“Bir yandan çocuk yetiştirdim, bir yandan mücadele ettim”- Gülfer Akkaya


HDP İstanbul Kadın Meclisi’nin çağrısı ile İstanbul’da belediye başkanlığına aday kadın eşbaşkanlar buluştu.

HDP İstanbul Kadın Meclisi, İstanbul kadın Eşbaşkan adayları ile buluştu. Buluşmada HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel kadın adaylara parti rozetlerini taktı. Partilerde başkanlık sisteminin kaldırılıp yerine eşbaşkanlık sistemini getirerek siyasette kadınların eşit temsilini benimseyen BDP’den sonra, HDP ve BDP belediye başkanlıklarında da eşbaşkanlık sistemine geçilmesi için bu seçimlere kadın-erkek eşbaşkanlardan oluşan adaylarla giriyor. HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel bu konuda meclise bir de önerge vermişti.

HDP İstanbul Kadın eşbaşkanlar buluştu

HDP İstanbul Kadın Meclisi’nin çağırısı ile İstanbul’da belediye başkanlığına aday kadın eşbaşkanlar buluştu. Tam gün süren buluşmada adaylar kendilerini tanıtıp, yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi

Kadın eşbaşkanlar arasında AKP/C komploları nedeniyle tutuklanıp, birkaç ay önce cezaevinde çıkan kadınlardan, Roboski’de yakınlarını yitiren kadına, uzun yıllar siyasette yer almış kadınlardan, hiç siyasette yer almamış kadınlara kadar oldukça çeşitli adaylar vardı. Kadın eşbaşkan adaylarından kısa anekdotlar:

– Partimden umutluyum. Beni evden sokağa çıkardı. Beni çıkaran, başka kadınları da evden dışarı çıkaracak, bundan umutluyum.

– Burada olmamız Türkiye’de 80’li yıllarda başlayan 2. dalga feminizmin onlarca yıl süren mücadelesi sayesindedir. Bu kadınları saygı ile selamlıyor, teşekkür ediyorum. (Bunu söyleyen sosyalist bir kadın arkadaşımızdı.)

– Bir Kürt erkekle evlenerek mücadeleye girmiş oldum. – 1980 darbesi olduğunda 13 yaşımda Davutpaşa Kışlasına götürüldüm. Mücadeleye böylece başlamış oldum. – HDP kurulduğunda o birlik beni çok heyecanlandırdı. – Yıllarım, eşitlik, özgürlük mücadelesi için faşizme karşı omuz omuz’a ile geçti, onun için buradayım.

– Bir yandan çocuk yetiştirdim, bir yandan mücadele ettim. Bu çok zor. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Bir de, biz siyasete girmedik, kendimizi siyasetin içinde bulduk. Kürt olunca böyle oluyor. Artık torunlarım var. Ama onlara bakacak çok kişi var. Biz mücadelemizi sürdürelim. – Geçen yerel seçimlerde belediye meclisini kazandım ama bu işi yapamadım. Tutuklanıp cezaevine kondum.

– 4 çocuğum, 6 torunum var. Siyasi partilerde çalıştım. Kadın adayken erkeklerin kadın adayları istemediğini gördüm. Ama kadın hareketi güçlü idi ve ben seçim kazandım. Belediye başkanı oldum. – Ben kendim aslında adaylığa “beni de alın, ben aday olacağım” diye ısrar ettim.

– Roboski katliamı bizler için ruhen intihar oldu. Mutlu olmayı unuttuk. Ama içimde bir güç var. Eşbaşkanlık önerilince işte bu gücü açığa çıkartmalıyım diye kabul ettim.

– Yeryüzünde her inancın yeri olmalı. – 90’lı yıllardan bu yana siyasetin içindeyim. “Kocanın yerinde olsam seni boşarım” diyenler oldu aktif siyaset yaptığım için. Kadınlar çocuk doğurup eve kapanamaz dedim. Şimdi gelip “Sen haklıymışsın, özür dilerim” dediler.

– Karadenizli olarak beni de önermenize çok memnun oldum. 2 çocuğum var. Eviyim. Mücadele ile kendi soy ismimi kullanma hakkını kazandım. Kendimi çok iyi hissediyorum.

Kadın adaylara rozetler takıldı

Tanışmanın ardından yerel seçimler ve kadınların yerel seçimlerle ilişkisi, HDP’nin kadın politikaları hakkında konuşuldu. HDP’nin İstanbul ilçelerinde yapmış olduğu araştırmayı Nazan Üstündağ sunduktan sonra Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel konuştu Konuşmaların ardından kadın eşbaşkanlara HDP rozetleri takıldı. HDP İstanbul kadın meclisinin kadın adayların tanıtım ve propagandası için yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verilip öneriler alındı.