Cumartesi Annelerinden Kobanê Çağrısı


Cumartesi Anneleri, 70 yaşında gözaltında kaybedilen Yusuf Nergiz’in akıbetini sordu. Bu haftaki eylemde Kobanê için dayanışma çağrısı yapıldı.

cu

Cumartesi Anneleri/Cumartesi İnsanları, Galatasaray Meydanı’ndaki 498. buluşmada gözaltında kaybedilişinin 17. yılında Yusuf Nergiz’in akıbetini sordu.

Eylemde, Kobanê halkının,  IŞİD üyelerince yok edilme tehdidi ile karşı karşıya olmasından derin endişe duyulduğu belirtildi.

“Kobanê bize halklar arasındaki kardeşliği perçinlemenin,  barış sürecine ivme kazandırmanın önünü açacak bir fırsat sağlamışken devleti yönetenler “orada olanların bizimle ne ilgisi var?” deme aymazlığını gösteriyor.

Kaygılıyız; Kobanê’de masumlar tecavüze, talana, köleleştirmeye,  öldürmeye şartlanmış barbar çetelerin saldırısı altındayken, hükümet dışarıda Esad rejimine karşı, içeride barış görüşmelerine karşı avantaj elde etme derdinde.”

Hükümetin Kobanê politikası ve Kobanê eylemlerine yönelik müdahaleleri eleştirilerek acilen Kobanê’ye insanlık koridoru açılması talep edildi.

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, geçtiğimiz hafta Kobanê sınırına gittiklerini belirterek dayanışma çağrısı yaptı: “Gidin sınıra o vahşeti gözünüzle görün. Sokağa çıkmak için bahane yaratıyorlar diyenlere, dünyada herkesin yaşam hakkkını savunacağız” dedi.

Avupa Vizcdani Ret Bürosu da eyleme katılarak dayanışma mesajı okudu.

70 yaşındaydı, bir daha gören olmadı

 

Bu hafta gözaltında kaybedilişinin 17. yılında Yusuf Nergiz’in akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını Sezamiz Horoz okudu:

“6 çocuk babası 70 yaşındaki Yusuf Nergiz, Diyarbakır Ofis semtinde ikamet ediyordu. Kulp ilçesi Narlıca (Tiyaks) köyünde bulunan arazilerini ekip biçmek için de köye gidip geliyordu.

30 Eylül 1997 tarihinde Yusuf Nergiz’in köydeki evi askerler tarafından basıldı. Gözaltına alınarak Kulp Merkez Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Burada sorgulanan Nergiz 3 Ekim’de serbest bırakıldı.

Serbest kalınca telefonla eşini arayarak olanları anlattı. Ardından Diyarbakır’daki evine gitmek üzere 21 AR 474 plakalı minibüse bindi. Eve gelmeyince ailesi onu aramaya başladı. Sahibe Nergiz eşiyle aynı minibüste olduğunu öğrendiği Alaaddin Şahin adlı korucuya ulaştı. Korucu Yusuf Nergiz’in yolda kimlik kontrolü için araçtan indirilerek Zeyrek Jandarma Karakolu’na götürüldüğünü söyledi.
Nergiz ailesi tüm mercilere başvurdu, tüm yasal girişimlerde bulundu ama Yusuf Nergiz’in gözaltına alındığı inkar edildi, kendisinden bir daha haber alınamadı.

Yusuf Nergiz’in akıbetinin karanlıkta bırakılmasına itiraz etmeye, Nergiz ailesinin hakikate ve adalete ulaşma hakkını desteklemeye devam edeceğiz.”

Bianet