HDP’li kadınlardan 8 Mart yürüyüşü

10014076_10152241519775690_346436138_o

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar sokakları terk etmiyor. HDP’li yüzlerce kadın Galatasaray Meydanı’nda biraraya gelerek İstiklal Caddesi’nde Mis Sokak’a kadar yürüdü.

Çoşkulu kalabalık yürüyüş sırasında sık sık “Jin Jiyan Azadi” “Gelsin Baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop, inadına isyan inadına özgürlük” “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

HDP’li kadınlar Türkçe ve Kürtçe olarak birer  basın açıklaması yaptı. Türkçe açıklamayı okuyan Elif Bulut 8 Mart’ın tarihine değinerek şunları söyledi:

“New York’lu dokuma işçisi kadınların, can bedeli verdiği emek mücadelesinin 157. yılındayız. Bizden önce başlamış ve pek çok emekle, hatta can bedeli sürdürülen kadın mücadelelerini, yeni kazanımlarla sürdürmeye kararlıyız.

Kadınların mücadelesi dün de sömürücü-baskıcı-erkek devletin hedefindeydi. Mücadele içindeki pek çok kadın, polis-asker şiddetini, işkenceleri, hapisliği, ölümü deneyimledi. Bugün de, kadın hareketi, tüm toplumsal muhalefetle birlikte hedefe konuluyor. Birçok yol arkadaşımız cezaevlerinde. Onlara buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Gezi’den Dicle’ye, Hewsel’den Roboski’ye, 8 Mart’ta tüm toplumun özgürlüğü ve kadınların kurtuluşu için, barış için direnmeye devam edeceğiz.”

“Siyasette kadınların eşit temsilini savunuyoruz”

Kadınların özgür ve demokratik bir toplum istediğini vurgulayan Elif Bulut Bu toplumu, yerel yönetimlerden başlayarak ellerimizle öreceğiz Halkların Demokratik Partisi (HDP) bütün kadınların partisi” dedi.

“Bizler, kocamızdan, babamızdan, sevgililerimizden medet ummadan, hiç kimseden beklemeden kendimiz özgür hayatlarımızı önce hayal edip, sonra hayallerimizi gerçekleştirecek güce sahibiz” diyen Bulut; Kadın ve erkeklerin eşitliğini savunan, bunu özgür, demokratik eşit bir toplum için olmazsa olmaz birinci koşul kabul eden HDP’nin, siyasette kadın ve erkeklerin eşit temsilini savunduğu için eş başkanlık sistemiyle seçimlere girdiğini vurguladı.

Siyasette kadınların katılımını kotaların ötesine taşıyoruz. Kadınların %50 eşit temsilini savunduklarını belirten Bulut şunları kaydetti:

“İl ve ilçe meclislerimizde ilk sırada kadınların yer alması koşuluyla bir kadın, bir erkek sıralamasıyla fermuar sistemini uyguluyoruz.

HDP bu nedenle İstanbul’da yerel seçimlere 39 ilçede, 39 kadın eş başkan ve 333 kadın meclis üyesi ile katılıyor.

Mahallelerden kadınlar ve yerellerdeki kadın örgütlerinin temsilcileriyle oluşturulan kadın meclisleri yerel yönetimlere doğrudan katılacak. Kadın meclisinin kararları tüm yerel yönetim organlarınca uygulanacak. Bütçe cinsiyet eşitliğine duyarlı olacak ve ayrıca kadın bütçesi oluşturulacak.

Madem hayat müşterek, o halde yönetimler ve başkanlık makamları da müşterek olsun ki biz kadınlar karar mekanizmalarında eşitçe yer alabilelim, daha çok güçlenelim, birbirimize sahip çıkalım.

Kuşkusuz bu daha başlangıç. Kadınlar olarak her şeyin çok daha iyisini, çok daha güzelini hak ediyoruz. Beraber güzel günler öreceğimize inanıyoruz.”

Basın açıklamasının ardından İstanbul’daki tüm kadın eş başkan adayları söz alarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Eylem Mis Sokak’ta çekilen halayların ardından sona erdi. Siyasihaber.org

Yoruma kapalı