Kobanêli çocuklar Kürtçe eğitmen bekliyor

Çadır kentlere yerleşen binlerce Kobanêli çocuk Kürtçe eğitim bekliyor. Çocuklara bir çadırda eğitim veren ikisi gönüllü, ikisi Kobanêli dört eğitmen, Kürt eğitim kurumlarına “Acil olarak eğitmene, Kürtçe kitaplara, defterlere ve kaynaklara ihtiyacımız var” şeklinde çağrıda bulundu.

kobaneli çocuklar

Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırıları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan yaklaşık 200 bin Kobanêli, Suruç başta olmak üzere Urfa’ya yakın il ve ilçelerde zor şartlar altında yaşamını sürdürüyor. Sadece Suruç’ta 120 bini aşkın Kobanêli yaşam mücadelesi veriyor. Kobanêlilerin hemen hemen hepsine yakınının ihtiyaçları Suruç Belediyesi öncülüğünde DBP’li belediyeler ile çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yardımsever insanların destekleriyle karşılanıyor. Suruç’ta belediye tarafından kurulmuş 4 tane çadır kent bulunuyor. Bu çadır kentlerde binlerce Kobanêliye, koşullara göre yardım yapılıyor. Çadır kentlerdeki öne çıkan sorunlardan biri ise, çocukların eğitim ihtiyaçları. Söz konusu çadır kentlerde sadece Rojava Çadır Kenti’nde gönüllü eğitimciler tarafından kurulmuş, Ehmedê Xanê Eğitim Çadırı bulunuyor. Söz konusu çadırda iki gönüllü eğitimci ve iki Kobanêli eğitimci tarafından yüzlerce çocuğu eğitim verilmeye çalışılıyor. Ehmedê Xanê Eğitim Çadırı’nda sadece Rojava Çadır Kenti’nde barınan çocuklara değil diğer çadır kentlerdeki çocuklara da eğitim verilmeye çalışılıyor. Eğitim çadırının gönüllü eğitimcileri Fidan Kanlıbaş ve Edip Meriç, savaş ortamından gelmiş çocukların eğitim ihtiyaçlarına özveriyle cevap olmaya çalışırken, birçok sorun da yaşadıklarını belirtiyorlar.

‘ACİL OLARAK MAMOSTELERE İHTİYACIMIZ VAR’

Gönüllü eğitmenlerden Edip Meriç, öncelikli olarak anadilde eğitim için Kürtçe materyallere ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Kullandığımız defterlerin üzerinde Türkçe yazıyor. Birçok arkadaş hikâye kitapları gönderiyor ama bu hikâye kitapları Türkçe hikâye kitaplarıdır. Kendi imkanlarımızla bilgisayardan aldığımız çıktılarla hikaye kitapları oluşturduk. Onları kullanmaya çalışıyoruz. Ama onun dışında en azından Kürtçe hikâye kitapları, Kürtçe defterler, Kürtçe eğitim kaynağına net bir şekilde ihtiyacımız var” dedi. Kobanêli çocuklar için öncelikli olan konulardan birinin anadilde eğitim olduğunun altını çizen Meriç, şunları dile getirdi: “Anadilde eğitim verebilecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Burada Kobanêli mamoste (öğretmen) arkadaşlarımız var. Onlar da yardımcı oluyor ama bu yeterli değil. Bir tek eğitim çadırı burada var. Diğer yerlerde kurulmuş değil. Sadece Kobanê Çadır Kenti’ne eğitim çadırı kuruldu ama henüz orada eğitime başlamadık. Acil olarak, Kürtçe’ye hakim ve Kürtçe eğitim verebilecek mamostelere ihtiyacımız var. Kürtçe eğitim kaynağı olarak kullanabileceğimiz materyallere de ihtiyacımız var.”

SUSAN ÇOCUKLAR

Çadır kentte 8 yaşında olan ama hiç konuşmayan çocukların olduğuna dikkat çeken Meriç, “Bu çocuklar diğer çocuklarla dahi temas kurmuyorlar. Bu çocukların hepsi savaş mağduru ve savaş psikolojisinden kurtulmuş değiller. Bu açıdan psikolog bir arkadaşımız olsa, bu çocuklara ona göre davranılabilir ve sorunları çözülebilir. 3 ila 10 yaş grubu arasındaki çocuklara eğitim vermeye çalışıyoruz burada. Uzun saatler eğitimde zamanımız geçtiği için, bu psikolojik sorunlar yaşayan çocuklarla ilgilenecek zamanımız olmuyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN EVLERİNE DÖNME İSTEĞİ VAR’

Çocuklara Kürt kültürünü ve oyunlarını öğretecek hiçbir materyalin ellerinde olmadığını dile getiren Meriç, “Kış ayı geliyor. Şu anda da havalar soğuk ama idare edebiliyoruz. Havalar iyice soğuduğu zaman bu çocukların ısınma gibi bir problemi olacak. Bunun için de bir hazırlık yapmak gerekiyor” dedi.  Akşamları çocuklarla birlikte ortak aktiviteler yaptıklarını ifade eden Meriç, “Bu etkinliklerde üst üste 20 küsur çocuk ‘Kobanê îro xemgîne’ şarkısını söylüyor. Bu da çocukların ne kadar Kobanê özlemi içinde olduklarını gösteriyor. Çocukların evlerine dönme isteği var” diye belirtti.

EĞİTİMDE DEVAMLILIK SAĞLANMALI

Gönüllü eğitmen Fidan Kanlıbaş ise, özellikle kreş yaşındaki çocuklar için Kürtçe eğitici oyuncaklara ihtiyaçları olduğunu belirterek, şunları ifade etti: “Oyuncak gönderenler oluyor; fakat biz bu oyuncakları eğitim materyali olarak kullanamıyoruz. Bizim kendi belediyelerimizin kendi ürettikleri ve piyasaya sürdükleri Kürtçe oyuncaklar var. O oyuncaklara buradan daha fazla şu anda ihtiyacı olan olduğunu düşünmüyorum. O oyuncaklardan buraya gönderirlerse çok seviniriz. Bizim eğitime aldığımız yaş grupları yazmayı yeni öğreniyor. Yazmaya hazır olan kitaplar var. Çizgili defter dışında, üzerinde harfler olan kitaplar. O kitaplardan bolca lazım. Sadece bu kampta 200’e yakın çocuk yeni okuma ve yazma öğreniyor. Bu en küçük kampımız. Biz diğer kamplara da eğitim çadırı açmaya çalışıyoruz. Diğer kamplarda da öğretmenlere ihtiyacımız var. Fakat bu öğretmenler bir gün iki gün gelip bu kamplarda çalışacak öğretmenler değil. Bunun devamlılığının sağlanması lazım. Çünkü bugün ben eğitim verirken, çocukların yarın başka bir eğitmenden eğitim alması doğru olmaz. Onun için birkaç hafta gelip burada çalışabilecek öğretmenlere ihtiyaç var.”

MAPER VE KURDİ-DER’E ÇAĞRI

Söz konusu eğitmenlerin MAPER (Eğitim Destek Evi) ve KURDİ-DER’de olduğunu belirten Kanlıbaş, “Bu arkadaşlar şimdiye kadar buraya ziyarete gelmediler. Eminin yoğunlardır, oralarda da eğitimin başladığını biliyoruz. Her MAPER’den bir kişi gelse, burada öğretmen açığı kalmayacaktır. Eğitmen konusunda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda bize destek olunursa, çok seviniriz” çağrısında bulundu.

Yoruma kapalı