CHP Gezi Parkı’ndaki polis saldırısı hakkında suç duyurusunda bulundu

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP PM üyesi Sera Kadıgil ve CHP gençlik örgütü üyeleri Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki alanda toplandı. CHP’liler burada, Pazar günü uluslararası gençlik örgütleri temsilcilerinin katılımıyla Gezi Parkı girişinde basın açıklaması yapmak isteyen CHP Gençlik Kolları üyelerine polis müdahalesini protesto ettiler. CHP’liler basın açıklamasının ardından iki arkadaşlarının yaralanmasına yol açtıklarını belirterek müdahalede bulunan çevik kuvvet polisleri ve amirleri hakkında suç duyurusunda bulundular.

“POLİSİN GÖREVİ İNSANLARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTIR”

Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan CHP Parti Meclisi Üyesi avukat Sera Kadıgil, “Pazar günü basın açıklaması yapmak üzere Taksim’de biraraya gelen arkadaşlarımıza saldıran polis memurları hakkında suç duyurusu yapmak için toplandık. Partisi, görüşü, fikri ne olursa olsun insanlar bireysel yada toplu olarak görüşlerini açıklama konusunda serbesttirler. Bunu biz söylemiyoruz, kendileri 2012 yılında bir genelge çıkardılar. ’Basın açıklaması hiçbir izne yada bildirime tabi değildir’ diye. Bunu diyen hükümet her ne hikmetse alanlarda en küçük bir protestoya dahi sabır göstermeyerek üstümüze hunharca saldırıyor. Bu hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine hem de Anayasa’daki güvencelere aykırılık teşkil ediyor. Polisin görevi açıklama yapan insanları dağıtmak değildir. Bildirimli veya bildirimsiz yürüyüşler dahil biraraya gelmiş insanların güvenliğini sağlamaktır. Parti olarak arkadaşlarımızın arkasındayız. Darp ve hakaret suçlarından polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

DİLEKÇEDEN

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na sunulan dilekçede, kimliği belirlenemeyen çevik kuvvet polisleri ve amirlerinin darp, hakaret, ifade özgürlüğünü engellemek ve 29911 sayılı kanuna muhalefet suçundan cezalandırılması talep edildi. Dilekçede CHP Sancaktepe Gençlik kolları ilçe başkanı olduğunu belirten Burak Aslan, 23 Kasım Pazar günü 7 ülke ve 3 kıtadan gençlerin buluşması ve dünyadaki gençlik hareketlerinin tartışılması üzere bir etkinlik planladıklarını ve etkinliğin 13.00’da Beylükdüzü’nde gerçekleştireceklerini belirtti. Arslan dilekçesinde konferans öncesi Gezi Pakı direnişini anmak için Gezi Parkı girişinde basın açıklaması yapmak istedikleri ancak polis tarafından engellendiklerini, polisin uyarı yapmadan kendilerine saldırdıklarını belirtti. Arslan, yarım metre mesafeden kendisine biber gazı sıkıldığını, darp edildiğini ve sinkaflı hakaretlere maruz kaldığını belirterek polislerden şikayetçi oldu.

Aras Atbaş da dilekçesinde kimliği belirlenemeyen çevik kuvvet polislerinden şikayetçi olduğunu belirtti.

polis saldırısı chp

Yoruma kapalı