Şengal şehri IŞİD’in eline geçti

Musul’un 125 km batısında yer alan ve Rojava sınırına çok yakın olan Şengal şehri (Şengal; Sincar, Sinjar) IŞİD’in yoğun saldırısı sonucu IŞİD’in eline geçti. Rojava’da yenilgiye uğrayan IŞİD çetesi Irak’taki kuvvetlerini Rojava’ya kaydırmak için Şengal üzerinden bir kanal açmaya çalışıyor.

İlk saldırılarda IŞİD’e karşı bölgeyi savunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) kuvvetleri konvoylarla geri çekilerek Şengal’i kaderine terk etti. Bunun üzerine Şengal’in güneyindeki Girzerik, Sibaşexidir, Tilbenat, Tilkasab, Koço köyleri IŞİD çetelerinin eline geçti.

Nüfusu yaklaşık 25 bin olan Şengal’de ağırlıklı olarak Ezidi Kürtler yaşıyor ve şehir Ezidiler için kutsal bir kent sayılıyor. KBY güçlerinin sabah saatlerinde geri çekilmesi sonucu bölgedeki halk katliamdan kurtulmak için göç yollarına dönerek dağlık alanlara sığınmaya çalışıyor.
 Kızıler, araçları olan halkın tek çıkış yolu olan Duhok’a doğru göçe başladığını, imkanları olmayanların büyük çoğunluğu ise kendini araziye bırakarak dağlara doğru gitmeye çalıştığını, kentten çıkamayanların ise her an büyük katliam tehdidi ile yüz yüze olduklarını söyledi.

YPG büyük bir güçle Şengal’e doğru ilerliyor, KBY’nin ise Şengal için toplantı halinde olduğu bilgisi geldi. (Şengal şehri haritada Sincar olarak görülmekte.)

şengal

Yoruma kapalı