22. Hüseyin Çelebi Etkinliği Frankfurt’ta

22. Hüseyin Çelebi Etkinliği’nin sonuçları 25 Ekim’de Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenecek ödül töreninde kamuoyu ile paylaşılacak. Etkinlik bu sene Kobane’den Şengal’e kadar gerici güçlere karşı yürütülen direnişte şehit düşenlere adanıyor.

nuce_22102014-123523-1413970523.62

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) tarafından 1993 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu sene 22’incisi düzenlenen ‘Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği’ sonuçları belli oldu. Sonuçlar, 25 Ekim’de Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılacak ödül töreni ile kamuoyuna duyurulacak.

22. Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği’nin ilk aşaması olan yarışmacı eserlerin kabulü 15 Mayıs 2014’de kamuoyuna yapılan bir çağrı ile başlamış ve 1 Eylül tarihine kadar Kürdistan, Türkiye ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeden gelen şiir ve öyküler kabul edilmişti.

KÜRTÇE, TÜRKÇE, ALMANCA VE ARAMİCE ESERLER KABUL EDİLDİ

Bu sene Kürtçe’nin Kurmanci, Kırmancki ve Sorani lehçelerinin yanı sıra, Türkçe, Almanca ve Aramice eserler kabul edilirken, 265 kişi 385 dolayında eseriyle etkinliğe dahil oldu. Diğer yıllarda olduğu gibi bu yılki eserlerin büyük çoğunluğu da Kürdistan ve Türkiye’deki cezaevlerinden gelirken, Rojava Devrimi, Şengal Katliamı, Kobane Direnişi ve Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne esin kaynağı olmuş konular ön planda oldu.

Dereceye giren adayların 25 Ekim’de Almanya’nın Frankfurt kentinde açıklanacağı etkinliğin içeriği ise oldukça geniş ve zengin. Saat 14’de Hozan Şemdin tarafından hazırlanan ‘Kürdistan’da Dengbej Kültürü’ başlıklı bir sunumla başlayacak etkinlikte, dengbej geleneğinin tarihçesi, özellikleri ve Kürdistan kültüründeki yeri ve önemli örneklerle sunulacak. Ön programda yer alan bir diğer seminerde ise Rojava Devrimi ve bu devrimin Ortadoğu’daki önemi, Kürdistan’a giden gençlik delegasyonu tarafından panel biçiminde sunulacak.

KOBANE VE ŞENGAL’DE GERİCİ SALDIRILARDA YAŞAMINI YİTİREN DEVRİMCİLERE ADANDI

Etkinliği 1993 yılından bu yana her yıl aksatmadan düzenleyen YXK tarafından yapılan açıklamada da, Kobane ve Şengal başta olmak üzere Kürdistan’daki gerici saldırılarda yaşamını yitirenlere adandığı kaydedildi. YXK açıklamasından şöyle dendi:

“Etkinliğe adını veren Hüseyin Çelebi yoldaşımız, 1992 yılında, Kürdistan Özgürlük Hareketi saflarında şehit düştü. Etkinliğimizle, Hüseyin Çelebi yoldaşın şahsında Kürdistan’da ve dünyanın başka diyarlarında direnerek şehit düşenlerimizi anıyoruz. Özellikle Kürdistan ve Ortadoğu halklarının kuvvetli bir dönüşüm yaşadığı böyle bir süreçte, halkların özgürlük mücadelesinde büyük emekler vermiş ve bu uğurda can vermekten çekinmemiş insanlık abidelerini anmak oldukça büyük öneme sahiptir.
Bugün kazandığımız ne varsa borçlu olduğumuz yoldaşlarımızı ve dünya devrimcilerini anmak, boyun borcudur. Onların, insanlığın ortak hafızasında yer edinmiş mücadelelerinin, yarattıkları evrensel değerlerin takipçisi olabilmek, biz Kürdistanlı gençler ve bütün sosyalist, demokrat gençler için büyük önem arz etmektedir. Kürt Halkının 40 yılı aşkındır yürüttüğü devrim mücadelesinin somut gelişmesi olan Rojava devrimi bir taraftan Kürdistan’da yaşayan halkların özgür ve demokratik birlikteliğinin adı olurken, diğer taraftan bütün Ortadoğu ve Dünya medeniyetlerinin sömürgeci kapitalist modernite karşısındaki alternatif yaşam tercihidir.
Bu yüzden bölgesel ve uluslararası güçlerin desteğinde gerici güçlerin Kobane ve Rojava’dan başlamak üzere bütün Kürdistan-Ortadoğu halklarına dayatılan saldırıları özgür-demokratik bireyi ve toplumu hedef almaktadır. Bu anlamda Kobane’den Şengal’e kadar gerici güçler karşısında kahramanca direnen ve insanlığın evrensel değerleri adına canlarını feda edenler, her şeyden önce insanlığın ortak şehitleridir.
Kürdistan Öğrenciler Birliği YXK olarak, Onursal Başkanımız Heval Hüseyin Çelebi’yi şehadetinin yıldönümünde anarken, diğer bütün Kürdistan ve Dünya devrim şehitlerini, Kobane direnişinde şehit düşen bütün yoldaşları bir kez daha saygıyla anıyor, 22. Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği’ni bu sene Kobane’den Şengal’e bütün Kürdistan’da gerici güçlere karşı kahramanca direnerek, şehit düşen yoldaşlarımıza adıyoruz.”

YXK açıklamasında, Kobane’den Şengal’e kadar bölgesel ve dünya sömürgeci gericiliğine karşı direnerek yaşamını yitiren tüm devrimciler anılırken, “bir bütünen Kürdistan ve Dünya devrim şehitlerini Hüseyin Çelebi arkadaş şahsında anacağımız etkinliğin 22’ncisine halkımızı, dostlarımızı ve demokratik kamuoyunu davet ediyoruz” denildi.

ETKİNLİĞİN PROGRAMI

25 Ekim (Cumartesi) günü Almanya‘nın Frankfurt am Main kentinde bulunan SAALBAU Sossenheim  Siegener str. 22  65936 Frankfurt am Main adresinde gerçekleşecek 22. Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği’nin programı ise şöyle:

Ön program: 14:00-16:30

– Dengbej Geleneği ve Tarihçesi

– Rojava Devrimi ve Demokratik Özerklik

Akşam Programı: 17:00-23:00

– Konuşmacılar

– Ödül Töreni ve Sinevizyon Gösterisi

– Tiyatro Grubu Ax û Zeman

– Mehmet Atlı

– Tara Jaff

– Hozan Şemdin

– Denge Xwezaye

– Darmstad Çocuk Korosu

– Şiir dinletileri

HÜSEYİN ÇELEBİ KİMDİR?

YXK’nin Onursal Başkanı olan Hüseyin Çelebi, 1967 yılında Hamburg’da Karakoçanlı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. 1986’da üniversiteye başlayan Çelebi, 1988’de Kürdistan özgürlük mücadelesi için yürüttüğü faaliyetlerden dolayı tutuklanarak iki yıl Almanya’da cezaevinde kaldı. Alman toplumunu bilgilendirme ve kamuoyu oluşturma çalışmaları yürüten Çelebi, 1990’lı yılların başında Kürdistan’daki gerilla mücadelesine katıldı ve 1992’de Haftanin bölgesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitirdi.

Kaynak : Özgür Gündem

Yoruma kapalı