Moda Çorap’ta hakları ödenmeden fabrikanın kapanması üzerine işsiz kalan işçiler, fabrikayı işgal etti. 4 gündür gece gündüz fabrikada nöbet tutan işçiler, “Biz direnmeye mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu fabrika bizim, haklarımızı almadan bu fabrikadan hiçbir güç bizi çıkartamayacak” dedi.
ETHA’dan Emrah İlingi’nin haberine göre; Kazova ve Greif’in ardından işgal fabrikalarına bir yenisi daha eklendi. Davutpaşa’da kurulu bulunan Moda Çorap fabrikasında çalışan işçiler, haklarını alabilmek için 4 gündür iş yerini terk etmiyor.
1998 yılında kurulan İtalyan ortaklı Moda Çorap, başta İtalya olmak üzere pek çok ülkeye çorap ihraç ediyor. 55 işçinin çalıştığı fabrika, yakın zamanda iflas verdi. İşçilerin 2 aylık maaşları ve kıdem tazminatlarını ödemeyen Moda Çorap patronu, 10 Mart günü makineleri kaçırmaya çalıştı. Ancak işçiler, buna engel olarak fabrikayı işgal etti.
Kadın işçiler en önde
Fabrikaya, “Bu fabrikada direniş var, direne direne kazanacağız” pankartı asan işçiler, 4 gündür gece gündüz fabrikada nöbette. Üretimin olmadığı fabrikada, direnişçi işçiler ETHA’ya konuştu. Fabrikada şu anda 42 işçi direnişte. Direnişin en önünde ise kadın işçiler yer alıyor.
Kadın işçilerden Emine Yıldız, “Patron bize haber vermeden fabrikadaki makineleri satmaya kalkışınca biz de burada beklemeye, direnmeye başladık” dedi. 3 yıldır fabrikada çalıştığını belirten Yıldız, 2 aydır maaşlarını alamadıklarını söyledi. Yıldız, “Patronun bize bir şeyler vermesini istemiyoruz, sadece haklarımızı versin, kıdem tazminatlarımızı versin” dedi.
İlk direniş
4 yıldır çalışan Özlem Boz ise “Haklarımız için buradayız. Almadan da hiçbir yere gitmeyeceğiz” diye konuştu. Boz, çocuğunu evde bırakarak direnişe katıldığını anlattı. Boz, ekledi: “Gece gündüz demeden bu soğukta burada direnmeye devam edeceğiz. Çocuğum evde ağlarken ben burada emeğimin karşılığını almak için direniyorum.” Uzun yıllardır işçi olarak çeşitli yerlerde çalıştığını, ancak ilk defa bir direnişe katıldığını ifade eden Boz, “Bütün halkı direnişimize destek vermeye çağırıyorum” dedi.
7 yıldır çalıştığı fabrikanın kapanmasıyla haklarını alamadan işsiz kalan Sevda Bozkurt, iki yıldır maaşların düzenli ödenmediğini, son iki aydır da hiç alamadıklarını söyledi. Bozkurt, “Patron ilk olarak birkaç makineyi sattığında bizim maaşlarımızı ödeyecek diye bekliyorduk. Maalesef tam tersi iflas ettiğini ve fabrikayı boşaltmamız gerektiğini söyleyerek kaçtı ve bir daha fabrikaya uğramadı” dedi. Çalışma koşullarının ağır olduğunu kaydeden Bozkurt, 12 saat çalışmalarına rağmen her türlü hakarete uğradıklarını dile getirdi. Bozkurt, “Biz bur şartlarda çalışamayız dediğimizde, ‘mecbursunuz çalışmaya’ diyordu” diye belirtti. Bozkurt, “Arkadaşlarımızla birlikte bütün zorlukların üstesinden gelerek direnişimizi kazanana kadar, haklarımızı alana kadar bu fabrikayı terk etmeyeceğiz” diye ekledi.
“İşçiler hakkını arasın”
Havva Egi, ilk işe başladıklarında 8 saat çalıştıklarını, ancak son iki yıldır mesai saatinin 12’ye çıkarıldığını belirtti. Uzun çalışma süresi nedeniyle çocuklarına dahi zaman ayıramadıklarını ifade eden Egi, “O kadar çok saat çalışmamıza rağmen ikramiyelerimizi zamanında alamıyoruz, maaşlarımızı zamanında alamıyoruz. Bütün haklarımızı almak için 4 gündür fabrikada işgal direnişi gerçekleştirdik” diye konuştu.
Egi, işçilere “haklarını arasınlar bizim gibi patronun iki dudağı arasından çıkan kelimelere inanmasınlar, haklarını almak için mücadele etsinler” diye seslendi.
“Hakkımızı yedirmeyiz”
Seyran Urey, kötü çalışma koşullarına dikkat çekerek, haklarını aramak için bir araya geldiklerinde ise patron tarafından tehdit edildiklerini anlattı. Urey, “Bir işim olduğunda, çıkmak istediğimde zorla kolumdan tutup içeri koyuyorlardı. Cumartesi çalışmama hakkımız olmasına rağmen bizi bu fabrikada 5’e kadar zorla çalıştırıyorlardı” dedi. Urey, haklarını patrona yedirmeyeceklerini, bütün zorluklara rağmen direneceklerini ifade etti.
Serhat Saçın ise “Fabrika patronu ya bizim hakkımızı verecek ya da buranın gerçek sahipleri biziz, fabrikadaki malzemelerini alamayacak” diye konuştu.
Yavuz Kılıç, patronun işgali bitirmek için ortaya koyduğu tüm girişimleri boşa çıkardıklarını belirterek, “Son işçi arkadaşımız burada emeğinin karşılığını, son kuruşuna alana kadar direnişe devam edeceğiz” dedi. Kılıç, direnişe destek çağrısında bulundu.