IŞİD Suriye ve Irak’ta da geriliyor

Suriye ordusu esad

Suriye Ordusu’ndan Albay Suheyl Hasan komutasındaki birliklerin, Hama’nın kuzey kırsalındaki stratejik öneme sahip Morek kentinde Nusra Cephesi üyeleriyle yaşadığı şiddetli çatışmaların ardından tank taburunu ele geçirdiği ve Morek’e doğru ilerleyişini sürdürdüğü bildirildi. Suriye ordusundan bir askeri yetkili Morek’in stratejik önemi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu kentin ele geçirilmesi, Suriye ordusunun Hama’nın tüm kuzey kırsalını kontrol edeceği anlamına geliyor. Bunun Halep hattındaki çatışmalara da etkisi olacaktır” dedi.

Morek’teki çatışmaların güney ve doğu hattında şiddetli bir şekilde devam ettiğini belirten askeri yetkili, savaş uçaklarıyla havadan desteklenen Suriye ordusunun ilerlemekte olduğunu söyledi. Albay Suheyl Hasan komutasındaki birlikler yaklaşık 10 gün önce Nusra Cephesi’nin Hama kırsalındaki Zur El-Mahruka’da bulunan en büyük askeri üssünü ele geçirmişti.

Suriye ordusu başka bir noktadan başlattığı operasyonda somut olarak IŞİD kontrolünde bulunan Havice Saker bölgesinin hedef alındığını bildirdi. Havice Saker bölgesi, Fırat nehrinin karşı kıyısında yer alan Halta bölgesini Deyr ez-Zor’a bağlayan tek bağlantı yolu üzerinde bulunması bakımından önem taşıyor. Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu da, Suriye ordusuna bağlı savaş uçaklarının havice Saker’de IŞİD’in operasyon odasını bombaladığını ve çoğu Suriyeli olmayan çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğünü bildirdi.

Irak’ın Diyala ilinde IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlar sürerken Diyala’yı Salahattin iline bağlayan ve stratejik öneme sahip olan bölge, ordu ve aşiretler tarafından IŞİD’e karşı yapılan mücadele neticesinde kurtarıldı. İki ili birbirine bağlayan Karagol bölgesi uzun bir süredir IŞİD’in kontrolündeydi, düzenlenen operasyonlar sayesinde bölge güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alındı. Bölgede bulunan 5.Tümen komutanı General Ali Fadıl, bölgenin IŞİD’in elinden alındığını belirterek, ordu ve aşiretlerin birleşerek verdikleri mücadele ve yaşanan çatışmalar üzerine bölgenin terör gruplarından arındırıldığını belirtti. (Fars – YDH – DHA)

 

 

Yoruma kapalı