Tekirdağ F Tipi’nde temsilcilik kurumu tanındı

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde politik tutukluların açlık grevi üzerine temsilcilik kurumu tanındı. Böylece tutukluların ilk talebi karşılanmış oldu. Yer değişikliği konusundaki talepleri de kabul edilince, tutuklular eylemi 6. gününde sonlandırdı.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde 20 politik tutuklunun başlattığı ve 1 Mart’ta sona eren açlık grevinin kazanımlarının detayları öğrenildi.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde 13’ü PKK, 3’ü TKP/ML, 2’si MLKP, 1’i Devrimci Karargah, 1’i TKEP-L davasından olmak üzere 20 tutuklu ve hükümlü, yoğun baskı ve hak ihlalleri üzerine 24 Şubat’ta süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı. 20 maddelik talepler listesi açıklayan tutuklular, açlık grevi eylemini 1 Mart’ta sonlandırmıştı.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Gülhan Kaya, dün tutuklularla yaptıkları görüşmenin ardından, detayları ETHA’ya anlattı.

Tutukluların ilk talebinin temsilcilik kurumunun tanınması olduğunu hatırlatan Av. Kaya, şunları söyledi: “F tiplerinde temsilcilik kurumu tanınmıyor. F tipleri kurulduğu andan itibaren hiçbir temsilci ile hiçbir resmi görüşme yapılmamıştı bugüne kadar. Açlık grevi başladıktan sonra iki görüşme yapıldı. 1. müdür, 2. müdür ve başgardiyanın da katıldığı ilk görüşme, 27 Şubat’ta yapıldı. Cezaevi idaresi, bu görüşmede, taleplerin kabul edilebilir olduğunu bildirdi. Ama somut bir adım olmadığı için açlık grevi bitirilmedi. 1 Mart Cumartesi günü yine 1. müdürün de katıldığı bir görüşme daha yapıldı. Temsilcilerle cezaevi idaresi arasındaki bu ikinci görüşmede esas olarak sohbet gruplarının tutsakların talepleri doğrultusunda belirlemesi ve yer değişikliği konusunda hızlıca somut adım atılacağı bildirildi. Diğer taleplerin de peyderpey kabul edileceği bildirilmiş. Cezaevi idaresi ‘ilk somut adımı atalım, diğer talepler de yavaş yavaş yerine getirilecek’ demiş. Zaten yer değişikliği konusunda tutuklular taleplerini iletti ve bu doğrultuda yer değişiklikleri başladı. Bunun üzerine açlık grevi bitirildi. Temsilcilerle yapılan görüşme de zaten birinci talebin karşılanması anlamına geliyor, bu çok önemli.”

Av. Gülhan Kaya, diğer taleplerin yerine getirilmesi konusunda da takibini yapacaklarını bildirdi.

Tutukluların talepleri şöyleydi:

1-Temsilcilik kurumu tanınmalı. Hapishane savcısı ve 1. müdürle görüşebilmeliyiz.
2-Yer değişiklikleri tutsakların talepleri esas alınarak yapılmalı, zorla yer değişikliği yapılmamalı.
3-Sohbet grupları tutsakların talepleri doğrultusunda belirlenmeli, hücresi değiştirilen tutsak eski veya yeni grubuyla sohbete çıkarılmalı.
4-Hücre baskınlarından vazgeçilmeli. Aralamalarda yazılarımıza, defterlerimize el konulmamalı. Ayakkabı araması dış temaslarla sınırlanmalı, üst araması elle veya dedektörle yapılmalı.
5-Mektup ve yayınlarımız engellenmemeli, dışarıya göndermek istediğimiz makale, öykü, kitap çalışması vb. yazılarımıza, defterlerimize el konulmamalı.
6-Hücreler arasında belli sürelerle kitap-dergi alışverişi, değişimi yapılabilmeli.
7-Disiplin cezası adı altında hücre cezalarıyla infaz yakma uygulamasına son verilmeli.
8-Diğer hapishanelerden beraberimizde getirdiğimiz eşyalarımız iade edilmeli.
9-Tutuklu-hükümlü, genç-yaşlı ayrımına ve bunlar arasındaki tecride son verilmeli.
10-Telefon görüşmelerimiz, talepler doğrultusunda hafta sonuna alınmalı.
11-Depoda bulunan tv, buzdolabı, su ısıtıcısı gibi eşyalarımızı ihtiyacı olan arkadaşlarımıza aktarmamızın önü açılmalı. İdareye hibe etme şartı dayatılmamalı.
12-Ağır müebbetlik tutsaklar, aynı havalandırma şartı aranmaksızın ortak alanlara çıkarılmalı, sohbet saatleri artırılmalı.
13-Ağır müebbetlik tutsakların görüşçülerinin içeriye tek tek alınmasına son verilmeli, ziyaretçiler aynı alanda birlikte görüş yapabilmeli.
14-Hapishaneye kabul sırasında çıplak aramaya son verilmeli. Ziyaretçilere özellikle kadın ve çocuklara dönük onursuz arama ve uygulamalardan vazgeçilmeli.
15-Ziyaretçilerin görüşçüsü dışında tutsaklara yatırmak istediği eşyalar engellenmemeli.
16-Mazgaldan görüşme yapılmasına ve savunma alınmasına son verilmeli.
17-Tv kanalları talepler doğrultusunda belirlenmeli. İMC, Hayat, Denge TV gibi kanallar izlenebilmeli.
18-Kantin çeşidi talepler doğrultusunda genişletilmeli, boya kalemi yasağına son verilmeli.
19-Temizlik malzemesi dağıtılmalı, günde en az 1 saat sıcak su verilmeli.
20-Dilekçelerimizin kaybedilmesine son verilmeli, ilgili yerlere ulaşması garanti altına alınmalı.

Haber: Etkin Haber Ajansı

Yoruma kapalı