Büyük birader izlemeye doyamıyor

Untitled-12-660x330

38 yıllık nüfus cüzdanlarına “sebepsiz” şekilde veda ediyoruz.

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak ‘Akıllı Kimlik Kartı’yla birlikte, 1976 yılından beri hayatımızda olan  nüfus cüzdanları geçerliliğini yitirecek. 3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılacak 1 GB’lik çipin de yer alacağı kimlik kartlarının halka maliyeti 18 lira olacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK’a hazırlattığı “Akıllı Kimlik Kartı” olarak da isimlendirilen yeni kimlik kartları, “kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren, kredi kartı boyutlarında bir kimlik” olarak tarifleniyor. Parmak, damar ve avuçiçi izi gibi tanımlayıcı özelliklerin bulunduğu, 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek akıllı kimlik kartları, 3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılmış olacak. Vize istemeyen ülkelere girişlerde pasaport yerine de geçecek olan polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar;  banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip de taşıyacaklar.

Yeni kimlik kartında neden veri depolama alanı bulunmakta? 

İleri ki süreçte kişinin, ev ve iş adresleri, iletişim bilgileri, sürücü ehliyet bilgilerinin de yüklenmesi hedeflenen yeni kimlik kartları ile ilgili özel hayatın ihlal edilebileceği tartışmalarını beraberinde getirdi. Yakın zamanda birçok kez “aileye haber verme”, “bilgilendirme” adı altında özellikle kadınların özel hayatının ihlali ve herhangi bir protestoya katılan öğrenci ve gençlerin ailelerine “uyarı aramaları” yapıldığı vakaların yaşandığını düşünürsek, takibi bu kadar kolay bir kart üzerinden yapılabilecek manipülasyonlar kafalarda oldukça fazla soru işareti bırakmaktadır. İktidar tarafından her gün daha fazla miktarda insanların yaşamlarına müdahale edilirken, tek bir kart üzerinden insanların tüm bilgilerinin takip edilebilmesinin insanlara “modern ve hayat kolaylaştırıcı” bir kart olarak sunulması önümüzdeki günlerde birçok tartışma yaratacak gibi durmaktadır.

Yeni kimliklerin halka bedeli yaklaşık 1 milyar iki yüz altmış milyon tl

Yeni kimlik kartının özel bir yararı görünmezken, özel hayatın ihlali tartışmalarını da açmasının yanı sıra, kimlik kartlarının halka maliyeti kişi başı 18 lira olacak. Bu da yakalaşık olarak halktan 1 milyar iki yüz altmış milyon lira(Eski haliyle bir katrilyon iki yüz altmış trilyon) toplamak demek oluyor. Kartların ömrünün 10 yıl olarak belirlenmiş olması sebebiyle insanlar özel bir yararını görmeyecekleri yeni kimliklere tekrar tekrar para ödemek zorunda bırakılacaklar.

 

Yoruma kapalı