Özyeğin Üniversitesi’nde zamlara karşı ulaşım boykotu

İstanbul’da bulunan Özyeğin Üniversitesi öğrencileri okula ulaşım sağlayan shuttle ücretlerine yapılan yüzde yüzün üstündeki zamlara karşı boykot kararı aldılar. Özyeğin öğrencilerinin ulaşım hakları için aldıkları boykot kararını ve yaşanan süreci Vakıf Üniversiteleri İletişim ve Dayanışma Ağı üzerinden yayınladıkları bildiri ile kamuoyuna duyurdular.

 

ozyegin

 

 

Kamuoyuna duyurumuzdur;

2013-2014 öğretim yılında bir öğrencinin üniversite servislerine günlük ödediği ücret 2.50 lira iken Özyeğin Üniverstiesi 2014-2015 öğretim yılına her alanda zamlarla başlamıştır, günlük ödenmesi istenen ücret ise en az 6.20 kuruş olmuştur. Öncelikle üniversite hayatımızın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinin tek yolu olan üniversite servislerine yapılan %125’den fazla olan zam üzerine Özyeğin Üniversitesi öğrencileri bir forum düzenlemiş ve sonucunda üç karar alınmıştır. Bunlar;

• 1 hafta boyunca üniversite servislerine, iett öğrenci ücreti olan 1.10 tl ödenmesi,

• En yakın yerleşim birimi ile okul arasında dönen ringin önceki yıllarda olduğu gibi ücretsiz olması,

• Zamların yanı sıra servis saatleri ve güzergahlarının düzenlenmesi

• Gürsel Turizm adlı firma ve diğer firmalar ile yapılan ihale konusunda şeffaflığın sağlanmasıdır.

Gürsel Turizm adlı şirket yetkilileri 1 TL karşılığı forum çıkışı ve ertesi sabah ulaşımı sağladıktan sonra bir anda yönetimden ve üstlerinden aldıkları emir üzerine servisleri kaldırmıştır. 2000den fazla öğrenci servislerde bekletilerek mağdur edilmiştir. Üniversite yönetiminin durumu görmesi için servis alanına cağrılmıştır. Gelmemeleri üzerine öğrenciler üniversite yönetimi ile görüşmüş ve bir sonuç elde edilememiştir. Özyeğin Üniversitesi dayanışması tarafından carpooling denilen- arabası olan herkesin olmayanlarla güzergah doğrultusunda eşleştirilmesi- sistemi ile öğrencilerin evlerine gönderilmeleri sağlanmıştır. Özyeğin Üniversitesi dayanışması bu sistemi dijital ortam üzerinden ertesi gün de sürdürmüş ve başarıya ulaşmış, Gürsel turizmin araçlarının kullanımı %60’tan fazla düşmüştür.

Yapılan eylem ve talepler üzerine yönetim bir komite ile görüşmeyi kabul etmiştir. Yapılan toplantıda talepler üzerinden gidilmiştir.Toplantıya katılan Özyeğin Üniversitesi rektörünün açıklamaları şu doğrultudadır:

• Kaliteli ve profesyonel bir turizm şirketi gerektiği ve en düşük ücreti verdiği için Gürsel Turizmin seçilmiş olduğu
• Eğer servisler tercih edilmiyorsa günde 3 kez üniversiteye uğrayan İETT otobüslerinin kullanımı ya da carpoolinge devam edilmesi fakat bunları kullanırken de zararları da göze alınmalı
• Üniversitenin ulaşım konusunda geçen yıl olduğu gibi sübvansiyonunun olamayacağı
• İndirim isteniyorsa turizm şirketi ile konuşulması gerektiğidir.

Toplantı sırasında üniversite rektörünün tutumu; üniversitenin öğrencilerinin ulaşımını umursamadığı yönündedir. Turizm şirketi arasında köprü oluşturulmayacağı gerekirse şirketin üst düzey kişileri ile görüşülmesi gerektiği ve üniversitenin bundan sonra herhangi bir rolü olmayacağı açıkça belirtilmiştir. “Devrimcilik oynadığımızı” düşünen bir şirketin profesyonelliğini savunan bir rektör ile karşı karşıyayız.

Özyeğin Üniversite idari işleri, rektörlüğü ve mütevelli heyeti ile bir çok iletişime geçilmeye çalışıldı. Ancak üniversitedeki bütün öğrenciler birleşerek eylem yaptıklarında bir yetkili ile görüşebildiler. 3 gün boyunca gelinen nokta açıktır, yüksek kar oranları ile öğrencinin cebindeki 3 kuruşa göz diken şirketler ve onlar ile kapalı kapılar ardında anlaşmalar yapan üniversite yönetimleri öğrencilerin temel haklarını gasp etmektedirler. Onlar vakıf üniversitelerini şirket, öğrencilerini de müşteri olarak görüyorlar. Bu duruma karşı bütün vakıf üniversitesi öğrencileri farklı eğilimleri içinde alabilecek bir zeminde mücadeleyi büyütmeleri elzemdir.

Özyeğin Üniversitesi öğrencileri ne olursa olsun mücadelelerini sonlandırmayacaktır!

Özyeğin Üniversitesi öğrencileri bu kirli tezgahı gün yüzüne çıkartacaktır ve hesabını soracaktır!

Özyeğin Üniversitesi öğrencileri dayanışmalarını büyüteceklerdir!

Özyeğin Üniversitesi öğrencileri, yönetimin vaatlerini gerçekleştirecek ve ulaşılabilir bir üniversite, binilebilir servis sistemini sağlayacaklardır!

Vakıf Üniversiteleri İletişim ve Dayanışma Ağı – VİDA

10649872_765891620137918_1278830163534443341_niv

Yoruma kapalı