Polis Soma’da eylem yapan maden işçilerine saldırdı

Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Kömürleri AŞ’ye bağlı maden ocaklarında çalışan işçiler, maaşlarının ödenmemesini yürüyüşle protesto etti. Cengiz Topel Caddesi’nde bir araya gelen işçiler, alkış ve taleplerini içeren sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrası, maden işçileri Madenci Anıtı’na doğru yürüyüşe geçince polis işçilere saldırdı. Saldırı sonucunda 3 işçi yaralandı. Soma’da gerginlik sürüyor.

soma-maden-2

Soma’da gün boyu eylem vardı

Soma’da Eynez Linyit ocağı işçileri, bugün günü eylemle geçirdi. Ölüm ocağı Eynez’de çalışanların alacakları bildiğniz gibi İŞKUR tarafından (devlet daha sonra Soma Kömürleri A.Ş’nden tahsil edecek) ayın 15’nde ödenmesi gereken aylık ücretlerinin 12 gün geçmesine rağmen ödenmemesi üzerine saat: 10:00’da T. Maden – İş’in çağrısı üzerine Hükümet Konağı önünde toplandılar.

Hükümet Konağı önünde işçilere seslenen Soma Kaymakamı Bahattin ATCI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının (ÇSGB) Ankara dışında olduğu için görüşemediklerini, ücretlerin ödenmesi için başta İŞKUR olmak üzere yaptıkları görüşmenin sonuç vermediğini bildirerek beklenilmesini istedi. İşçiler bunun üzerine Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından işletilen Eynez Linyit Ocağının bulunduğu sahanın devlete ait olması nedeniyle, mal sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müdürlüğü önüne yürüdüler.

TKİ ELİ önünde konuşan Kaymakam çabalarının sürdüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını bildirdi ve işçilerin sakin bir şekilde beklemesini tavsiye etti. İşçiler oradan da tekrar yürüyerek Hükümet Konağı önüne geldiler. Orada bir süre bekleyen işçiler bu kez saat: 17:30 civarında Madenci Heykeline doğru yürüyüşe geçtiler. Çevik kuvvetin izin vermemesine rağmen bu yürüyüş gerçekleşti. Eynez Linyit ocağı işçilerinin yaptığı yürüyüşe T. Maden – İş üyeleriyle birlikte Dev. Maden – Sen üyeleri de katıldı. Yürüyüşü yönlendiren T. Maden – İş Şube Yöneticileri sık sık “aranıza provokatör sokmayın, dikkat edin provokatörlere” diyerek birilerine mesaj vermeye çalıştı.

Yürüyüş korteji Madenci Heykeline 100 metre kala çevik kuvvet tarafından yol kapatılarak engellendi. Yürüyüşte ısrar eden işçiler polis barikatına yüklenerek aşmaya çalıştı. 10 – 15 kadar işçi barikatı aşarken, barikatı aşanlardan Dev. Maden – Sen Ege Bölge Temsilcisi Hacay YILMAZ ve Dev. Maden – Sen üyesi Ahmet Aslanbey polisin sert müdahalesi sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin geçişine izin vermeyen polis takviye güçle ve panzerlerle yolu açmamakta ısrar etti. Daha sonra Soma Kaymakamı işçilerin yanına gelerek konuşma yaptı.

Soma Kaymakamı yaptığı konuşmada, işçilerin 3 ton kömür alacaklarıyla ilgili sorunu çözdüklerini, yarından itibaren Eynez Linyit Ocağında çalışan işçilerin kömürlerinin dağıtımına başlanacağını, aylık ücretlerle ilgili ÇSGB yarın bakanlıkta olacağını, aylık ücretlerin ödenmesiyle ilgili yarın bakanla yapılacak görüşmenin olumlu sonuçlanacağını umduğunu belirtti. Bir süre daha bekleyen işçiler, saat 19:00 civarında eylemi sonlandırdı. İşçilerden yaklaşık 50 kişiye varan bir grup, tekrar Hükümet Konağı önüne gelerek buradaki bekleyişini sürdürüyor.

Maden – İş tarafından biraz önce işçilerin telefonlarına gönderilen mesajda, “Eynez Linyit ocağı işçilerinin yarın sabah saat: 10:00’da Hükümet Konağı önünde buluşarak oturma eylemi gerçekleştireceği” bilgisi verildi ve eylem çağrısı yapıldı.

İşçiler eylem süresince, “YALANCI BAŞBAKAN İSTEMİYORUZ – SUSMA SUSTUKÇA SIRA SANA GELECEK – VUR VUR İNLESİN ANKARA DİNLESİN- DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ – MADENCİLER BURADA TKİ NEREDE – SOMA UYUMA MADENCİNE SAHİP ÇIK” sloganlarını haykırdılar.

Yoruma kapalı