Kobane’ye yardımları Salih Müslim ve Enver Müslim yorumladı

ABD, Kobani’de IŞİD ile savaşan PYD’ye havadan 24 ton silah ve mühimmat yardımı yaptı. İsminin açıklanmasını istemeyen Irak Kürt yönetiminin Süleymaniye kentinden KYB’li bir kaynak, Kobani’ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı. KYB’li kaynak, PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin daha önce bu tarz silahlar istediği için bunların Kobani’ye gönderildiğini söyledi. Kobani’den bir kaynak ise “Silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Antitank mayın, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahların ve tibbi malzemeler ABD malı” ifadelerini kullandı.

Geçiş rotası

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, Kobani’ye havadan atılan muhimmatın bir kısmının boş araziye düştü. Bu silahların IŞİD’ın eline geçme ihtimaline karşı koalisyon güçleri bu noktayı bombalayarak silahları yok etti. Komutanlık, pazartesi günü Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik gerçekleştirilen hava saldırıları hakkında bilgi verdi.. Buna göre Irak’ın Felluce kenti yakınlarına 2, Suriye’nin Kobani kenti çevresine 6 hava saldırısı gerçekleştirildi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişini Türkiye’den kendilerinin talep ettiğini söyledi. Kerry, Kobani’ye ABD askerleri tarafından silah indirilmesine dair şu ifadeleri kullandı:

“Türk yetklililerle görüştük; ben görüştüm, Başkan Obama da görüştü ve çok çok açık bir şekilde bunun ABD’nin siyasetinde bir değişiklik olmadığını bildirdik. Bu bir kriz anı, olağanüstü bir durum; bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi..”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, Suriye’de IŞİD’e karşı Kobani’yi (Ayn el Arab) koruyan Kürt güçlerine takviye sağlamak için Kobani bölgesine havadan birçok yardım yaptığı belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri’nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak’taki Kürt yönetimi tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerine ulaştırdığı vurgulandı. Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenli şekilde ayrıldığı ifade edildi.

Irak Kürt Bölgesi İstihbarat ve Savunma Ajansı Sorumlusu Lahor Ceng Talabani, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki resmi sayfasında, Kobani’ye gönderilen yardımların detaylarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “10 gün süren büyük uğraş ve çabalardan sonra gece saat 02.35’te ABD Hava Kuvvetleri’ne ait üç adet  C-130 tipi kargo uçağıyla yaklaşık 24 tonluk silah ve mühimmat ile 10 tonluk tıbbi yardımı, Kobani’deki YPG birliklerine ulaştırdık.”

PYD Sözcüsü Redur Celil konuyla ilgili Reuters’a yaptığı açıklamada, “Yardımlar askeri operasyonların devamı açısından olumlu bir etki yapacaktır ve biz kesinlikle daha fazla yardım gelmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamada, Amerikan ordusunun Kobani’de IŞİD’e karşı bugüne kadar 135 hava saldırısı düzenlediği de belirtildi. Bu saldırıların IŞİD’in ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, “Ancak IŞİD kente yönelik tehdidini sürdürüyor. Kürt güçlerinin direnişine devam ettiği Kobani’de güvenlik durumu kırılganlığını koruyor. CENTCOM Komutanı’nın da belirttiği gibi Kobani hala düşebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

PYD yönetimi, geçtiğimiz hafta Kobani’de IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Irak Kürt Yönetimi’nden sembolik bir silah yardımı aldıklarını ancak silahların Türkiye’nin yardım koridoru açmaması sebebiyle Kobani’ye ulaştırılamadığını ve Cezire kantonunda kaldığını açıklamıştı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Amerikalı üst düzey bir yetkili, Amerikan güçlerinin Kobani’de IŞİD ile savaşan güçlere havadan silah ve insani malzeme yardımı yapmasıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdiğini kaydetti. Telekonferansla gazetecilere bilgi veren Amerikalı üst düzey yetkili, Kobani’de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışmanın olduğunu, bu nedenle Obama’nın bu konuda harekete geçmek istediğini söyledi. Yetkili, “Türkiye’nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD’in de ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı olduğunu” kaydetti.

