Kobane’deki son durumu YPG-YPJ komutanları anlattı: İnisiyatif bize geçiyor

Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırıları 32’inci gününü geride bırakırken çeteler YPG karşısında ağır darbeler alıyor. YPG/YPJ Kobanê komutanı Meryem Kobanê, Kobane direnişi hakkında bilgi verdi;

‘‘Çatışmaların tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatan Meryem Kobanê, “Artık inisiyatif YPG’de. Yoğun vuruyoruz, yoğun çatışmalar yaşanıyor ancak inisiyatif YPG güçlerinin elinde. Çatışmalar daha çok kentin doğusunda yoğunlaşıyor. Doğu’da sınır hattından saldırılar gelişiyor. IŞİD çeteleri  o hattan Mürşitpınar kapısına gelmeye çalışıyor ancak güçlerimiz çetelere geçit vermiyor, Ağır darbeler vuruyor. Kentin güneyinden, Miştenur tepesi ve bazı evlerden  kente son günlerde sürekli olarak havan atışı yapılıyor. Miştenur  hala IŞD çetelerinin hakimiyetinde.

Batı’da Til Şeir tarafında önemli gelişmeler yaşanıyor. Til Şeir köyünü özgürleştirdik ve Til Şeir tepesi güçlerimizin denetiminde, orada gelişme sağladık. Kent merkezinde asayiş ve belediye binasının bulunduğu bölgede IŞİD çetelerini bir kaç sokak  geriye püskürttük. O noktada da çatışmalar yoğunluk kazanıyor ancak DAİŞ çetelerini orada da gerilettik ve ağır darbeler vurduk.

Genel olarak savaşın geldiği noktada dünden beridir belli bir düzeyde inisiyatif YPG’nin elindedir. Kanîya Kûrda bölgesinde IŞİD bayrağının  bulunduğu tepeye yönelik bir suikast gerçekleştirerek bayrağı indirdik. Ancak Kanîya Kûrda bölgesinde halen IŞİD çeteleri bulunuyor. O bölgeye yönelik de operasyonlarımız, eylemlerimiz var. IŞİD’i Kobanê’nin her karış toprağından söküp atacağız. Genel  anlamda savaşta durum lehimize döndü.

IŞİD çetesinde büyük bir kırılma yaşanıyor. Durum artık bizim açımızdan daha iyi bir noktadadır. IŞİD çetelerinin  son günlerde ki  intihar eylemleri girişiminde bulunuyor. Ama Kobanê, savaşçıları ve aldıkları tedbirlerle  bu tür bombalı araçlarla intihar saldırıları girişimlerini sonuçsuz bırakıyor. Halkımıza başaracağımızın sözünü veriyoruz. İnancımız büyük, kararlılığımız kesindir. Başaracağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kobanê düşmedi ve düşmeyecek.’’

***

YPG Kobanê Genel Komutanı Mehmud Berxwedan da direniş hakkında bilgi verdi. Berxedan’ın sözleri şöyle;

‘‘Dünyanın da takip ettiği gibi Kobanê 32 gündür direniyor. Bir aylık direnişten sonra artık adım adım zafere doğru hamle başlatmış bulunuyoruz. Özellikle son bir haftadır Kobanê DAİŞ’e mezar oldu. Kobanê direnişi önce köylerden başladı. Köy köy, ev ev, mezra mezra çetelere karşı büyük bir direniş sergilendi. 10-15 gündür Kobanê’nin güney ve doğu cephesinde büyük bir direniş oldu. Artık Kobanê’nin her evinde, sokaklarında DAİŞ çetelerinin cesedi var. Son üç günde Kobanê’nin her üç cephesinde büyük bir ilerleme kaydettik. Onları öldürmediğimiz ve silahlarına el koymadığımız gün yoktur. Ağır silahları ve savaş güçleri kırılmış durumda. Şu an Kobanê’nin her üç cephesinde temizlik operasyonu başlatılmıştır.

Basın ne diyorsa desin, Kobanê’deki direnişin durumu ortadadır. Koalisyon uçaklarının sivilleri ve YPG mevzilerini yanlışlıkla vurduğuna dair bazı basın organlarında çıkan haberler doğru değil. Öyle bir şey olmadı. Aksine koalisyon uçaklarının dikkatli davranmaktadır.

IŞİD birkaç günde Kobanê’yi düşüreceğinin hesaplamış ve ona göre güç getirmiş. Getirdiği bu güçle başka ülkeleri düşürebilirdi, ancak bir aydır Kobanê’yi düşüremedi. Bu tarihte benzeri olmayan bir direniş olduğunu gösteriyor. IŞİD Irak ve Suriye ordularından aldığı gelişmiş silahları getirdi. Ancak buna karşı biz, hiç kimseden silah yardımı almadan, kendi öz gücü ve irademizle savaşıyoruz.

Kobanê’nin düşmesini isteyenler, ‘düştü, düşecek diyenler’ hayal görmektedir. Kobanê’nin düşmesi bir hayaldir ve bu hayal asla gerçekleşmeyecektir. Bir aylık direnişin bunu göstermektedir. Bütün dünya bunu görsün. Şimdiye kadar buna inanmayanlar da inansın, Kobanê direniş ve zafer kentidir. Kim ne diyorsa desin, bizim için önemli değil, gelip Kobanê’de gerçeği görsünler.” (ANF)

nuce_08072014-201704-1404839824.73

Yoruma kapalı