Yeni Türkiye’nin fıtratı! – Neşe Yavuz

Karaman Ermenek’te geçtiğimiz gün yaşanan maden katliamının şoku henüz atlatılamamışken bugün de Isparta’da bir iş cinayeti yaşandı. Yalvaç ilçesinde, elma bahçesinde çalışan işçileri Gelendost’a götüren minibüsün şarampole yuvarlanması sonucunda 17 kişi ölürken 8 kişi de yaralandı.

Soma’da yaşanan büyük maden katliamının ardından yaşanan tüm kazalar göz göre göre geldi. Ermenek’te de, Soma’da ve Torunlar İnşaat’ta olduğu gibi işverenin iktidarla yakın bir ilişkisi mevcut. Türkiye’nin iş kazaları konusunda geçmişinden bu yana sicili kötü fakat iş kazalarını önleme konusunda herhangi bir gelişme olmaması ve bu iş kazalarının gün geçtikçe daha da artması AKP’lilerin Yeni Türkiye’nin mükemmel oluşu düşüncesi ile çelişmekte.

AKP ve işverenin yakınlığı, işçinin sömürüldüğü düzeni vahşi kapitalizm olgusu içinde meşru bir hale getirdi. Hiçbir madenin, inşaatın, fabrikanın ve tarlanın denetlenmemesi, çıkarılan yasalara rağmen işverenin bir şekilde bir açık bulup işçiyi sömürmesi, AKP’nin işine gelmediği için gerekli denetimleri yapmaması tüm bu iş cinayetlerine sebebiyet veren en önemli olgu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 2 Ocak 2013 tarihinde işçi ölümleri konusunda son yıllarda hızlı bir iyileşme yaşandığını ileri sürmesinin ardından Soma katliamının yaşanması ve devamında gelen birçok kaza sonucunda işçilerin hayata veda etmesi, Yeni Türkiye’nin gelişimini gözler önüne seriyor.  Verilere göre 1946-2012 dönemi boyunca yılda ortalama 1194 işçi iş cinayetlerine kurban giderken bu ortalama 2002-2012 döneminde 1222’ye yükseldi.  Yine bir diğer veriye göre, Türkiye’nin çalışma mevzuatı ve sahip olduğu bilimsel ve teknik düzey, iç cinayetlerinin azaltılması için yeterli konumda. Fakat Yeni Türkiye’de konu teknik yetersizlikler değil, ciddi bir kar elde etme isteği. İktidarın da gizli desteğini arkasına alan taşeron firmalar, esnek, güvencesiz ve örgütsüz işçi çalıştırarak, iş cinayetlerine yol açıyor ve bu vahşi taşeron sistemi ile birlikte kayıtsız ve uzun çalıştırma süreleri ile kar elde ederek diledikleri sermaye birikimine ulaşabiliyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan ve Naci Sönmez yaptıkları açıklamada, “iş kazalarının %50’si gereken önlemler alındığında kolaylıkla önlenebilir, % 48’i ise sistemli bir çalışmayla önlenebilir” ifadelerinde bulunurken, Yeni Türkiye’de yaşanan tüm iş kazalarının aslında kaza değil de cinayet olduğunu gözler önüne seriyor. İş kazalarının geçtiğimiz yıllara nazaran iyileştirildiğini savunan AKP’liler ise, ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğumuzu bilmiyorlarmış gibi davranmaya devam ediyorlar.

 

Yoruma kapalı