TRT Müdürü: Demirtaş’ın yayınını keseriz

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın TRT’nin yayınlarında kendisi ve Ekmeleddin İhsanoğlu’na az yer verildiğine ilişkin eleştirilerinin ardından yazılı bir açıklama yaparak cevap verdi. Şahin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanlığı yarışı toplumun tüm kesimlerinin dikkatle izlediği ve doğru haber alarak karar oluşturduğu bir süreçtir. Kendilerini yarışta daha şimdiden mağlup görenlerin, bizim üzerimizden mazeret üretme kurnazlığına başvurması milletimiz tarafından yakından izlenmektedir. Herkes kendi sorumluluğunu taşımalı, başka kişi ya da kurumlar üzerinden kendi başarısızlıklarına ucuz gerekçeler üretmekten vazgeçmelidir. Sayın Demirtaş’ın Aydın konuşması en hafif ifadeyle talihsizliktir. Bundan sonra TRT’yi hedef alan bu ağır ithamlar canlı yayınlarda devam ederse yayını keseceğiz.”

HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada ise TRT’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’a eşitsiz davranarak suç işlediği belirtilerek, Demirtaş’ın seçim kampanyasıyla ilgili TRT yayınları hakkındaki eleştirilerine dair açıklamalarda bulunarak kendisini savunan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in eşit yayın ilkesine uyulduğu yönündeki iddialarının geçersiz ve temelsiz olduğu vurgulandı. TRT Genel Müdürü’nün açıklamasında, Demirtaş’la ilgili canlı yayınların 11 Temmuz’dan itibaren verilmeye başlandığını belirterek, aslında eşit davranılmadığını bir nevi itiraf ettiğinin altı çizilen açıklamada, seçim takviminin 29 Haziran’da başladığı hatırlatıldı. TRT’nin yayınlarındaki ‘taraflılık’ şu veriler üzerinden ortaya konuldu:

“AKP’nin adayıyla ilgili kesintisiz canlı yayın yapan TRT, Sayın Demirtaş’la ilgili canlı yayınlarına ancak 11 Temmuz’da başlayarak yaklaşık iki hafta yayın ihlali yapmıştır.

TRT Genel Müdürü’nün açıklamasına göre; Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Selahattin Demirtaş’a yayınlarda toplam 224 dakika yer verilirken, seçim takviminin başladığı günden bu yana AKP adayının yayın süresi ise RTÜK kayıtlarına göre toplam 7 bin 200 dakikadır. Bizim bugüne kadarki yayınımız AKP adayının bir günlük yayınına eşittir. AKP adayına tanınan süre bizim 39 katımızdır. 24 Temmuz 2014 tarihli yayınlarda AKP adayına tanınan süre 19 haberde 106 dk. 6 saniyedir. Bunun 64 dakikası canlı yayındır. Sayın Demirtaş’a ise 4 haberde 19 dk. 9 saniye yer verilmiştir. Canlı yayın süremiz 15 dk. 30 saniyedir. AKP adayı için bizim 5.5 katımız oranında yayın süresi ayrılmıştır. Bütün bu verilerin de gösterdiği üzere, YSK’nın tüm uyarılarına ve 3 ihlal dosyası kapsamında uyarı cezası almasına karşın, TRT’nin adaylara yönelik eşitsiz ve ayrımcı tutumu devam etmektedir.”

 

trt ibrahim şahin

Yoruma kapalı