Kocaeli’de kadınlardan 8 Mart yürüyüşü

unnamed-(2)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, Kadın Platformu öncülüğünde, İzmit Merkez Bankası önünde başlayan ve Alternatif Kültür Merkezinde son bulan yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı. Yapılan yürüyüş ve etkinliklere erkekler dahil edilmedi.

Kocaeli’de Merkez Bankası önünde başlayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine HDP Kocaeli BŞB Başkan Adayı Nilay Etiler, Derince Belediyesi Es Başkan Adayı Didem Çelik, İzmit Belediyesi Eş Başkan Adayı Hürriyet Saygı, Kartepe Belediyesi Eş Başkan Adayı Aysel Güzey ve Körfez Belediyesi Eş Başkan Adayı Şemmam Koçak’da katıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle günler öncesinden duyurusu yapılan ve çalışmalarına başlanan yürüyüş dün gerçekleştirildi. Merkez Bankası önünden başlayan ve Alternaif Kültür Merkezinde son bulan yürüyüşe birçok dernek ve sivil toplum kuruluşlarından destek geldi. Atılan sloganlar ve yapılan açıklama ile erkek egemen topluma eleştirilerin yöneltildiği yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı.

“İki harfli yaşam istemiyoruz” , “AKP elini bedenimden çek” şeklinde sloganların atıldığı yürüyüş boyunca kadınlar için özgür bir dünya kuruluna kadar mücadele edileceği çağrısı yapıldı. Yapılan yürüyüş ve etkinlikte erkeklerin dışlanması dikkat çekti. Yürüyüş boyunca tek bir erkek dahil gruba katılamazken, Alternaif Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe de erkekler alınmadı.

 Geleneksel rollerimizi kırdık

Yürüyüş sonunda çeşitli etkinlikler düzenlemek için Alternaif Kültür Merkezinde toplanan kadınlar adına yapılan açıklamada; Kadına yönelik şiddete, geleneksel aile ilişkilerinin kadınlar üzerine yarattığı baskıya ve kadın emeğinin sömürülmesine tepki gösterildi. Kadın Platformu adına, Eğitim – Sen Kadın Sekreteri Aysun Türkdönmez’in yaptığı açıklamada, “Cinsiyetçi kültürün her gün yeniden üretilmesine karşı, kadınlar olarak geleneksel rollerimizi kırdık” denildi.

 Yaşasın kadın dayanışması

Türkdönmez, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi, “Tüm dünyada emeği değersizleştiren, bedeni ve kimliği üzerinden politika üretilen kadınlar olarak kendi irademizle alanları dolduruyoruz. Kadın dayanışmasının verdiği güvenle bütün dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Yeni bir gelecek yaratmanın kendi elimizde olduğunu farkında olarak yaşasın kadın dayanışması diyoruz.”

unnamed-(1)

Yoruma kapalı