İBB’den Topçu Kışlası açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Topçu Kışlası projesinin 2015 Stratejik Planında yer alması ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada mahkeme tarafından iptal edilen Taksim Topçu Kışlası projesinin halen temyiz sürecinde olduğu, bu nedenle durumun kesinleşmediği belirtilirken, 2014-2019 Stratejik planında Topçu Kışlası’nın bulunması ise ‘rutin’ ve ‘teknik’ bir uygulama olarak ifade edildi. İBB Başkanı Kadir Topbaş daha önce, temyiz sürecinde olan dava sonucunda mahkemeden “yapılamaz” kararı çıkması halinde projenin iptal edileceğini, “yapılabilir” kararı çıkması durumunda yeniden değerlendirmeye alınacağını,  projenin devamı yönünde bir karar alınması halinde bile bunun halkoyuna sunulacağını söylemişti.

Dün yapılan İBB Meclisi toplantısında açıklanan 2014-2019 Stratejik Planında Taksim Topçu Kışlası projesi de plan içerisinde gösterilmiş ve Meclis’te bu konu tartışma yaratmıştı. Kadir Topbaş’ın ise yapılan eleştirilere cevap vermemesi dikkat çekmişti.

İBB Meclisi’nde bu tartışmaların yapılmasının hemen ardından dün gece saat 00.00 sularında Gezi Parki’nın Cumhuriyet Caddesi yönüne iş makineleri ile girilerek toprağın kazılması üzerine olayın haberini alan bir grup parka gelerek tepki gösterdi. Bunun üzerine iş makineleri parktan ayrıldı. Kitle, olası bir gelişmeye karşı sabaha kadar parkta nöbet tuttu.

Sabaha doğru parka gelen taşeron firma yetkilisi ise çalışmanın amacının İETT otobüs durağı yapmak olduğunu, sabah 10’da toprağın geri konulacağını ifade etti. Sabah 10.00 sularında ise kazılan yere toprağın doldurulduğu görüldü.

 

Yoruma kapalı