Necman Öner’e özgürlük!

necman_önerColemêrg’de (Hakkari) 2011 yılında “KCK” adı altında yapılan operasyonda gözaltına alınıp ardından tutuklanan ve cezaevinde felç geçiren Necman Öner’e 16 Temmuz’ 2014’te görülen duruşmada 7 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Cezaevi süreci öncesinde de ciddi sağlık sorunları olan Öner tutukluluğu sırasında kısmi felç geçirmiş ve ancak koltuk değnekleri ile yürüyebilir hale gelmişti. Öner’in avukatları yattığı süre ve sağlık durumu dikkate alınarak yargı sürecinin tutuksuz olarak devam etmesi yönünde talepte bulunmuş olsa da mahkeme heyeti “kaçma şüphesi” gerekçesiyle reddetti.

Öner’in avukatı Avukut Şahin Cangüleç, “Müvekkilim yargılanma sürecinde kısmi felçlik geçirdi. Bu süreçte müvekkilimin cezaevinde yaşamasının uygun olmadığını dile getirerek gerekli raporlar için hastaneye sevkinin yapılmasını sağladık. Verilen raporlar ile tahliyesi yapılmadı. Bunun karşısında cezaevine dilekçe verdik. Cezaevinden gelen cevapta Öner’in cezaevindeyken koğuşta kendisinin sürekli koltuk değnekleri ile yaşamını sürdürdüğü ve cezaevindeki görevlilerin yardımı olmadan yaşamını sürdüremediği şeklinde bir cevap verildi. Yazıya rağmen müvekkilim Öner, hiçbir şekilde tahliye edilmedi” şeklinde açıklama yaparken, “Hükmen tutukluluk halinin devamını gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir. Mahkemenin verdiği kararı doğru bulmuyoruz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

En büyüğü 16 yaşında olan 6 çocuk babası ve anne, babasının yanı sıra sakat kardeşine de bakmakla yükümlü olan Öner 2011 yılında tutuklanmadan önce de kalp ve mide rahatsızlıklarından dolayı tedavi görmekteydi. Cezaevinin ağır koşullarının ve tedavi imkanlarının kısıtlılığının da etkisiyle hastalıkları ilerleyen Öner sağlık koşullarındaki olumsuzluğun üzerine bir de kısmi felç geçirdi ve koltuk değneklere mahkum hale geldi. Bu süreçte cezaevinde yaşamasının uygun olmadığına ilişkin sağlık raporuna rağmen mahkeme tutuklu yargılama kararı verdi ve yetmiyormuş gibi Van F Tipi Kapalı Cezaevinden Trabzon Kapalı Cezaevine sevk edildi.

3 ayda bir verilen devlet yarımıyla tamamı okula devam etmek zorunda olan 6 çocuğa bakmak zorunda olan Öner’in eşi ve çocukları maddi imkansızlıklardan dolayı 1 yıldır Necman Öner’i cezaevinde ziyaret edemiyor.

Öner’in ailesi halihazırda 3 yıllık tutukluk süresini dolduran Necman Öner’in sağlık koşulları ve ailesinin mağduriyeti de dikkate alınarak derhal tahliye edilmesi ve yargılanmasına tutuksuz olarak devam etmesi gerektiğini belirtiyor.

Necman Öner’in tahliye edilmesi için bir de imza kampanyası başlatılmış durumda:

https://www.change.org/tr/kampanyalar/tbmm-necman-%C3%B6ner-e-%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BCk#invite

siyasihaber /İstanbul

Yoruma kapalı