Demirtaş Maçka’da kadınlarla buluştu

Selahattin Demirtaş, HDK Kadın Meclisi ve HDP Kadın Meclisi’nin Beşiktaş Maçka Demokrasi Parkı’nda gerçekleştirdiği forumda kadınlarla buluştu.

HDK ve HDP Kadın Meclisi halkların ve değişimin adayı Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla bugün Beşiktaş Maçka Demokrasi Parkı’nda bir Kadın Buluşması gerçekleştirdi. 7’den 70’e kadınların ve kız çocuklarının katıldığı etkinlikte kadınlar buluşmanın yapılacağı Maçka Demokrasi Parkı’nı ‘’Kadınlar birlikte güçlüyüz’’, ‘’Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, irademiz bizimdir!’’ yazılı pankartlarla saatler öncesinden donattı.

HDP Eş Genel Başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı etkinlik kadınların hep birlikte şarkılar, türküler söylemesi, halaylar ve horonlar çekmesiyle başladı.Bu sırada halkların adayı Selahattin Demirtaş ve eşi Başak Demirtaş kadınların yoğun ilgisiyle parka giriş yaptı.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın da katılımıyla birlikte kadınlar nasıl bir cumhurbaşkanı istediklerini tartıştı. Kadınlar foruma AKP iktidarının 12 yıl boyunca gerçekleştirdiği kadın cinayetlerini ve kadın düşmanlığını konuşarak başladı.

Kadınlar Bülent Arınç’a inat kahkaha attı!
Ardından kadınlar Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın birkaç gün önce söylediği ‘’Kadın iffetli olacak. Mahrem- namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak” sözlerini hatırlatarak çok defa kahkaha attı. 

Sebahat Tuncel’de yaptığı konuşmasında Bülent Arınç’ın sözlerini hatırlatarak “Kadınlar sokağa çıkmasın istiyorlar. Biz ağız dolusu gülmeye, kahkaha atmaya devam edeceğiz ve sizin erkek egemen sisteminizi yerle bir edeceğiz. Kadın yoksa yaşam ve özgürlük de yok. Kadınların olmadığı bir siyasetin başarılı olması mümkün değil” dedi.

‘Kadınların oyu genç, bıyıksız, kahkahayı seven adaya!’
Açılış konuşmasını yapan HDK MYK Üyesi Benazir Coşkun Demirtaş’ın kadın düşmanı değil kadın özgürlüğünden yana bir aday olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Coşkun sözlerini “Demirtaş genç, bıyıksız, kahkahayı seven bir aday. Bu sebepten biz diyoruz ki oyumuz, kadın özgürlük mücadelesini ve eşitliğini savunan, ‘kadınlarla çalışmaya hazırım’ diyen Demirtaş’a” diyerek devam ettirdi.

Demirtaş: ‘AKP kadına şiddete karşıymış gibi görünür ama kendi uygular’

Son sözü HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş aldı. Demirtaş “Bugün Ortadoğu coğrafyasında kadın kimliğinin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde siz kadınlar büyük bir yol kat ettiniz. Sizler işkenceye karşı direndiniz, onurlu birer Kürt, Alevi, Türk, Ermeni kadını olarak direndiniz. Ama AKP pervasızca bu değerleri; çiçekleri eze eze kıymetini bilmeden her birini yok sayıyor. AKP, şiddete karşıymış gibi görünür ama kendisi kadına şiddet uygular. Bizler, AKP’nin bu politikalarına karşı iyi mücadele edemedik. İyi mücadele edemediğimiz için kadınlardan oy alıyor. Bizler Türkiye’nin ezilenleri olarak bu gidişata artık son vermek zorundayız. Elbette ki benim adaylığım tüm bu sorunların çözüleceği gündür anlamına gelmiyor. Ama bu sorunları görünür kılmak ve çözme iradesi göstermek bizim tarihimizde vardır.” dedi.

‘Kadınlar öyle bir kahkaha atsınlar ki bir daha kadınlara dil uzatmasınlar!’
Demirtaş konuşmasını “Sabah karanlıkta tarlaya gitmesine rağmen düğünde giyemeyecek kıyafeti olmayan kadınlar, balkondan bakmak için kocasından izin alan kadınlar, sizler o mührü doğru yere basarsanız geleceğinizi değiştirebilirsiniz. Kadınlar öyle bir kahkaha atsınlar ki bir daha kadınlara dil uzatmasınlar. Çünkü sandıktan çıkacak her kadın oyuyla ‘devletin bir numaralı koltuğu padişahın değil, kadınların ezilenlerin koltuğudur’ demiş olacaksınız. Tam 90 yıllık Türkiye’nin tekçi geleneğini tarumar etmiş olacaksınız.” diyerek bitirdi.

‘Kadın cinayetlerinin artmasının sebebi iktidarın eril dili, medyası ve yargısı’

Demirtaş’ın konuşmasının ardından Kadın Buluşması’nda soru-cevap bölümüne geçildi. “Türkiye’de artan kadın cinayetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Demirtaş kadın cinayetinin artmış olmasının nedeni olarak Başbakan ve hükümet yetkililerinin eril dilini, medyayı ve yargıyı gösterdi. Demirtaş, “Kadını katleden tek bir kişiymiş gibi görünüyor ama başbakan, medya ve yargı bir araya gelip kadını katlediyor” dedi. Demirtaş “Cumhurbaşkanı olursanız kadınlar cumhur meclisleriyle yönetime katılacak demiştiniz. Bu nasıl olacak?” sorusuna ise, Cumhurbaşkanının kadınlarla ilgili herhangi bir kararı aldığı zaman bu kararı tek başına değil, kadınların kendi aralarında seçtiği kadın meclisine danışarak alması gerektiği şeklinde olacağını söyledi.

Demirtaş’a bir çocuğun sorduğu “Kız çocuklarının okula gitmeleri konusunda nasıl bir mücadele vereceksiniz?” sorusu üzerine Demirtaş, mevcut eğitim sisteminin eril ve tekçi olduğunu söyleyerek tüm çocukların kendi anadilinde eğitim alması gerektiğini ifade etti. Soru-cevap bölümünün ardından Selahattin Demirtaş buluşmanın yapıldığı forumdan alkışlarla ayrıldı.

20140730_177458


20140730_180884

Yoruma kapalı