ABD yönetimi, geçen hafta PYD ile ilk kez doğrudan görüştüklerini açıklamıştı. Rudaw haber kanalı, görüşmenin Irak Kürt Bölgesi lideri Mesut Barzani’nin devreye girmesiyle gerçekleştiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Pentagon Sözcüsü John Kirby ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, ABD’nin, PYD ile zaman zaman aracılar vasıtasıyla görüştüğünü söyledi. Kısa bir süre önce ise ilk kez doğrudan bir görüşme yapıldığını açıkladı. Psaki’ye göre, bölge dışında gerçekleşen görüşmeye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili katıldı. PYD tarafından kimin olduğu hakkında ise bilgi vermedi.

Rudaw’ın haberinde Barzani’nin, 16 Ekim Perşembe günü Irak Kürt bölgesinin Duhok kentinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken başkanlığındaki ABD heyetiyle bir araya geldiği, bu görüşmeden sonra ABD heyetinin PYD lideri Salih Müslim ile bir araya geldiği vurgulandı. ABD ve koalisyon güçleri hem Irak’ta hem de Suriye’de ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. Türkiye sınırında olan, IŞİD saldırısı altındaki Kürt kasabası Kobani çevresinde de son günlerde hava saldırıları yoğunlaşmış durumda.

Enver Müslim

İMC TV’ye konuşan Kobani Kantonu Başbakan’ı Enver Müslim yardımlar için teşekkür etti ancak çok büyük saldırılarla karşı karşıya kaldıkları için özellikle silah yardımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. “Kanton yönetimi olarak YPG’yi destekleyen tüm dünyadan ve Kürt güçlerinden destek istiyoruz. IŞİD’i yakın zamanda durdurmak ve IŞİD’i Kobani’den çıkarmak için yardımların devam etmesi gerekiyor. IŞİD’in binlerce elemanı, onlarca tankı ve aracı var. Saldırı çok fazla onun için yardımlar da çok olmalı. Peşmerge güçleri, Kanton ve YPG ile ilişkiye girilmeli. Bu vesileyle kantonlar arasında ve güneyle koridor açılmasını önemli buluyoruz. Şu ana kadar peşmergenin gelişine dair bize bir bilgi gelmiş değil. koalisyon ve YPG’nin ortak hareket ettiği gibi Peşmerge ile de koordineli olmalı.” dedi.

Salih Müslim

Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılan Rojava toplantılarını değerlendiren Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, toplantılardan bir sonuç çıkması konusunda umutlu olduklarını söyledi. Irak Kürdistanı’nın Duhok şehrinde yapılan toplantıları RojNews’e değerlendiren PYD Eş Başkanı Salih Müslim, taraflara üç maddeden oluşan bir proje sunduklarını belirti. Müslim ‘in değerlendirmelerinde şunlar yer aldı:

“Birincisi siyasi anlaşma. Bunun üzerine mutabık olundu ve sorun kalmadı. İkincisi demokratik özerk yönetimdir. Diğer partilerin de yönetime katılması için tartışmalar yürütülüyor. Biz bu yönetimin daha da zenginleştirilmesi, farklı ses ve renklerin katılmasını istiyoruz. Üçüncüsü askeri konudur. Bunun siyasilerle bağlantısı yok. YPG nezdinde görüşmeler yapılması gerekiyor. Kuşkusuz, onlar (ENKS) bu konuda tartışma yürütmek istiyorlar ama bu bizim işimiz değil. Konunun muhatabı YPG’dir. Ama biz bunun, toplantının sonuçsuz kalmasının bahanesi olmasını istemiyoruz. Toplantıları sürdüreceğiz. Eğer toplantılara olumlu yaklaşım gösterilirse, bunu da aşarak bir anlaşmaya varabiliriz.

“Toplantılarımız sürüyor ve amacımız birlikti. Kuşkusuz bu toplantı konusunda umutluyuz. Eğer umudumuz olmasaydı, burada olmazdık ve evimize giderdik. Toplantıların olumlu sonuçlanması için çaba gösteriyoruz. Kuşkusuz, parlamentonun demokratik özerkliğe ve Rojava halkının direnişine destek kararı alması kutsal bir şeydir. Şimdiye kadar manevi olsa bile, bizim için önemlidir ve daha fazla sonuç vermesini umut ediyoruz. Doğrusu, bizim böyle desteklere ihtiyacımız var. Umudumuz demokratik özerkliğe ve Rojava halkına desteğin artmasıdır. Biz 79 değil, 105 vekilin tamamının destek yönünde oy kullanmasını isterdik. Rojava için toplantılar, gösteriler ve verilen destekleri kutluyorum.”

(El-Cezire-ANF-BBC-İMC)

Related Articles

Ergür Altan
Dersimiz direniş ve devrim!
Ergür Altan