Avrupa sendikalarından Kobanê’ye destek

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Yönetim Kurulu toplantısı dolayısıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunuyor. Suriye ve Irak’ta yaşanan insani krizine dikkat çeken ETUC Yönetim Kurulu, IŞİD’e karşı Kobanê halkına destek mesajı yayımladı.

21-22 Ekim 2014 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşen ETUC Yönetim Kurulu toplantısında Kobanê’de yaşanan gelişmeler görüşüldü. DİSK ve KESK’in girişimleriyle gündemin ilk maddesi olarak ele alınan konuya ilişkin bir komisyon kuruldu ve ETUC Yönetim Kurulu oy birliğiyle “IŞİD’in Katliamlarını Durdurmak İçin Harekete Geçilmeli ve Bölgeye Uluslararası Yardım Gönderilmeli” başlıklı bir karar aldı.

Kobanê başta olmak üzere Suriye ve Irak’ta yaşananlardan derin endişe duyduğunu belirten ETUC, IŞİD’in aylardır bölge halklarına etnik ve dini kökenleri nedeniyle zulmettiğini ve 2 milyondan fazla insanın mülteci haline geldiğini vurguladı.

ETUC, özellikle kadınların ve yardım kampanyalarında çalışan işçilerin yaşadığı sorunlara vurgu yaparken bütün Avrupa ülkelerini IŞİD katliamlarının durdurulması ve mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için göreve çağırdı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile birlikte dayanışma faaliyetleri düzenleyeceğini açıklayan ETUC, bütün tarafları bölgede barış ve istikrar için harekete geçmeye davet etti. Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) da dayanışma faaliyetlerine katılacağını açıkladı.

DİSK’İN AVRUPA TEMASLARI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko Brüksel’de ayrıca Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Merkezi’ni ziyaret ederek, ITUC Genel Başkan Vekili Jaap Wienen ile görüştü. Wienen ve Beko Türkiye’de inşaat ve maden sektörlerinde yaşanan “iş cinayetleri” hakkında fikir alışverişinde bulundu. Daha sonra Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nu (IFJ) ziyaret eden Beko burada Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin sendikal örgütlenmesi konulu görüşmeler yaptı. DİSK/Basın-İş Sendikası’nın IFJ üyelik başvurusu değerlendirildi.

1973 yılında kurulan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), 36 Avrupa ülkesinden 60 milyon işçiyi temsil etmektedir. DİSK 1985 yılından bu yana ETUC üyesidir. Türkiye’den DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve KESK ETUC’a üyedir.

Yoruma kapalı