Em dîsa hatin Kobanê! – Özcan Kırbıyık

Kısa süre önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Atay ’Kobané’de sivil halk kalmadı, iki terörist grup çatışıyor.’ demişti. Çok geçmeden aynı sözleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan da sarf etmişti.

Askeri başarılar beraberinde diplomatik başarıları getiriyor

‘Kürtler eski Kürtler değil! tezi heybeden söylenmiş sözler içermiyor. Bu tez ileri sürüldüğünde tam da şu anda, Kobané’de olup biten pratiklerin kısa bir özetini içeriyor diyebiliriz. Kürt tarihindeki her isyan ve başkaldırının kısa sürede ‘bastırılmasının’ en önemli nedenlerinden bir tanesi de; Kürtlerin siyasi organizasyonlarda yetersiz kalmasıydı. ‘Kalmasıydı’ diyorum, çünkü askeri envanterler elverişli olduğu halde sonuç alıcı siyaset yürütülemediği için her Kürt mücadelesi sonuçsuz kalmıştı. Kobané, Kürtlerin bu makus talihinin bittiği yerdir. Kobané, artık Kürtlerin ortak birlikteliğinin destansı bir mücadelesidir.

Péşmerge’nin Kobané’ye, YPG’ye yardım için gitmesi, Kobané özelinde Kürt ulusal birliğinin temel direklerinden bir tanesini oluşturacaktır. Kobané artık Hewlér’dir, Hewlér Kobané’…

Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Kobané’de iki terörist grup savaşıyor, Kobané ile Diyarbakır’ın ne alakası var?’ deyip geçiştirdiği Rojava politikası Kobané’de meftundur!

Ne Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne de AKP’nin herhangi bir yetkilisi ‘Kobané’de iki terörist grup savaşıyor!’ deme ferasetsizliğinde bulunamayacak. Çünkü artık, Kobané’de Türkiye Cumhuriyeti’nin onlarca antlaşma imzaladığı ve resmen tanıdığı Güney Kürdistan Yönetimi de Kobané’de savaşın resmi bir tarafı durumunda. Artık ‘Kobané’de Kürt güçlerinin savaştığı’ rasyonalitesi; başta İran, Türkiye, Suriye olmak üzere bütün uluslararası güçlere karşı tescillenmiş olacaktır.

Bundan sonra, AKP’nin Rojava politikalarında kullandığı üsttenci dil ve pratiklerinde ciddi  değişmeler olması muhtemeldir. Yani AKP’nin hem Güney Kürdistan Yönetimi ile siyasi ve ekonomik ilişkilerde bulunup, hem de dün Suruç’ta görüldüğü üzere IŞİD çetelerinin Türkiye askeriyle direkt ya da dolaylı temasa geçmesi/yardımlarda bulunması artık siyaseten de çok ciddi kırılmalara ve yaptırımlara neden olacaktır. İşte bu yüzden, Péşmerge’nin Kobané’ye geçmesi bütün Kürt hareketleri için hem diplomatik, hem siyasi hem de askeri bir başarıdır. Ama en önemlisi de Kürt ulusal birliği açısından son derece önemli bir başarıdır.

 

Yoruma kapalı