HDP’ye yönelik saldırılara tepkiler yükseliyor

1902930_264696637031685_463089932_n

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim çalışmaları kapsamında birçok ilde sistemli ve organize bir şekilde karşılaştığı saldırılara toplumsal muhalefet güçleri tepki gösterdi.

DİSK: “İktidar siyaset zeminini şiddet sarmalına çekmek istiyor”

Yerel seçim çalışmaları yoğunlaştıkça, siyasal zeminde gerilimin bizzat hükümet desteğiyle attırıldığını belirten Beko, HDP’ye en son Fethiye’de ırkçı saldırı gerçekleştirildiğini hatırlattı.

HDP tabelasının ırkçı grupla birlikte, kaymakam, garnizon komutanı ve belediye ekiplerinin işbirliğiyle söküldüğünü kaydeden Beko, “Yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’de siyaset zeminini şiddet sarmalı içine çekmeye yönelik iktidarın bir oyunundan başka bir şey değildir” dedi.

Beko, şunları kaydetti: “Demokratik zeminlerde, seçim süreçlerinde kişilerin siyasi çevrelerin ve siyasi partilerin görüş ve düşüncelerini açıklamaları, propaganda yapmaları en temel demokratik haklardan biridir Bu hakkın kullanılması öncelikle devlet/hükümet güvencesiyle sağlanmalıdır. Fakat bizzat Başbakan’ın ağzından dökülen ‘nefret suçlamalarıyla’ kitleler karşı karşıya getirilmekte, gerilim adeta bir hükümet politikası olarak tırmandırılmaktadır.”

AKP’yi, sonunun nereye evrileceği kestirilemeyen, saldırganlığa prim veren bu tehlikeli politikaları konusunda uyaran Beko, bugün HDP’ye, yarın ise kime veya nereye yöneleceği kestirilemeyen saldırıları da şiddetle kınadı. Beko, ‘Nefret suçu işleyen saldırganlar bir an önce yakalanarak, yeni saldırılara zemin hazırlanmasının önüne geçilmelidir” dedi.

ÖDP: “Asıl bölücü saldırıları geçekleştirenlerdir”

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya Fethiye’de HDP’ye yapılan faşist saldırılara karşı yaptıkları açıklamada şunları kaydetti “Bu saldırılar karşısında önlem almak yerine, HDP tabelasını söküp yerine bayrak asanlar HDP’nin siyaset yapma hakkını alenen engellemektedir. Her yerde bölücülükten söz edip, faşist saldırıları meşrulaştıran bu zihniyetin kendisi bölücüdür. Halklar arasında düşmanlık tohumları eken, barış umutlarını provokasyonlarla ortadan kaldırmaya çalışanlar karşısında ÖDP, HDP ile dayanışma içerisinde olacaktır.”

Devrimci 78’liler Federasyonu : “ Biz bu filmi daha önce çok gördük”

Devrimci 78’liler Federesyonu, BDP’nin ardından halklara demokratik, barışçıl, eşitlikçi, özgürlükçü, emekçi bir yönetim anlayışını sundukları için şimdi de HDP’nin hedef seçildiğini belirterek şunları söyledi:

Devrimci 78’liler Federasyonu, Öncelikle nasıl ‘hepimiz Filistinliyiz, hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Aleviyiz, hepimiz Roboskiliyiz’ diye geçmişte safımızı belli ettiysek, ezenlere karşı, faşizme karşı ezilenlerin safında yer aldıysak, bu gün de HDP’li olalım, olmayalım, eğer özgürlük ve eşitlik istiyorsak, ‘Hepimiz HDP’liyiz’ diyerek sokaklara çıkmalıyız.”

“Biz bu filmi daha önceden gördük. Maraş’da gördük, Çorum’da gördük, Sivas’da, Gazi’de, Roboski’de gördük. Hep saldırıya uğrayan, katledilen, zindanlarda çürüyen biz olduk. Aynı filmin tekrar gösterilmesine izin vermemeliyiz.

TKP: “ Saldırılar derhal durdurulmalıdır”

TKP ise; saldırılarda sivil unsurlarla devlet görevlilerinin işbirliği içerisinde olduğu belirterek, tüm HDP’li yurttaşlarla dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.

“Saldırılar derhal durdurulmalıdır

Son günlerde, Türkiye’nin değişik yerlerinde yaşanan, Halkların Demokratik Partisi bina ve üyelerine dönük saldırıları “vatandaş tepkisi” diye geçiştirmek, bu saldırılara ortak olmaktır. Bu saldırıların tamamında sivil unsurlarla devlet görevlilerinin açık işbirliği gözlenmiştir.

Hükümet, bu faşist saldırılara göz yumarak, teşvik ederek “çözüm”den ne anladığını göstermiştir. Bu saldırılar derhal durdurulmalı, saldırıları haklı gösteren her tür davranıştan kaçınılmalıdır.

Türkiye Komünist Partisi, tüm HDP’lilere ve olaylarda ev ve işyerleri saldırıya uğrayan yurttaşlarımıza geçmiş olsun dilemekte ve dayanışma duygusunu paylaşmaktadır.”

Halkevleri: “Egemenler kriz dönemlerinde faşist saldırganlığa sarılıyor”

Fethiye’de yaşanan saldırıya göz yuman yetkililerin görevden alınmasını isteyen Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, “Bilinmektedir ki ülkemiz tarihinde yaşanan hiçbir ırkçı, faşist, gerici saldırı kendiliğinden gerçekleşmemiştir. Bu saldırılarda mutlaka resmi ya da gayrı resmi görevliler iş başındadır. Yetkililerin aldığı tutumlar da bu saldırganlığa nasıl çanak tutulduğunu göstermektedir. Dün yaşananlar Maraş’la, Sivas’la ve birçok başka faşist katliamla aynıdır” dedi.

Ersoy, hakları için meydanları dolduran, AKP’ye karşı sokağa çıkan yüzlerce insana polisiyle, gazıyla TOMA’sıyla saldıranların, Gezi isyanında 7 kişinin ölümüne neden olan polisi “kahraman” ilan edenlerin, Fethiye’de saldırgan grubun toplanmasına izin vererek açıkça saldırıyı teşvik ettiğini belirtti. Saldırıların peş peşe yaşanması ve hiç bir önlem alınmamasından AKP iktidarının sorumlu olduğunu vurgulayan Ersoy, “Egemenlerin krizli dönemlerinde faşist saldırganlığa sarılmaları bu kirli düzenin klasik yöntemidir” diye belirtti.

Faşizme karşı HDP’nin yanında olduklarını kaydeden Ersoy, “Bu ülkeyi ırkçılara, faşistlere, hırsızlara ve talancılara bırakmayacağız” dedi.

Yoruma kapalı