İSİG: Karaman’ın kapalı havza olduğu, linyit madenlerini su basabileceği uyarısı yapılmıştı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (ISİG) Karaman Ermenek’teki madene ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklama metni şöyle;
***
”Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha,  Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu,Ömer Cansu”
 
Karaman’ın Ermenek İlçesi’de kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ye ait linyit kömürü ocağında dün 12.11’den beri 18 işçi arkadaşımızdan haber alınamıyor. Çünkü sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde çalışan işçilerden 8’i kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi.
 
Muhtemelen eski imalat alanı ya da yandaki bir kayaçta biriken suyun çalışma alanını basması nedeniyle olay gerçekleşti. 23 saat geçmesine rağmen su tahliyesi devam ediyor ve hala arkadaşlarımızdan haber yok…
 
Yine her madenci katliamından sonra gelen fütursuzca açıklamaların benzerleri geliyor…
 
Maden patronu Şahin Uyar: Hani bir laf varya ‘kaçanın anası ağlamaz’ diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı…
 
Ülkemizin her madeninde benzer bir tablo söz konusu…

1- Konya-Karaman bölgesinin kapalı havza olduğu belirtilip linyit madenlerini su basabileceği uyarısı Enerji Bakanlığı’na yapılmıştı. Hal böyleyken bu uyarı neden dinlenmiyor…
2- Çalışma Bakanlığı geçen 19-20 Haziran tarihlerinde madeni denetlemişti. “Kapatılma gerektirmeyen eksiklikler”den dolayı şirkete 9 bin lira idari para cezası kesilmişti. Bu mudur kapatılma gerektirmeyen eksiklikler? Yine denetimler ve yeni torba yasa sonrası bölgede bulunan 12 madenin 9’u üretimi durdurmuştu. Has Şekerler’in farkı nedir? 
 
3- Has Şekerler Şirketi de rödovans sistemi ile çalışıyordu. 2012 Mayıs ayında devlet maden patronlarına “ne üretirseniz alacağız” uygulamasına geçti. Bu durum üretimin hızlanmasına ve buna paralel olarak işçi sayısının artmasına yol açtı. Aynı durumu Soma’da da belirtmiştik. Enerji Bakanlığı neden rödovans sisteminden vazgeçmiyor?
 
4- Has Şekerler Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar daha evvel Soma’da madenci katliamlarına sahne olan Soma Uyar Madencilik’in sahibi Azmi Uyar’ın amcaoğlu. Devlet neden bu ailenin madenlerinde gerekli tedbirleri almıyor?
 
5- Has Şekerler maden ocağında üretim koşulları ilkel ve işçiler örgütsüz. Çalışma Bakanlığı neden sendikal örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alacak uygulamaları hayata geçirmiyor?
 
Osman, Hüsnü, Ali, Kerim, Mehmet, Hüseyin, İsa, Bahri, Kamil, Tezcan, Uğur, Hüseyin, İsmail, Mehmet, Mehmet, Hasan, Recep ve Ömer’i sağ istiyoruz…
 
Karaman’da sorumlular Başbakan, Çalışma ve Enerji Bakanları ile maden patronudur…
Enerji Bakanı’nın istifa etmesi yetmez bu uygulamalar nedeniyle maden patronu ile beraber yargılanmalıdır…”

Yoruma kapalı