Sakharov Ödülü cinsel şiddete karşı mücadele eden Mukwege’ye

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl verdiği Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü bu yıl Kongolu jinekolog Denis Mukwege’ye verildi.

Denis-Mukwege-düşünce-ödülü-22-ekim-2014

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) her yıl verdiği Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılki sahibi belli oldu.

Savaş ortamında kadınlara yönelik cinsel şiddete karşı mücadelesiyle tanınan Kongolu aktivist, insan hakları savunucusu ve jinekolog Denis Mukwege Sakharov Ödülü’ne layık görüldü.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı’nda, finale kalan diğer isimler olan Azeri insan hakları savunucusu Leyla Yunus ile Ukrayna’daki Avrupa Birliği (AB) yanlısı hareket Euromaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhchko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo ile yarışan Mukwege’nin bu yılki ödülü alması oybirliğiyle kararlaştırıldı.

Mukwege, savaş ortamında cinsel şiddete maruz kalan kadınları Bukavu’da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle tanınıyor. Mukwege, 1999’dan  bu yana tecavüze uğrayan 40 binden fazla kadını tedavi etti.

Mukwege’ye ödülü 26 Kasım’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda düzenlenecek bir törenle verilecek.

Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı ile Avrupa için Liberaller ve Demokratlar Mukwege’yi aday göstermişti.

2014 adayları

Avrupa Muhafazakârlar grubu, IŞİD’in Musul Hıristiyanlarını şehirden sürmesine karşı çıkan Müslümanlardan olan ve bu yüzden öldürülen Musul Üniversitesi Hukuk Profesörü Mahmud Al’Asali ile Kerkük’teki dini grupların uzlaşısı için çaba gösteren Babil Keldani Katolik Patriği Louis Raphael Sako’yu (I. Louis Raphael) aday gösterdi.

Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Sol grubunun adayları, şarkılarında polis şiddetini konu alan ve bundan dolayı Temmuz ayında dört ay hapis cezasına çarptırılan Tunuslu müzisyen Mouad Belghouate (El Haqed),geçen yıl ‘Polisler köpektir’ şarkısından ötürü iki yıl hapis cezasına çarptırılan Tunuslu rapçi Ala Yakubi (Weld El 15) ile Mısır’daki son beş yönetimce de çeşitli gerekçelerle tutuklanan 2011 Devrimi’nin sembol isimlerinden blogger Alaa Abdülfettah oldu.

Eylül 2013’te Fransa’daki Doğu kiliseleri temsilcilerince kurulan “Tehlike Altındaki Doğu Hıristiyanları Koordinasyonu” (CHREDO), 60’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren ve baskı altında yaşayan Hıristiyan gruplara destek verenOpen Doors, 1856’da Fransa Katolik Başepiskoposluğu tarafından Doğu Hıristiyanlarına yardım için kurulan Oeuvre d’Orient ile 1947 yılında Hollandalı peder Werenfried van Straaten tarafından ihtiyacı olan Katolik kiliselerini desteklemek için kurulan Aid to the Church in Need,  Hıristiyan Demokratlar’dan Phillippe Juvin ve 60 parlamenter tarafından aday gösterildiler.

Avrupa Halk Partisi’nden Jacek Saryusz-Wolski ve 52 parlamenter, 21 Kasım 2013’te Ukrayna hükümetinin Ukrayna–Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması imzalamayı reddetmesi üzerine başlayan AB yanlısı protesto hareketi EuroMaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhychko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo’yu aday gösterdi.

Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) grubunun adayı ise kadın sünneti karşıtı çalışmaları ve ateizm ve kadın hakları savunuculuğuyla tanınan Somalili aktivist Ayaan Hirsi Ali. Ali, aynı zamanda 2004 yılında Hollandalı yönetmen Theo van Gogh tarafından çekilen ve İslam karşıtı olmakla suçlanan ‘Submission’ filminin senaristi. Van Gogh, filmin gösterime girdiği yıl öldürülmüştü.

Son olarak, Azerbaycan’daki insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden Barış ve Demokrasi Enstitüsü’nün (IPD) kurucusu olan ve bu yönde düzenlediği protestolar sebebiyle Temmuz ayında tutuklanan Leyla Yunus,Yeşiller ve Avrupa Serbest İttifakı tarafından aday gösterildi.

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl 10 Aralık tarihine yakın bir zamanda verilen insan hakları ödülü.

Sovyet bilim adamı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov’un adını taşıyan ödül 1988’de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

Sakharov Ödülü 1988 yılından bu yana insan hakları veya ifade özgürlüğü için mücadele eden kişi veya örgütlere verilen ödüle bundan önce Nelson Mandela (1988), Plaza de Mayo Anneleri (1992), Leyla Zana (1995), Beyaz Rusya Gazeteciler Topluluğu (2004), Malala Yusafzayi (2013) gibi kişi ve örgütler layık görülmüştü.

Kaynak : Agos, İMÇ

 

Yoruma kapalı