Milli Güvenlik Kurulu toplantısının kararları açıklandı

MGK toplantıları olağan koşullarda 4 – 5 saat sürerken, bugünkü toplantının 10 saat 20 dakika sürmesi dikkat çekti.    28 Şubat döneminde en uzun MGK olarak bilinen toplantı 9,5 saat sürmüştü. Bu geceki MGK 10 saati aşarak rekoru kırdı ve cumhuriyet tarihinin en uzun MGK’ı olarak zikredilmeye başlandı.Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamadan satırbaşları şöyle;

MGK

PARALEL YAPI

Milli Güvenlik Kurulu’nun ardından yapılan açıklamada, “Ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Bu kapsamda milli güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlarla yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

IŞİD VE IRAK

Açıklamada, “Irak ve Suriye’de IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele, ülkemizin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye’ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımlarımız görüşülmüştür. Ayrıca Irak’taki siyasi süreçte son dönemde yaşanan gelişmeler gözden geçirilmiş, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki irade teyit edilmiştir” değerlendirmesinde bulunuldu.

SURİYE KONUSU

MGK’nın ekim ayı bildirisinde, “Suriye’de dördüncü yılını tamamlamak üzere olan çatışma ortamının ülkemizin ve bölgemizin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımaları, bu konudaki bölgesel ve uluslararası yaşanan son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edilmiştir”denildi.

İSRAİL-FİLİSTİN ATEŞKESİ

Açıklamada, “Başta Gazze’de sağlanan ateşkes olmak üzere, İsrail-Filistin ihtilafında yaşanan son gelişmeler, Libya ve Yemen’deki mevcut durum ile bölgesel yansımaları kapsamlı biçimde görüşülmüştür” ifadelerine de yer verildi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Açıklamada, “Terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm süreci ele alınmış, sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılık teyit edilmiştir” değerlendirmesinde bulunuldu.

KKTC’NİN HAK VE MENFAATLERİ

Ege ve  Akdeniz’deki gelişmeler gözden geçirildi. Deniz yetki alanları başta olmak üzere Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler gözden geçirilmiş; Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı içerisinde ve garantör ülke olarak KKTC’nin ruhsatlandırdığı sahalardaki hak ve menfaatlerinin korunması için gereken her türlü tedbirin önümüzdeki dönemde de kararlılıkla alınacaktır.

AFGANİSTAN-UKRAYNA-TUNUS

Afganistan’daki başarılı siyasal süreç değerlendirilerek, Türkiye’nin desteği vurgulanmıştır. Ayrıca, Ukrayna ve Tunus seçimleri gözden geçirilmiştir.

Yoruma kapalı