Hasta Tutsaklar Ölüme Terk Ediliyor

490-359

Cezaevlerinde hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor. Hasan Kaçar Metris R Tipi Cezaevi’nde yatıyor, ankilozon spondilit (eklem hastalığı) ve crohn (kronik bağırsak hastalığı) hastası. Doktorları bir an önce ameliyat olmalı diyor, ancak raporu 10 Ocak 2014’te çıkacak.

Metris R Tipi Cezaevi’nde yatan Hasan Kaçar ankilozon spondilit ve crohn hastalığı nedeniyle 75 kilodan 42 kiloyo düştü. Kaçar’ın kardeşi Ayşe Çetindaş, Adli Tıp’tan gelen iki rapor sonucunun da hastanede yer yok gerekçesi olduğunu ve bir dahaki Adli Tıp’tan gelecek rapor sonucunun 10 Ocak 2014’de açıklanacağını, ancak bu sürenin kardeşi için çok riskli olduğunu söylüyor.

Bianet’ten Zeynep Yüncüler’in yaptığı röportajda Hasan Kaçar’ın kardeşi Ayşe Çetindaş, iki gün önce ziyaretine gittiği kardeşinin çok zayıfladığını, başını hiç oynatamadığını belirtiyor.

“Görüşten hemen sonra hastaneye kaldırdılar. Yetkililere “Ne oluyor” diye sorunca, iki gün önce kardeşimin kan tahlili sonuçlarının geldiğini, değerlerinin iyi olmadığını ve hayati risk taşıdığını söylediler” diye anlatan Çetindaş “Neden aynı gün götürmediniz” diye sorduğunu, karşılığında ‘O gün kardeşinizi götürecek boşta asker yoktu’ cevabını aldığını söylüyor.

Hasan’ın durumu çok ağır

Ayşe Çetindaş, kardeşinin durumunun çok ağır olduğunu, kullandığı ilaçların ağır ilaçlar olduğunu ve cezaevinde tedavi edilmesinin mümkün olmadığını belirtirken  “ Hasan’ı siyasi bir hükümlü olarak değil, bakıma ihtiyacı olan biri olarak görmek gerekiyor. Artık Adli Tıp raporlarından umutlu değiliz, biliyorum ki üçüncü raporda da sonuç aynı olur. Ya da kardeşimi kaybederiz. Sonra da olumlu rapor gelir” kardeşi için bir an önce adım atılmasını istiyor.

Öte yandan  İnsan Hakları Derneği (İHD)’nin raporuna göre cezaevlerinde 544 hasta tutsak adalet bekliyor. 163 hasta tutsağın durumu ise tıpkı Hasan Kaçar gibi çok ağır.

Yoruma kapalı