Yırca’ da özel güvenlikli zeytin ağacı katliamı

24

Manisa Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde, Kolin Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülere şirketin özel güvenlik görevlilerinin saldırdı ve köylüleri barakaya kapattığı ve ardından şirketin dozerlerinin alana girdiği ve 6 bin zeytin ağacının kesildiği öğrenildi

fft81_mf2553094

Yırca’da zeytin ağacı katliamı, gözaltı ve özel güvenlik… 

Soma ilçesine bağlı Yırca Köyü’nde 3. termik santral yapılmasına karşı mücadele eden köylülere, termik santral yapacak olan Kolin Şirketi’nin özel güvenlik birimlerinin köylülere saldırdığı ve çıkan arbedede bir kişinin başından yaralandığı bildirildi. Bölgenin etrafını tel örgülerle saran şirket yetkileri, alana dozerleri sokarak yaklaşık 6 bin ağacı kesti.

B10lmBEIgAA5_KL

Atçı: “Bu devlet bu sabah neredeydi?”
Yırca termik santral için yapılan saldırıdan sonra mahalle sakinleri ve çevreciler, santral yapılması düşünülen bölgeye giden yolu sabah trafiğe kapattı. Jandarma yolu açmaları için köylüleri uyardı. Ancak köylüler, jandarmayı dinlemedi. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da, köylüleri ikna etmek için olay yerine geldi. Köylüler Kaymakam Atçı’ya, “Bu devlet bu sabah neredeydi? Burada devlet yoktu. Santrali yapacak şirket, jandarmalara rağmen ağaçları kesti. Burada dedelerimizden kalan asırlık ağaçlar vardı. Bu ağaçların hepsi katledildi. Bir zeytin ağacı 20 yılda yetişiyor. Biz şimdi ne yapacağız?” diyen köylüler yapılan saldırıya isyan etti.

Namak: “sabah ağaç kesimi olamayacak, orta yolu bulacağız demişlerdi”

Köylülerin bekleyişi sürerken, akşam yaşanan arbedede kelepçelenip götürülen ve ağaçların kesilmesinden sonra serbest bırakılan Turgutlu Çevre Platformu üyesi avukat Hasan Namak, yaşadıklarını “Yırca’da köylülerden kiraladığım 6 dönüm kadar zeytinliğim var. Ağaçların kesilmemesi için bir süredir çadırda yatıp, nöbet tutuyorum. Akşam ziyaretime gelen misafirlerim vardı. Ancak, santrali yapacak şirketin özel güvenlik görevlileri içeri almadı. Bu nedenle çıkan tartışma, arbedeye dönüştü. Bunun üzerine kendimizi hep beraber yere atıp, bekledik. Etkisiz halde olmamıza rağmen özel güvenlikler, üzerimize saldırdı. Gecenin ilerleyen saatlerinde jandarma, ‘Şu an ağaç kesimi yok. Sabah kaymakam, savcı ve diğer yerel yöneticilerle görüşüp, orta yolu bulursunuz. Ancak, şimdi siz içeri girin, arkadaşlarınız dışarıda kalsın. Bu sorunda şimdilik böyle çözülsün’ dedi. Bunun üzerine çadıra gidip yattım. Ancak, bir süre sonra ne olduğunu anlayamadan, 10-15 kadar özel güvenlik müdahalesiyle karşılaşıp, karga tulumba uyku tulumum içinde beni götürdüler. Ardından iş makineleriyle arazilere girip, zeytin ağaçlarını katlettiler” diye anlattı. Ayrıca köyde gergin bekleyişin sürdüğü bildirildi.

Yoruma kapalı