Zeytin katili Kolin’in termik hayali suya düştü

 

Geçtiğimiz günler’de Soma Yırca’da termik santral yapmak için 6 binden fazla zeytin ağacını katleden Kolin Şirketler Grubu’na Danıştay’dan tokat gibi karar çıktığı öğrenildi. Danıştay 6. Dairesi’nin geçtiğimiz gün Kolin Şirketler Grubuna tebliğ edilen acele kamulaştırılmanın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesi taraflara ulaştırıldı.

Greenpeace’in ve santral için 6 bin zeytin ağacının köklendiği Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, “Görülmektedir ki oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, ‘zeytinliklerde termik santral yapılamaz” dedi. Yırcalı köylüler ise “ sökülen ağaçları yeniden dikeceğiz, burayı yeşile boyayacağız, sökülen 6 bin ağaç’ın yerine 16 bin ağaç dikeceğiz” diye konuştu.

Karara itiraz edilemeyecek

Avukat Bayram, Danıştay’ın kararında son yasal düzenlemeler uyarınca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceğine de oybirliğiyle hükmettiğine de dikkati çekti. Yırca köylülerinin uzun yıllardır zeytincilikle uğraşan ve zeytinciliğin kendilerinden sonraki kuşaklara aktarımı için çalışan kişiler olduğu, Greenpeace Hukuk Derneği’nin de her türlü çevre sorunları ile ilgili her türlü idari dava açma konusunda yetkisinin bulunduğuna da Danıştay’ın kararında yer verdiği belirtildi.

Danıştay kararında ayrıca şu ifadelere yer verildi:”Termik santral yapılması amacı ile planlamaya konu edilemeyen ve bu amaçla kullanılmasına da izin verilmeyen alanda, kamu yararı kararı alınarak acele kamulaştırma yoluna gidilmesine mevzuata göre olanak bulunmadığından, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda hukuka uyarlılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, öngörülen koşullar oluştuğundan, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile acele idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına, oybirliği ile karar verildi.”

 

Yoruma kapalı