Trans kadınların Şeriat yasasına itirazı kabul edildi

Malezya’da trans kadınlar, cinsiyet kimliklerini ifade etmelerini engelleyen Şeriat yasasına karşı açtıkları davayı kazandı.
Fotoğraf: Olivia Harris/Reuters
Negari Sembilan eyaletinden üç trans kadın “erkeklerin kamusal alanda kadın kıyafeti giymesi ya da kadın gibi davranması” yasağına karşı açtıkları davayı Cuma günü kazandı.
Trans kadınlara ayrımcılık “anayasaya aykırı ve geçersiz”
Kadınların 2011 yılında başlattıkları davada Yüksek Mahkeme 2012 yılında Müslüman trans kadınların Şeriat yasalarına bağlı olduğuna hükmetmişti. Karara yapılan itiraz sonucunda Temyiz Mahkemesi Müslüman trans kadınların kamusal alanda kendilerini ifade etmesinin önündeki yasağın “anayasaya aykırı ve geçersiz” olduğunu belirtti.
Mahkeme trans kadınların cinsiyet kimliğini tanımıyor!
Oybirliğiyle verilen kararla birlikte yargıç Mohamad Hishammuddin Mohamad Yunus, İslamî kanunun “HIV’in yayılmasına neden olan homoseksüel ve lezbiyen faaliyetlerini sınırlamayı hedeflediğini” belirtti. Davanın “homoseksüellikle hiçbir ilgisi olmadığının” altını çizen Yunus davanın “belli bir sağlık durumu olan Müslüman erkekler”le ilgili olduğunu söyledi.
 
Başbakan Yardımcısı’ndan karara ilişkin açıklama
Temyiz Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Muhyiddin Yassin, karara saygı duydukları ancak kararın toplum üzerindeki “devasa etkilerinden” ötüre dinî yetkililerin karara itiraz etmesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptı.
Malezya’nın “Kabahatler Kanunu”, cinsiyet kimlikleriyle nüfus cüzdanlarındaki cinsiyet bilgileri uyuşmayan Müslüman transların gözaltına alınmasına, para cezası ve hapis cezasıyla karşılaşmasına neden oluyor. Malezya’daki tüm eyaletlerde uygulanan kanun, ülkede Şeriat yasalarına uymak zorunda olan Müslümanların insan haklarından yararlanmasının önünde engel oluşturuyor.
Kaos GL

Yoruma kapalı