Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan öğrenciler, “Topluma Hizmet” dersi kapsamında Rojava’dan göç eden çocuklar için hem Kürtçe dersi veriyor, hem Kürtçe çizgi film izliyorlar.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde okuyan öğrencilerden Beritan Sayan, Cihat Babatonguz ve Ünal Aslan, “Topluma Hizmet” adlı ders kapsamında İzmir Konak ilçesi Kadifekale’de kiraladıkları bir odada Rojavalı çocuklara Cumartesi günleri psikolojik ve sosyal alanda destek olarak, çocuklarla Kürtçe iletişim kuruyor.
Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre Öğrencilerden Beritan Sayan, Rojavalı çocuklarla bir araya gelme düşüncesinin Suriye’de yaşanan savaş süreci ile ilgili bir şeyler yapmak, çözüm üretmek noktasında ortaya çıktığını belirterek, “İzmir’in Kadifekale semtinde genellikle Rojava’dan göç etmek zorunda kalan insanlar var. Biz de Rojava’dan gelen çocuklar için bir çalışma yapmak istedik. Rojava’dan gelen ailelerin birçok sorunları var. Fakat biz sadece çocuklar boyutundan tutmaya çalıştık” dedi. Projeye 3 hafta önce başladıklarını ve haftada 3 saat çocuklarla birlikte zaman geçirebildiklerini söyleyen Sayan, projenin ilk amacının çocukları savaş psikolojisinden ve trawmasından çıkarmak olduğunu söyledi. Çocukların ilk dönemlerde kendilerine de çok soğuk davrandığını belirten Sayan, savaş psikolojisinin çocukları derinden yaraladığını bir kez daha kendi gözleri ile gördüklerini kaydetti. “Biz ne kadar araya bir araçta koymaya çalıştıysak bir türlü bize ısınamıyorlardı” diyen Sayan, ilk başta derslerde ağlayan çocukların şimdiler de koşarak derse katıldıklarını söyledi.
Projenin mayıs ayına kadar devam edeceğini ve istenildiği takdirde projeye başka kişileri de dahil edebileceklerini Sayan, “Mayıs ayından sonra biz kendi şehirlerimize dönüyoruz. Yazın 3 ay içerisinde devam edebilecek birileri eğer olursa onlara bırakırız. Geri geldiğimizde tekrar kaldığımız yerden devam ederiz” dedi. Gazetecilik 2. Sınıf öğrencisi Cihat Babatanguz da, EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik öğrenciler olarak bugün Rojava’da devam eden savaş sürecinde üzerlerin düşeni yapmak istedikleri için böyle bir projeye başvurduklarını söyledi. Projenin olumlu gittiğini ve çocuklarla güzel vakit geçirdiklerini dile getiren Babatonguz, proje kapsamında sosyal medyada, “Savaştan umuda” isimli sayfa ile çalışmalarını duyurduklarını söyledi.
Gazetecilik 2.sınıf öğrencisi Ünal Aslan da, kendinin Kürtçe bilmediğini ve çocuklar aracığıyla Kürtçe öğrendiğini söyleyerek, “Çocuklar da Türkçe bilmiyorlar. Böylelikle çocuklardan Kürtçeyi öğreniyorum. Bazılar Türkçe biliyor, az bir şey olsa anlaşabiliyoruz. Bazılar da var hiç bir şey anlatmasam da el kol hareketleri ile anlaşıyoruz ya da diğer arkadaşlara soruyorum öyle öğreniyorum” dedi.