CHP’li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, sendikalı işçilerin sorunlarını konuşmak için bir araya geldiklerini toplantıyı bastı.
Bakırköy Belediyesi’ne bağlı Yaşam Köyü’nde, kreşlerde ve yurtta çalışan taşeron işçiler, uzun zamandır çeşitli sorunlarla boğuşuyordu. 2-3 aylık sözleşmelerle sürekli sözleşme yenileyen, her ay 10-15 günlük hak kayıpları yaşayan, maaşlarını zamanında alamayan ve son olarak da BYUAŞ (Bakırköy Yapı İnşaat Ulaşım Hizmetleri A.Ş ) adlı taşeron şirketten Gözde adlı başka bir taşeron şirkette çalıştırılmaya başlayan işçiler, sorunlarını tartışmak ve ortak bir karar almak için mesai bitiminden sonra iş yeri yemekhanesinde sendika şube yönetimin kararıyla toplantı yapma kararı aldı.
İşçiler toplantı yaparken korumalarıyla toplantıyı basan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu işçileri tehdit etti. Toplantının izinsiz olduğunu, işyeri amirlerine ve işverene bilgi verilmeden toplantı yapılamayacağını söyleyen Belediye Başkanı Kerimoğlu, bir yandan işçilere “Provokatif toplantılar yapmayın sorunlarınızı bize anlatın’ derken öte yandan soru sormak isteyen işçileri dinlemeyerek, yemekhaneyi terk etti.
Belediye Başkanının tavrını protesto eden Belediye-İş Sendikası üyesi taşeron işçiler “Direne direne kazanacağız” , “Kahrolsun işçi düşmanı CHP”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarını attı. İşçiler yarın öğlen saat 12:00’de Belediye İş Sendikası üyesi bütün işçilerle birlikte Bakırköy Meydanı’nda basın açıklaması yaparak hem Belediye Başkanı’nın tavrını protesto edecek hem de verilmeyen haklarını talep edecek.
TAŞERON İŞÇİLER NE İSTİYOR?
Yıllardır Bakırköy Belediyesi’nde çalışan yüzlerce taşeron işçisi yaşadıkları sorunları aşmak için yaklaşık 2 ay önce Bakırköy Belediyesi’nde örgütlü Belediye İş Sendikası 2 No’lu Şubeye üye olarak örgütlenme ve sendikal mücadeleye dahil olarak haklarını kazanma kararı almıştı.
Yerel seçimlerden 3 ay önce taşeron işçilere 2 aylık, 3 aylık sözleşmeler yapılmış, işçiler aylarca maaş alamamış, kıdem tazminatı hakkına sahip olamamıştı. Seçimden sonra da devam eden bu süreçte işçiler yine 2 -3 aylık sözleşmelerle çalıştırılmaya devam etmişti. Bazı dönemlerde işçiler sözleşmeleri yenilenmediği halde işsiz kalmamak için neredeyse 2 ay bedava çalıştırılmıştı.
Maaşlarını hiçbir zaman zamanında ve tam olarak alamayan işçiler Eylül ayında BYUAŞ’dan Gözde adlı başka bir taşeron şirkette çalıştırılmaya başlandı. Şirket değiştirilirken temizlik personeli başta olmak üzere birçok işçinin maaşı düşürüldü. Şirket değiştirilip işçilerle yeni sözleşmeler yapıldıktan sonra Sendika iş yeri temsilcisi olarak seçilen Atilla Şen’in ise işine son verildi.
İşçiler belediye yönetiminden biran önce düşürülen maaşlarının eski haline dönüştürülmesini, aylardır ödenmeyen maaşlarının ödenmesini ve iş yeri temsilcisi Atilla Şen’in işine geri dönmesini talep ediyor.
İstanbul/EVRENSEL