İstanbul’da Kaypakkaya, Karer ve Dörtler için eylemler

İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında Mayıs ayı devrim şehitleri, Şişli, Kartal ve Şirinevler’de HDP ve Partizan’ın düzenlediği eylemlerle anıldı. Kaypakkaya DHF tarafından Okmeydanı’nda yapılan kitlesel bir yürüyüşle anıldı. Avcılar’da BDSP tarafından yapılan bir yürüyüşle bir anma yapıldı. Akşam sattlerinde de Nurtepe’de bir yürüyüşle Mayıs şehitleri anıldı.

Şişli

Şişli Cami önünde “Ser verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz”, “Soma kaza değil katliam! Katil devlet hesap verecek!”  pankartları ardında buluşan kitle Mayıs şehitlerini andı.

Halkların Demokratik Kongresi/Partisi ve Partizan adına yapılan açıklamada 13 Mayıs günü hayatını kaybeden Gezi İsyanı’nın 8. şehidi Mehmet İstif ve Soma katliamına değinilirken devletin katliamcı yüzü teşhir edildi. Soma katliamına dair “Bu katliamın baş sorumlusu elbette ki kar hırsıyla yoğrulmuş, taşeronluğu genetine işlenmiş TC devletidir.”  denilerek evlatlarını kaybeden halkın öfkesinin, Reyhanlı’da, Roboski’de, Gezi’de ve Soma’da buluşarak katilleri boğacağı belirtildi.

Soma’nın ve Mehmet’in öfkesi ve bilinciyle devrim şehitlerini anmaya gelindiğini aktaran açıklamada, 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır zindanlarında 90 gün işkencede ser verip sır vermeyerek düşmana diz çöktüren komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı anıyoruz. Onu anmanın bugün ki güncel anlamı, sokakları Soma maden işçileri için isyan alanına çevirmektir ve biz onu böyle anıyoruz.” denildi.

Ayrıca Dörtler ve Haki Karer’i Rojava’da verilen mücadelenin coşkusu, Wan’da, Lice’de Kürt köylülerinin kalekollara karşı isyanı ile anıldığı ifade edildi.

Partizan tarafından yapılan basın açıklamasında ise Gezi İsyanı’na değinilerek Gezi’nin ruhu ile Kaypakkaya bilincini birleştirmek gerektiğine vurgu yapılırken Soma Katliamı ve Mehmet İstif’e de değinildi.

Basın açıklaması “Soma’nın katili patronağa devleti”,”Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları ile son buldu.

Şirinevler Meydan

Mayıs ayı şehitlerinin resimlerinin bulunduğu büyük pankartların yere serilmesi ve “Ser Verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz” ve “Soma kaza değil katliamdır, Katil devlet hesap verecek” yazılı pankartlar açıldı.

Kominist önder İbrahim Kaypakkaya şahsında Mayıs Ayı şehitlerine 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan açıklama BDP İstanbul İl Başkanı Emrullah Güngör’ün konuşması ile devam etti. Güngör, “Tarihimizde Mayıs ayı acılı bir aydır. Özgürlük barış ve demokrasi mücadelesi için canlarını ölüme yatırdılar, direndiler bizlere mücadele tarihi bıraktılar. 40 yıl önce bu mücadele yolunu açmamış olsaydılar, direniş bu kadar büyümeyecekti” dedi. Sık sık sloganlarla kesilen konuşmasını iş kazalarının fıtratında var diyen başbakana, “Vicdanınız yok mu sizin?” diye sordu ve “Sanmayın ki bakisiniz hükümetiniz baki, iktidarınız halkın ellerinden olacaktır dedi.  

Eylem HDK/P, Partizan’ın ortak açıklamasının ardından, “Roboski’den Soma’ya katil devlet hesap verecek”, “Mayıs şehitleri Ölümsüzdür” sloganları ile sonlandırıldı.

 

Kartal

Kartal’da Ahmet Şimsek Koleji önünde bir araya gelen kitle, Kartal Meydanı’na yürüdü.

“Onu anmak savaşmaktır”, “Ser verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz” ve “Yasta değil isyandayız” pankartlarının açıldığı Partizan kortejinde İbrahim Kaypakkaya’nın posterleri taşındı. Partizan kitlesi yürüyüş boyunca “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Soma halkı yalnız değildir”, “Her yer Soma her yer direniş” ve “18 Mayıs’ı unutma unutturma” sloganları attı.

