60 yaşındaki Mahmud Salih Seydi Kobani direnişinde

IŞİD çetelerine karşı direnişin yaşı yok. Kobanê’de 7’den 70’e tarihi bir direniş sergilenirken, 60 yaşındaki Mahmud Salih Seydî de ilerleyen yaşına rağmen ailesini Suruç’a bıraktıktan sonra “Orada topraklarımızı ve halkımızı savunacağım” diyerek, tekrar mevzisine döndü. Seydî’nin kızı Cehide Mahmud, “Babam direniş saflarına döndü onunla gurur duyuyoruz” derken, eşi Şemsê Sino, “Mutlaka hepimiz döneceğiz” dedi.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’yi işgal girişimine karşı YPG ve YPJ’nin tarihi direnişi 68’inci gününe girdi. Direniş sonucu çetecilerin gerilemesiyle birlikte Suruç’a göç etmek zorunda kalan kimi Kobanêli geri dönerken, kimisi de ailesini Suruç’a yerleştirdikten sonra direniş saflarına dönüyor. Çetelerin saldırılarının ardından eşi ve 7 çocuğu ile birlikte Kobanê’nin Elîşar köyünden Suruç’un Qop köyüne göç etmek zorunda kalan 60 yaşındaki Mahmud Salih Seydî de Kobanê’ye dönerek YPG saflarında yerini alanlardan. Elîşar’dan Qop köyüne göç eden Kobanêlilerin çocuklarına Kürtçe eğitim vermek için eğitim materyali çağrısı yapan ve ajansımızda habere konu olan Şehit Viyan Amara Dil Kurumu’ndan genç öğretmen Cehide Mahmud’un babası olan Seydî, ailesini ve küçük çocuklarını köye yerleştirdikten sonra özlem duyduğu Kobanê’ye dönerek, YPG saflarında yerini aldı.

’60 YAŞINDA OLMASINA RAĞMEN KOBANÊ SAVUNMASINDA’

Seydî’nin eşi Şemsê Sino, eşinin en büyük hayalinin Kobanê’nin özgürleşmesi olduğunu belirterek, “Orada topraklarımızı ve halkımızı savunacağım” deyip YPG saflarına geri döndüğünü söyledi. Eşinin 60 yaşında olmasına rağmen Kobanê savunmasında birebir yer almak istediğini belirten Sino, “O topraklar babalarımız, dedelerimizin toprakları. DAİŞ bize neden saldırdı? İnsanları yerlerinden yurdundan etti? Kürtler bu vahşiliklerle bitmez. Kürtler üç beş kişi değil, milyonlarca insan ve hepsi tüm gerçeklerin farkında” diyerek eşinin onurlu mücadelesinin arkasında olduğunu kaydetti. Rojava ile Kuzey Kürdistan arasındaki yapay sınırlara da isyan eden Sino, “Biz bu sınırların aramızdan kalkmasını istiyoruz. Elîşar nasıl bizim köyümüzse, Qop da bizim köyümüzdür. Biz kendi evimize, Kobanêmize dönmek istiyoruz. Mutlaka hepimiz döneceğiz. Bir damla kanımız kalana kadar da direnecek ve yurdumuzu savunacağız” diye konuştu.

‘BAŞINDAN BERİ İÇİNDE YER ALDIĞI DİRENİŞ SAFLARINA DÖNDÜ’

Seydî’nin geçtiğimiz hafta ajansımız aracılığıyla Kobanêli çocuklara Kürtçe eğitim vermek için eğitim materyali gönderilmesi çağrısı yapan kızı Şehit Viyan Amara Dil Kurumu’ndan genç öğretmen Cehide Mahmud da, babasının 60 yaşında olmasına rağmen Kobanê savunmasına katılmasından onur duyduklarını dile getirdi. Mahmud, “Babam Kobanê’de devam eden direnişe katılarak savaştaki yerini aldı. Babamla onur duyuyorum, başım dik. Buradan onu ve direniştekilerin hepsini selamlıyorum. Babam bizleri buraya getirdi. Bütün ihtiyaçlarımızı tedarik ettikten sonra, başından beri içinde yer aldığı direniş saflarına döndü” dedi. (ANF)

Kobane.

Yoruma kapalı