HDP’li Gür: “IŞİD’e karşı ne önlemler aldınız?”

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nazmi Gür, sınır kentlerinde kimyasal silah kullanılmasına yönelik önlemlere ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Önerge şöyle:

 

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından Anayasanın 96. ve İçtüzüğün 98. Maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 22.10.2014

 

 

Van Milletvekili Nazmi GÜR

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı insanlık düşmanı terör örgütünün başta Suruç İlçesi’nin 200 metre kadar yakınındaki Kobanê bölgesindeki saldırılar 2 yıldır sürmekte ve son 35 gündür imha amaçlı ağır silahlı kuşatma devam etmektedir. IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin hava saldırılarının da yardımıyla ilerlemesi durdurulan IŞİD’in havan toplarıyla Kobanê kent merkezini bombalaması ise ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 21 Ekim’de IŞİD tarafından atılan bazı bombaların kimyasal silah niteliği taşıdığı yönünde ciddi kuşkular da oluşmaktadır. Bazı yaralıların kurşun veya şarapnel yerine kimyasal ya da biyolojik sebeplerle hastanelere kaldırıldıkları yönünde tarafımıza bilgiler ulaşmaktadır. IŞİD tarafından atılan havan toplarının Türkiye sınırları içerisine düşmesi ve bazı sivilleri yaralaması sonrasında hükümetin önceden deklare ettiği angajman kurallarını IŞİD’e karşı uygulamıyor olması, Türkiye Hükümeti’nin IŞİD’e karşı tolerans gösterdiği tartışmalarına yol açmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğum tespitler bağlamında;

  • IŞİD tarafından Türkiye sınırları içerisine atılan bombalara angajman kurallarınız çerçevesinde neden misliyle karşılık verilmemektedir? Angajman kurallarınız sadece Esad Rejimi için mi geçerlidir?
  • Kobanê kentine IŞİD tarafından atılan bombaların kimyasal nitelikli olduğuna dair ciddi şüpheler oluşmuştur. Bu konuda Hükümet olarak bu güne kadar hangi önlemleri aldınız?
  • IŞİD’in kimyasal silah kullanmaya başladığının doğrulanması durumunda IŞİD’e karşı ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?
  • Hükümetiniz, kimyasal silahlara karşı Kobane’de ve diğer bölgelerde savaşan YPG güçlerine kimyasal silahlardan korunmaya imkân verecek kıyafet ve malzeme göndermeyi öngörüyor mu?
  • Tüm dünyada PYD’nin ve YPG’nin desteklenmesi konusunda geniş bir mutabakat varken insani yardım koridorunun açılması için Hükümetinizin bu kadar ağır davranmasının gerekçeleri nelerdir?”

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru