Grief işçilerine polis baskını – Güncelleniyor

csm_greif-polis-cati

Greif direnişinde arabulucu süresinin bugün sona erecek olması nedeniyle direnişçiler bir polis saldırısı ihtimali olduğunu deklare etmişti. İşçiler gece nöbetini sürdürürken sabah saatlerde polisin hareketlerinde yoğunlaşma başladı. Sabah saat 06.00’da çevik kuvvet iş makineleriyle kırarak fabrikanın içine girdi ve operasyonu başlattı. Kızılbayrak dergisinin dakika dakika aktardığı operasyonu sizlerle paylaşıyoruz. İlerleyen saatlerde de paylaşımı sürdüreceğiz.

 

16.28: Gözaltındaki 71 direnişçinin hastane işlemleri bitmek üzere. Son birkaç kişi kaldı. Birazdan topluca fabrika önüne geçilecek.

16.15: Gözaltılar serbest bırakılmaya başlandı. Eyüp Devlet Hastanesi’nde muayeneden çıkan direnişçiler serbest bırakılıyor. Savcılığa götürülenlerse şu an Gaziosmanpaşa’ya girdi. Birazdan adliyeye geçilecek.

15.07: Çatıdaki Greif işçilerine yiyecek ve içecek ulaştırılması polis tarafından engelleniyor. İşçiler 8 saattir fabrika çatısında aç susuz bekliyorlar.

14.47: Gözaltına alınan 91 direnişçiden 21’i Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirilecek.

14.30: DİSK ve KESK yönetiminden fabrikaya gelindi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Celal Ovat ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de aralarında olduğu yöneticiler işçilerle görüşmek için içeri girdiler.

13.50: Çalışma Bakanlığı’ndan müfettişler fabrikaya geldi. İşçiler tepkilerini “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganıyla gösterdiler.

Desteğe gelenler de artıyor. İMD, SDH, Kazova işçileri de gelenler arasında.

13:00 DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Gözaltındaki Greif işçileriyle görüşen. Arzu Çerkezoğlu işçilerin yanı sıra Güvenlik Şube Müdürüyle de bir görüşme yaptı ve işçilerinin serbest bırakılmasını istedi. Şube Müdürü, işçilerin hastaneden sonra mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılacağını söyledi. Gözaltına alınan Greif işçileri susma haklarını kullanıyorlar.

12.23: Doktorların Murat Yıldırım için 24 saat müşahede altında kalması gerektiğini söylenmesine rağmen bir doktorun “hayati riski yok” demesine yaslanarak polis gözaltını sürdürdü. Eşinin itirazları üzerine polis onu da darp ederek saldırganlığını sürdürdü. Murat Yıldırım aldığı darplardan kaynaklı kan revan içinde, tam yürüyememesine rağmen polis tarafından Vatan’a götürüldü.

12.18: Direnişçi Greif işçilerinden Emel Özyön’ün ulaştığı bilgiye göre taşeron patronları direnişçilerin kuru gıdalarını çalıyor. Fabrikaya polisin ardından giren taşeron patronları Erdoğan Kamber, Can Kamber, Sercan Hamza ve Bilal Hamza’nın yemekhanedeki gıdaları araçlarına yüklediği ifade edildi.

12:00 HDP Milletvekili Levent Tüzel işçilerle yaptığı görüşmenin bilgisini aktardı. İşçilerin gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmadan aşağı inmeyecekleri konusunda kararlı olduğunu kaydeden Tüzel; ‘polis müdahalesi her ne kadar mahkeme kararı ile yapılmış olsa da bizim için hukuksuzdur, kabul edilebilir bir durum değildir’ dedi.

11:40  Gözaltındaki işçilerden İşyeri temsilcisi Ferhat Alsaç Siyasihaber’e yaptığı açıklamada; sabah 5.30 sıralarında polisin fabrikaya yaptığı baskınla dışarı çıkarıldıklarını, 20’ye yakın işçinin fabrikanın çatısında direnişini sürdüğünü, gözaltıların ifadelerinin alınmaya devam ettiğini ve durumlarının iyi olduğunu kaydetti.

11:20 HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel çatıdaki işçilerle konuşmak üzere yukarı çıktı.

11:10 91 direnişçinin gözaltında olduğu bilgisi verildi.

10.54: Greif işçileriyle gözaltına alınan 15 yaşındaki eylemci Gaziosmanpaşa Çocuk Şube’de tutuluyor.

10:47 DİSK Gıda-İş yöneticileri, Levent Tüzel fabriak önüne geldi. EHP ve Mücadele Birliği’nden desteğe gelenler var. Fabrika önünde sokak girişi polis tarafından kapatıldı. Taşeron patronlarının içeri girişi sırasında “Taşeron patronları hesap verecek!” sloganları haykırıldı.

10:15 Eyüp’teki ve Haseki’de muayeneler tamamlandı. Gözaltındakiler Vatan’daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

09.54: Durumu ağır olan Murat Yıldırım’ın “gözaltında olmasına engel yok” diyen doktorla avukatlar tartıştı. Polisin de müdahele ettiği tartışmanın ardından avukatların Murat Yıldırım’ın ayrı bir araçla götürülmesi talebi kabul edildi.

Diğer gözaltılarla birlikte tüm direnişçiler Vatan’a doğru yola çıktı.

09:45 Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut’un burnunda çatlak olduğu öğrenildi. Eyüp Devlet Hastanesi’nde polisin tedaviye müdahale ettiği ifade edildi.

09:35 DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Greif fabrikasına geldi, işçilerle görüşüyor.

09:22: SYKP Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz: Direnişlerinin 60. gününde, tam da ara bulucu süresinin sona ereceği günün sabahında çevik kuvvetin Grief işçilerine saldırılarını kınıyorum. Bu mesele işçilerin haklarını vermeyen patronla direnişçi işçiler arasındaki bir meseledir. Biliyoruz, polis patronun tarafındadır ancak kendi koyduğunuz kurallara uyun bari! Polisin fabrikanın kapılarını kırarak onlarca işçiyi gözaltına alması, darp etmesi kabul edilemez. Grief işçisi yalnız değildir. İstanbul Emniyet Müdürü derhal Grief’teki polisleri fabrikadan geri çekmeli ve gözaltıların serbest bırakılması talimatını vermelidir. Aksi taktirde sadece fabrika çevresi ve işçilerin gözaltında tutulduğu mekanlar değil, her yer Grief, hepimiz Grief işçisi oluruz!

09:22: Çatıda Direnen Greif işçileri:” 60 gündür direnişimizi her türlü baskı ve zulüme karşı devam ettirdik. Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya ve polis geri çekilince ye kadar buradan ayrılmayacağız.dedi. ”

09:14: ÇHD ‘den Greif için avukat çağrısı : Greif işçileri Vatan Caddesi’nde bulunan Güvenlik Şube’ye götürülüyor. Musait olan meslektaşlarımızi vatan Emniyet Müdürlüğü’ne bekliyoruz.

08.58: Çatıdaki Greif işçilerine battaniye ulaştırıldı.

08.49: Haseki Devlet Hastanesi’nde gözaltındaki kadın işçiler muayeneye götürülmeye başlandı.

08.48: Haseki’deki araçlarda polis, direnişçilerin lavaboya çıkmalarına izin vermiyor. Polis tehdit, küfür ve hakaretler yağdırıyor.

08.45: Polis fabrikada çatıdaki işçilere saldırmak için hazırlanıyor.

08.36: Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan ve içlerinde BDSP’lilerin de olduğu gözaltılar Haseki Devlet Hastanesi’ndeler.

08.33: Gözaltındaki 50’nin üzerindeki Greif işçisi Eyüp Devlet Hastanesi’nde. Sırayla muayeneye alınıyorlar.

08.31: Haseki Devlet Hastanesi önünde çevik otobüsündeki direnişçi Greif işçileri “İşgal, Grev, direniş!” sloganını haykırıyor.

08.28: Direnişçi Greif işçilerinin avukatlarından Gökmen Yeşil de fabrikada. Avukatlar işçilerden polis saldırısı ve gözaltılar hakkında bilgi alıyorlar.

08.18: Fabrika önünde de bekleyenler var. Polis direnişçilerin yolu kestiği arabaları çektiriyor.

08.12: Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut’un da yoğun darp edildiği öğrenildi.

08.09: Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu temsilcisi Murat Yıldırım’ın Eyüp Devlet Hastanesi’ne sedyede ulaştığı aktarıldı. Gözaltına alınanlardan Haseki Devlet Hastanesi’ne de götürülenler olduğu ifade edildi.

08.08: DİSK Hukuk Dairesi avukatı Necdet Okcan fabrikada. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da Greif Hadimkoy fabrikasına ulaşmak üzereler.

08.03: DİSK’in resmi twitter adresinden verilen mesajda “Polis Greif’ten derhal çıkmalıdır. İşçiler serbest bırakılmalıdır. İşçiler ile işveren arasındaki uyuşmazlık polis zoruyla çözülemez” denildi.

08.00: ÇHD’li avukatlardan Bülent Şimşek’ten aldığımız bilgiye göre fabrikaya ulaştılar. Çatıda işçiler direnmeye devam ediyor.

07.52: Bir grup Greif işçisi Arnavutköy Devlet Hastanesi’ndeler. Polis arabasında bekletiliyorlar. İşçilerin lavabo ihtiyacına dahi izin verilmeyip dışarı bırakılmıyorlar.

07.45: Fabrika temsilcilerden Coşkun Alsaç ve beraberindeki işçiler Eyüp Devlet Hastanesi’ne götürüldüler.

07.37: Çatıdaki Greif işçileri geri adım atmayacaklarını, direnişle kazanacaklarını ifade ettiler. İşçiler ÇHD’li avukatların fabrikaya ulaştığını ifade ettiler.

07.34: Polis Greif direniş fabrikasında her bölümü kontrol altına alamadı. Direnişçilerin aktardığına göre fabrika içinde de bölümlerde direnen işçiler var.

07.30: Greif işçilerinden aldığımız bilgiye göre DİSK Genel Merkez yöneticilerinin saldırıdan haberi var.

07.25: Direnişi çatıda sürdüren işçilerle konuştuk. Greif işçileri acil dayanışmaya çağırıyorlar.

07.18: Fabrika çatısındaki işçiler direnişi sürdürüyor.

07.15: Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan da gözaltında.

07.10: Gözaltına alınan işçiler polis araçlarında bekletiliyorlar. Vatan’daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülecekleri ifade edildi.

07.05: Greif işçileri direnişten vazgeçmiyor. Greif işçileri fabrika çatısında direnişi sürdürüyor.

07.00: Görevden alınan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Engin Yılgın da gözaltında.

06.55: Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukatlar yolda. Devrimci avukatlar direnişçi işçilerin yanında.

06.17: Polis Greif işçilerini gözaltına alıyor. 

06.13: Polis saldırısı başladı. Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut gözaltına alındı.

06.09: Greif işçileri kurdukları barikatları güçlendiriyor.

06.05: Polise Jandarma robocopları da eşlik ediyor.

06.02: Greif işçileri “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykırıyor.

06.01: Dış kapıyı iş makinalarıyla kırarak çevik kuvvet polisleri içeri girdi.

05.58: Sivil polisler fabrikanın arka tarafından içeriye girdi. Greif işçileri direniş sloganlarını haykırıyor.

05.56: Polisler fabrikanın etrafını çevirmeye başladı. Greif işçileri aldıkları güvenlik önlemlerinin ardından fabrika binasına geçtiler.

05.52: Yüzlerce çevik kuvvetin fabrika karşısında hazırlandığı ifade edildi.

05.50: Fabrikanın arkasına çok yoğun polis sevkiyatı var.

***

Greif direnişinde arabulucu süresinin bugün sona erecek olması nedeniyle direnişçiler bir polis saldırısı ihtimali olduğunu deklare etmişti. İşçiler gece nöbetini sürdürürken son saatlerde polisin hareketlerinde yoğunlaşma başladı.

Polis Merkezi’nde operasyon hazırlıkları yapıldığı, polis ekipleri toplandığı görüldü. Ayrıca iş makinaları, itfaiye ve ambulanslar da polislerin yanında hazır bulunduruluyor.

Greif işçileri verdikleri bilgide bugüne kadar işgal fabrikasının önünde bekleyen  sivil polislerin de toplanan polislerin arasında yer aldığını ifade ettiler. Hadımköy’deki polis hareketliliği sürerken işgal fabrikasının önünden de devriye araçları ve sivil polisler geçerek kontroller yapıyorlar.

Henüz kesin bir durum olmamasına karşın tüm bunlar direnişe yönelik bir operasyon hazırlandığı fikri veriyor.

(Siyasihaber.org, Kızılbayrak)

greif-polis-1004-AA

Yoruma kapalı