Asker Kobane’ye geçmek isteyen halka saldırdı

Mürşit Pınar Sınır Kapısı’nda bekleyen ve aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu gruba polis ve askerler gaz bombaları ile saldırdı etti. Asker saldırısında çok sayıda kişi gaz bombaları ile yaralandı. Askerler dün ailelerini Suruç’a getirip bugün tekrar Kobanê’ye gidip IŞİD’e karşı savaşmak isteyen Kobanêlilerin geçişini engelliyor.

Kobanê’ye yönelik saldırılardan sonra yapılan seferberlik çağrısı temelinde Pirsûs’un (Suruç) Edmanik Köyü’ne açılan çadırlarda geceyi geçiren yurttaşlar sabahı “Bijî Berxwedana YPG’ê”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla karşıladı. Sabah saatlerinde yüzlerce asker sınır bölgesine sevk edildi. Kobanêli yurttaşların geçiş yaptığı noktaya yığınak yapan askerler sık sık yurttaşlara geri çekilmeleri yönünde çağrılarda bulundu. Sınırın öte tarafında bekleyen Rojavalı yurttaşların geçişlerini sağlamak için Türkiye tarafında bulunan kitlenin geri çekilmesini bahane eden askerler bir anda kitlenin içerisine gaz bombaları atarak saldırıda bulundu.

Rojava’dan gelenlerin geçişine izin vermeyeceğini belirten askerin saldırısından sınırın her iki yakasında bulunanlar da etkilendi. Ortalığı gaz dumanı kaplarken yüzlerce asker, gaz bombalarıyla saldırı sürdürüyor.  Saldırıdan önce Kobanê’nin boşaltılması temelinde bir politika izlenirken bugün sadece Kobanê’den gelenlerin geçişine izin verileceğini, dün ailelerini Pirsûs’a geçirdikten sonra bugün geri dönmek isteyen gençlerin dönüşüne izin vermeyeceğini belirtmeleri tepkilere neden oldu.  Askerin sert saldırısına gençler ve kitle de taşlarla karşılık veriyor. Geniş bir alana yayılan çatışmalar sürerken, Kobanê tarafında kalan yurttaşlar da sloganlar, zılgıt ve alkışlarla askerlerin saldırısını protesto ediyor.

Halk asker saldırısının bile IŞİD’e destek niteliği taşıdığını belirterek, “IŞİD Kobanê’yi kuşatmaya çalışıyor, asker de bizlere saldırarak IŞİD’ın bu kuşatmasına katkı sağlamaya çalışıyor. Gün onur günüdür gün Kobanê’ye sahiplenme günüdür” çağrılarında bulundu. Pirsûs’ta sınırda bulunan yurttaşlar kentlerde yürüyüş yapmanın elbette bir katkısı olabileceğini ama önemli olanın sınırda bir zincir oluşturması gerektiği olduğunu kaydederek, herkese sınıra yığılmaları çağrısında bulundu. Askerin saldırısı devam ediyor.

sınır

Yoruma kapalı