Noam Chomsky: Türkiye’nin Kobane politikasında değişiklik yoktur

Siyaset bilimci Noam Chomsky, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde telekonferanstan katıldığı, 1. Üniversiteler arası İngiliz Dili, Edebiyatı ve Dilbilimi Kongresi’nde Kobanê ile ilgili açıklamalarda bulundu. Chomsky şöyle dedi;

“Peşmerge’yi Kobanê’ye getirmek, çok çirkin bir politika. Umarım ki Türkiye yeni dünya düzeninde kendine bu rolü almaz. Bu çok çirkin bir konum ve çok olumsuz etkileri olacaktır. 90’larda Kürt bölgesinde Türk devletinin şiddetini hatırlarsınız. On binlerce kişi öldürüldü, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde yüzlerce köy yıkıldı. Akla gelebilecek her türlü terör ve işkence kullanıldı. Bunun sonucu olarak binlerce insan mülteci konumuna düştü. Bunlar da İstanbul’da gecekondu bölgelerini oluşturdu. İstanbul’a geldiğimde buraları ziyaret etmiştim

Türiye 90’lı yıllarda Kürtlere devlet şiddeti uyguladı. Şimdilerde ise aynı çirkin politikaları Kobanê konusunda da sürdürüyor. Türkiye Kürt politikasının geçmişten bu yana olumsuzdur.

Kobanê’deki Kürtler ile YPG Türkiye’ye muhalif gruplardır. Peşmerge ise Türkiye’nin müttefikidir. Ankara Peşmerge’nin Kobanê’ye geçmesine izin vererek, müttefik güçlerini (Peşmerge) PYD’nin etki alanına yerleştirme çabalamaktadır. Türkiye Peşmerge’nin Kobanê’ye girmesini kabul etmesi politika değişikliği değildir. Bu tespiti bir çok Türkiyeli analistin de yapmaktadır.

Türkiye özel bir konumu olan modern ve sanayileşmiş bir ülke olarak hem Avrupa’ya hem de Ortadoğu’ya bakan yönlere sahip. Ve bu özelliklerini kullanması gerekiyor. Kobanê’nin, potansiyel katliamla yüz yüze iken Türkiye tanklarının bir kaç yüz metre mesafede izlemede kalması üzücüdür.”

Noam Chomsky

Yoruma kapalı