İsviçre asgari ücret uygulaması (Mindestlohn) için referanduma gidiyor.
İsviçre’de asgari ücret sistemi olmadığı için işverenler işçileri kendi belirledikleri ücretle çalıştırıyor; yani, dilediği ve tutturabildiğince sömürebiliyor.
Bu limitsiz sömürüye karşı koymak için İsviçre UNIA Sendikası “asgari ücret 4000 CHF” kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde uyruğu ne olursa olsun, göçmenler ile mevsimlik işçiler de dahil “4.000 CHF’den aşağı maaşlar kabul edilemez” talebi öne çıkartılıyor.
Tam zamanlı çalışan bir işçi için asgari ücret olarak 4000 Frank, saatli çalışanlar içinse 22 Frank saat ücreti talep ediliyor.
18 Mayıs`da emekçilerin talebi halk oylamasına sunulacak. Bu nedenle 1 Mayıs gösterilerine emekçilerin “asgari ücret 4000 CHF” talebi damgasını vuracak.
Emekçilerin asgari ücret talebini haklı kılan onlarca neden var. İsviçre gibi zengin bir ülkede herkese yetecek zenginliğin bulunduğu biliniyor. Fakat var olan zenginliklerden sadece azınlık bir grup faydalanabiliyor. Çok zor koşullarda çalışan, düşük ücret alan emekçilerin, maaşları geçimlerini sağlamaya yetmediği için sosyal yardım kuruluşlarına başvurmak zorunda kalıyorlar. Onlar bu toplumun “çalışan fakirleri” olarak adlandırılıyor. İsviçre`nin zenginliğinin yüzde 97’sine toplam nüfusun yüzde 3’ü olan en zenginler sahip.
Asgari ücret cinsiyet ayrımcılığını da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kadınların eşit işe eşit ücret alamadığı İsviçre’de, asgari ücret uygulaması bu eşitsizliği kaldırmak için önemli bir adım olacak. “Asgari ücret 4000 CHF” talebi kabul edilirse kadınlar da hak ettikleri eşit ücreti alabilecekler.
Siyasihaber.org / İsviçre – Nergiz Özdemir