Kenan Budak mezarı başında anıldı

DİSK/İlerici Deri Sendikası Başkanı ve Sosyalist Vatan Partisi Merkez Komitesi üyesi iken 25 Temmuz 1981 yılında polis tarafından katledilen Kenan Budak, İstanbul Silivrikapı Mezarlığı’nda törenle anıldı.

Saat 11.00’de DİSK tarafından yapılan ilk törene aile üyeleri, dostları, DİSK yöneticileri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekretek Arzu Çerkezoğlu, işçiler ve sosyalistler katıldı. Dostlarının yaptığı konuşmalardan sonra DİSK Genel Başkanı Kani Beko söz aldı. Beko, Kenan Budak’ın kararlı ve sonuç alıcı bir sendikal mücadele yürüttüğünü, bugün onun gibi sendikacılara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. DİSK’in gerçekleştirdiği törenin ardından SODAP ayrı bir anma töreni yaptı.

Daha sonra da Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) komünist işçi önderi Kenan Budak için bir tören düzenledi. Devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz söz aldı. “Kenan Yoldaş, bunca yıldan sonra anmalarını bile birlikte yapamadığımız için, ayrı ayrı anmalar yaptığımız için senden özür diliyorum. Oysa devrimci önderlerimizden aldığımız dersleri ortaklaştırabilmeliyiz” diye konuşmasına başlayan Yılmaz, Kenan Budak’ın toplumsal mücadelelerin odağına işçi sınıfı koyarak hareket ettiğini, bunun onun düşünce ve davranışına yön verdiğini, bunu örnek almak gerektiğini söyledi. Yılmaz, Budak’ın asla statükocu olmadığını, daima yeniliklere açık olduğunu, siyasal örgütü işçi sınıfı mücadelesini yükseltmenin bir aracı olarak gördüğünü belirtti. “O, bu anlamda o günden bir yeniden kuruluşçuydu. Onu sosyalist yeniden kuruluş mücadelemizde yaşatacağız” dedi. Yılmaz, “Onun en zor koşullarda bile düşmana teslim olmama, mücadelede ısrarcı olma ve cüret etme özelliğini kuşanmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

Kristal İş örgütlenme uzmanı (emekli) ve SYKP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Suavi Bayrak da Kenan Budak’ın mücadelesinin önemini vurguladı. Suavi Bayrak, Budak’ın o dönemde aynı işkolundaki farklı sendikaları birleştirmeye önem verdiğini ve çok başarılı bir örgütlenme çalışması yaptığını ifade etti. Sendikal mücadeleyi siyasal mücadeleyle birleştirmenin Budak’ın eyleminin karakteristik bir özelliğini olduğunu belirten Bayrak, onun ısrarlı çabasıyla DİSK Tüzüğü’ne sendikanın “sosyalist bir dünya kurmak için mücadele edeceği” yönünde bir madde eklendiğini söyledi.

Anma töreni sloganlarla sona erdirildi.

 

Yoruma kapalı