‘Baraj projesine durdurma’ köylüleri sevindirdi

pembelik

Dersim’de Pembelik Barajı ve HES projesinin “onaylı imar planları” olmadığı için durdurulmasına en çok sevinen yörede yerleşim yerleri boşaltılmak istenen köylüler oldu. Köylerini boşaltmadıkları için kendilerine para cezası kesildiğini kaydeden köylüler, “İkinci 38’i bize yaşatmak istiyorlar ama biz kabul etmeyeceğiz, köy halkı olarak köylerimizden çıkmamaya kararlıyız” dedi.

Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırlarını kapsayan Pembelik Barajı ve HES projesinin yapımına 2008 yılında başlandı. Baraj tamamlandı ve su tutulmaya başlayınca, Elazığ 1. İdare Mahkemesi, “onaylı imar planları” olmadığı gerekçesiyle Pembelik Barajı ve HES projesinin durdurulmasına karar verdi. Pembelik Barajı ile 12 köyü sular altında bırakacak proje, 6 yılın ardından alınan durdurulma kararı ile köylüleri bir nebzede olsa sevindirdi. İmar planının olmamasına rağmen “DARANHES” şirketi tarafından yapılan bu proje kapsamında birçok kez köylülere tehdit içerikli tebligatların gönderildiği, başta köylerin boşaltılması gerektiği belirtildi. Son olarak da köylülere gönderilen tebligatta ise, köyleri boşaltmadıkları gerekçesi ile 2 bin TL’lik bir para cezasının geldiği öğrenildi.

‘Köyü boşaltmadık diye para cezası verdiler’

Su seviyesinin artması ile köyleri su altında kalacak olan köylülere Van’dan kalmak için konteyner evler getirdiklerini söyleyen Nazimiye ilçesine bağlı Aşağı Doluca köyü sakini Zülfü Artak, bir kişinin dahi kalamayacağı konteynerlere tehditlerle yerleştirilmek istendiklerini ifade etti. Projenin hayata geçmesinin ardından durdurma kararı verildiğini hatırlatan Artak, “6 yılın ardından yeni mi imar planının olmadığı kararı veriliyor? Bu kadar süre içerisinde bizi köylerimizden çıkartmak için ellerinden gelini yaptılar” dedi. Köylerin boşaltılmasına ilişkin gönderilen tebligatlarda mühür ve imzanın olmadığını kaydeden Artak, son olarak da 2 bin TL’lik para cezasının gönderildiğini dile getirdi. Baraj suyu seviyesinin yükseldiğini, can ve mal güvenliklerinin tehdit altında olduğunu aktaran Artak, “Her gece korkuyla uyuyoruz, her an köy sular altında kalabilir” dedi.

‘İkinci 38’i yaşatmak istiyorlar’

Aynı köyün sakinlerinden Musa Gündal ise, 6 yıldır yaşam alanlarının tahrip edildiğini, inançları yok sayılarak projeye devam edildiğini belirterek, “Bu kadar süreden sonra durdurma kararının verilmesi biraz da olsa sevindirse de devlete karşı hakkımızı helal etmiyoruz. Onlar yüzünden mezarlarımız, ziyaretlerimiz, kutsal mekanlarımız zarar gördü” dedi. Dersim 1938 katliamda köyler nasıl boşaltıldıysa aynı zihniyetin kendilerine aynı durumu yaşattıklarını kaydeden Gündal, “İkinci 38’i bize yaşatmak istiyorlar ama biz kabul etmeyeceğiz, köy halkı olarak köylerimizden çıkmamaya kararlıyız” şeklinde konuştu.

Mahkeme kararı

Elazığ 1. İdare Mahkemesi, durdurma kararının gerekçesini şöyle açıklamıştı: “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde çevre ve bölgenin imar durumu ile mülkiyet haklarına ilişkin olarak telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Malatya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 18.09.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.” (DİHA)

Yoruma kapalı