Hasta tutsak Hasan Kaçar nihayet serbest

fft81_mf2048814Adli Tıp’ın “Cezaevinde tek başına kalamaz, cezası 6 ay ertelensin” demesine rağmen ısrarla tahliye edilmeyen hasta mahkûm Hasan Kaçar nihayet dün özgürlüğüne kavuştu.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre; Cezaevindeki mahkûmlar arasında sağlık durumu en kötü durumda olanlar arasında yer alan Hasan Kaçar’a tahliye yolu açıldı. İHD’nin durumunu gündeme taşıdığı 29 yaşındaki Kaçar, cezaevinde ‘ankilozan spondolit’ adlı hastalığa yakalanmıştı. Bu yüzden kemiklerinde iltihaplanma ve iç içe geçme hali başgösteren Kaçar, artık hareket edemez bir halde yaşıyordu. Kaçar normal şekilde yürüyemiyor, ellerini çok az hareket ettirebiliyor ve boynunu da çeviremiyordu.

Beklerken hastalıklarına hastalıklar eklendi
PKK adına eylemlere katıldığı suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan 29 yaşındaki Kaçar, Rize E TipiCezaevi’nde ‘ankilozan spondolit’ adlı hastalığa yakalanmış. Durumu ağırlaşınca, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı 9 Ekim 2013 tarihli rapora istinaden Metris R Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Aylarca Metris’te tutulduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. Kendisine mevcut hastalığının yanı sıra ‘Chron’ teşhisi kondu. Tüberküloza da yakalanan Kaçar’ın ilaçlar yüzünden bağışıklık sistemi çöktü. ATK’nın 6 Ocak 2014 tarihindeki raporunda, Kaçar’ın bu koşullar altında cezaevinde kalamayacağı belirtildikten sonra “Cezasının infazının 6 ay süreyle ertelenmesi uygundur” denildi. Fakat bu raporda, “Tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği” cümlesinin eklenmesi unutulunca dosya Bakırköy Savcılığı’nca yeniden ATK’ya gönderildi

.
ATK, 10 Ocak 2014’te yine aynı ‘hata’yı yaptı. Savcılık dosyayı üçüncü kez ATK’ya yolladı. ATK, üçüncü ve sonraporunda ise Kaçar’ın tedavisinin cezaevi koşullarında sağlanamadığını ve bu durumun “hayati tehlike oluşturabileceğini, tek başına yaşamını sürdüremeyeceğini ve 6 ay süreyle infaz ertelemesi yapılması gerektiğini” bildirdi.

Bu rapor üzerine tahliye kararı vermesi beklenen Savcı Uğur Başar, 24 Şubat’ta verdiği kararında, Kaçar’ın ilgili klinikler ve mahkûm koğuşu olan bir hastanede tedavisinin mümkün olduğunu savundu. Başar, tahliye için İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin de “Tahliyesi toplum güvenliği açısından tehlike oluşturmaz” şeklindeki olumlu görüşünün gerektiğini, İstanbul Emniyeti’nden ‘ısrarlı sorulara’ rağmen “Toplum açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağı yönünde görüş belirtilmediğini” kaydetti. Emniyet’in görüş belirtmeyişini Kaçar’ın aleyhinde yorumlayan Başar, “adı geçen hükümlünün cezasının ertelenmesi durumunun toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağını” belirtmişti. Dosya, Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz üzerine yeniden önüne geldiğinde, savcı bu kez tahliye kararı verdi.

Yoruma kapalı