HDP kortejinde İbrahim kaypakkaya’nın fotoğrafının yanı sıra 1982 yılında Diyarbakır 5 No’lu Askeri Hapishane’de işkenceye karşı bedenini ateşe veren Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık (Dörtler)’in, 1977’de Antep’de katledilen Haki Karer’in ve Deniz Gezmiş, Yusuf İnan, Sinan Cemgil ve Mahir Çayan’ın fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş boyunca “Roboski’nin faili Soma’nın katili”, “Hırsız, katil AKP”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Serkan Tosun yaşıyor komünistler savaşıyor” ve “20. yılında umut dimdik ayakta” sloganları atıldı.

Kartal Meydan’ında Mayıs şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından HDP ve Partizan adına ortak açıklamayı Kenan Özyürek okudu.

Özyürek, gerçekleştirdikleri anma ile aynı zamanda Soma katliamında yaşamını yitiren işçileri, Gezi şehitlerini ve en son Gezi direnişinde polisin attığı gaz nedeniyle kansere yakalanan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Mehmet İstif’i andıklarını belirtti.

“İşçi ve emekçilere kan kusturmakta bir beis görmeyen, taşeronlaştırmayla Türkiye ve Kürdistan’ı işçi ve emekçilere cehenneme dönüştüren faşist devlet, katliamlar tarihine en ağırlarından birini daha eklemiştir” diyen Özyürek, katliamın sorumlusunun Türk devleti olduğunu söyledi. Özyürek, “Katliamlar karşısında halkımız Soma’dan Wan’a, Amed’den Dersim’e, İstanbul’dan Ankara’ya sokaklara akarak katliamı protesto etti” dedi.

Özyürek konuşmasını, “Ve umut bitti diyenlere inat patron ve devlet işbirliği ile toprak altına gömülenlerin öfkesi ile şehitlerimizi anıyor ve anılarını direnişle yaşatıyoruz” diye sonlandırdı.

Anma etkinliği müzik programı ve forum şeklinde sürdü.

Okmeydanı

DHF Okmeydanı örgütlülüğü ölümsüzlüğünün 41. yılında yaptığı yürüyüşle Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’yı andı. Okmeydanı sağlık ocağı önünde toplanan kitle “İbrahim Kaypakkaya Ölümsüzdür” pankartı açarak alkış ve zılgıtlarla yürüyüşe başladı. “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “18 Mayıs’ı unutma unutturma”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Soma’nın katili faşist T.C Devleti”, “İbrahim’den Cafer’e Sosyalist Halk Savaşı’yla zafere”, “Gezi’den Soma’ya katil devlet hesap verecek” sloganları atan kitle Grup Munzur ile birlikte İbrahim yoldaş parçasını söyledi. Piyale Paşa Caddesini trafiğe kapatan kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İbrahim Kaypakkaya’nın faşizmin azgın saldırıları karşısında  ser verip sır vermeyerek gerici sınıf düzeni ve iktidarlarına karşı yürüttüğü sınıf mücadelesinde bilimsel sosyalizm ışığında ölümsüzleştiği vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Hakim sınıfların Kaypakkaya’nın fikirlerinden ‘ülkedeki ihtilalci komünizmin en tehlikeli fikileri’ diyerek korkması boşuna değildir. Kaypakkaya korkusunun faşist hakim sınıflarında, ölümsüzlüğünün 41. Yılında halen devam etme4si de nedensiz ve anlamsız değildir. Kaypakkaya temsil ettiği bilimsel çizgisiyle mücadelemize ışık tutmaya devam etmektedir. O’nun tereddütsüz olarak uğruna ölümsüzleştiği değerler ve mücadele, bizlerinde değer ve mücadelesidir.”

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Bugün Kaypakkaya’yı anarken Dersim’de, Zilan’da, Sivas’ta, Reyhanlı’da, Roboski’de, Gezi’de ve son olarak Soma’da katledilenlerin tarihsel öfkesini kuşanıyor ve hesabını sormak için de demokratik haklar mücadelesini daha da büyüteceğimizi ifade ediyoruz. Bizler tarihi mirasımıza yaslanarak devrimci önderleri yani, Denizleri, Mahirleri, Mazlumları, Kürt özgürlük mücadelesi önünde rehber olan Haki Karer’leri dörtleri ve komünist önder İbrahim Kaypakkayalar şahsında tüm devrim ve komünizm şehitlerini anıyoruz.”

Yürüyüş atılan sloganlarla sonlandırıldı.

Avcılar

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Avcılar’da gerçekleştirdiği yürüyüş ve anma etkinliğiyle Mayıs ayında şehit düşen devrimci gençlik önderlerini andı. Soma’daki madenci katliamının da lanetlendiği yürüyüş ve etkinlikte katillerden hesap sorma çağrısı yapıldı.

Kaynak: Özgür Gelecek, ETHA, Halkın Günlüğü

Yoruma kapalı