Karayolu işçileri: “Sadece yaşayabilmek istiyoruz”

yol-is-1.preview

Karayolu işçileri, Yargıtay kararlarının hiçe sayılması nedeniyle yıllardır kadro alamıyor, taşeron şirkette çalışmayı sürdürüyor. Diyarbakır’daki karayolları işçileri “Sadece yaşayabilmek istiyoruz” diyerek bu zulme isyan etti.

Sol Gazetesi’nden Yıldız Koç’un haberine göre; yaşadıkları sıkıntıları aktaran Diyabakır’daki karayolu işçiler, “51 gündür ücret alamıyoruz. Şeflerle konuşuyoruz ‘yapabileceğim bir şey yok’ diyorlar. Kredi kartından borçlana borçlana perişan olduk” dedi. Bölgede 800, kendi atölyelerinde ise 94 işçinin çalıştığı bilgisini veren karayolu işçileri, kendi bölgelerinde bazı yerlerde de ihalenin bittiğini ve yeni gelen taşeronun, işçilerin bir bölümünü işten çıkardığını aktardı.

‘Çay dahi içemiyoruz’
Ocak ayında Ankara’da yapılan “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” mitingine de katılarak, seslerini başkente ulaştıran işçiler, yazılı ve görsel medyanın kendilerini görmezden gelmesinden şikayetçi. İşçiler hakları olan kadroların verilmemesi nedeniyle mahkum edildikleri hayatı ise şu sözlerle anlatıyor: “Usta işçiler 1.500 civarı, düz işçiler 900 lira alıyor. Yemeğimiz kendimize ait. Şimdi ise ücret alamıyoruz. Yaşamımızı bitiriyorlar. Faizler her gün üst üste biniyor. Ondan borç, bundan borç… Arkadaşımızın yanına gidip çay dahi içemiyoruz korkudan, ısmarlamak gerekirse cepte para yok ki… İsyan ediyoruz. Ya tazminatımızı versinler ya da kadromuzu. Seçimlerde buraya gelip, kapı kapı gezip ‘Diyarbakır’a deniz getireceğim’e kadar varan vaatlerde bulunan milletvekilleri, seçilince bir daha bizi görmüyor. Bakanlar ‘sorununuzu halledeceğiz’ diyorlar ama hiçbir şey yapmıyorlar. Binali Yıldırım gelmişti, anlattık. ‘Hallederiz’ dedi, 2 sene oldu, ses yok.”

Yol-İş’e tepki
Sendikaları Yol-İş’e de tepki gösteren ve sorunlarına yönelik sendikadan yanıt alamadıklarını vurgulayan işçiler, şunları söyledi: “Sendikadan çok bir şey istemiyoruz. Yalnızca bizi insan gibi yaşayabileceğimiz bir duruma getirsin. Ev istemiyoruz, araba istemiyoruz ki… Sadece ve sadece insanca yaşamak istiyoruz.”

Yoruma kapalı