Kobane’ye gitmek için sınırı geçenlere 1500 lira para cezası

Kobanê direnişine destek için İstanbul’dan Suruç’a gelen ve öğle saatlerinde Suruç sınırını aşıp Kobanê’ye geçen binlerce kişi, Suruç’a dönüşüne izin verilmemesi sonucu Yumurtalık Köyü’nde bulunan sınır kapısına yürüdü. 15 kilometre uzaklıktaki sınır kapısına yürüyerek gelen kitle, buradan sınırı geçmek için beklerken askerlerin gaz bombalı ve tazyikli sulu saldırısına uğradı. Açılan pankartları ve atılan sloganları bahane eden askerlerin gerçekleştirdiği saldırıda çok sayıda kişi biber gazından etkilendi.

Saldırının ardından sınırdan geçişlere tekrar başlandı. 20 kişilik gruplar halinde sınır geçilirken askerler, geçenlerin kimlik bilgilerini aldı, fotoğrafını çekti, üst ve çanta araması yaptı. Arama sırasında çantalar boşaltıldı, fotoğraf makinelerinin hafıza kartlarına el konuldu.

Kobane’ye destek için gelenlere Pasaport Kanunu’nun 33. Maddesinde yer alan, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını pasaportsuz veya pasaport yerine kaim olacak bir vesikayı hamil olmaksızın terkeden veya buna teşebbüs eden kimseler hakkında 500 Liraya kadar hafif para cezası verilir’’ hükmü uyarınca ceza kesildiği, cezaların sınırı geçenlerin adreslerine yollanacağı öğrenildi. Maddede 500 lira yazsa da, sınırdan geçenlere 1500 lira ceza kesileceği belirtilmiş.  (ETHA)

 

kobane 1 sykp

Yoruma kapalı