pompalı tüfekle ağır yaraladı.
* Bir erkek eski karısının evine el bombasıyla, bir diğeri molotof kokteyli ile saldırdı.
* Halk Cephesi üyesi bir grup, İstanbul’da bir kadını darp etti ve “ifşa ettiğini” iddia ederek sosyal medyada fotoğraflarını paylaştı.

Temmuz’da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 20 ile 91, şiddet gören kadın ve kız çocuklarının yaşları 15 ila 93 arasında değişti.
Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (7), Adıyaman (2), Aksaray (4), Amasya (3), Antalya (4), Aydın (4), Balıkesir, Batman (2), Bolu (7), Burdur, Çorum (2), Diyarbakır, Edirne (2), Erzurum (3), Eskişehir (2), Iğdır (2), İstanbul (4), İzmir (2), Kayseri (2), Kocaeli (3), Konya (2), Mersin, Muğla, Sakarya (3), Samsun, Tekirdağ ve Trabzon (2).

Taciz

Temmuz’da medyaya dört cinsel taciz vakası yansıdı.
Taciz vakalarının ikisi hastanede, biri plajda, biri ise sosyal medyada yaşandı. Tacizcilerin tamamı, kadınların tanımadığı erkeklerden oluştu.
Temmuz’da taciz vakalarının yaşandığı iller Adana, Trabzon ve Zonguldak.

Bölgelere göre

Temmuz’da 37 ilde 114 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.
En çok şiddet Marmara Bölgesi’nde yaşandı. 114 şiddet vakasından 28’i Marmara, 23’ü Akdeniz, 20’si Karadeniz, 15’i İç Anadolu, 12’si Ege, sekizi Doğu Anadolu ve yedisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, biri ise sosyal medyada yaşandı.

 

Yoruma kapalı