Diş Hekimliği öğrencilerinden Newroz açıklaması

Untitled-1

Ülkenin dört bir yanında coşkuyla geçen Newroz kutlamalarının ardından İstanbul Diş Hekimleri Odası Öğrenci Kolu tarafından kin ve nefret söylemleri içeren bir açıklama yapıldı. Açıklamada barış, eşitlik ve kardeşlik talepleriyle alanları dolduran milyonlarca insana yönelik “Nevruz ateşi yerine kanlı ellerindeki molotofları yakanlar, tarih boyunca olduğu gibi asla amaçlarına ulaşamayıp vatanımız üzerindeki kirli emellerini gerçekleştiremeyeceklerdir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamayı sahiplenmeyen ve tepki gösteren İstanbul Diş Hekimliği Öğrencileri’nin (DHÖ) ve Tıp Öğrencileri Kolu’nun (TÖK) İstanbul Diş Hekimleri Odası yönetimi, Yerel Öğrenci Komisyonu ve tüm diş hekimliği öğrencilerine yönelik yazmış olduğu metin şu şekilde:

İDO (İSTANBUL DİŞ HEKİMLERİ ODASI) ÖĞRENCİ KOLUNUN IRKÇI NEWROZ KUTLAMASI(!) VE HAKARETLERİ ÜZERİNE AÇIKLAMA

Anadolu, Mezopotamya, Kafkas ve daha birçok halkın, baharın gelişinin habercisi, dayanışma, birliktelik, barış ve özgürlük taleplerinin en güzel biçimlerde dile getirildiği Newroz Bayramı yurdumuzun dört bir köşesinde de büyük bir coşkuyla kutlandı. Demirci Kawa’nın Dehak’ın zulmüne karşı isyanının tüm ezilen halkların bilinçlerinde hatırlandığı, mücadelelerinde yeniden vücut bulduğu bugün geleceğin Kawalarına umut ve azim aşıladı.

Böylesine anlamlı bir günde toplumun neredeyse tüm kesimi, kurumları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, vs. halkların kardeşliği ve eşitliği vurgusu yaparken, kalıcı bir barışa olan özlem herkesin isteğiyken İDO Öğrenci Kolu günün anlam ve önemini kavramaktan uzak, kutuplaştırıcı ve ırkçı bir açıklama yayınladı. Açıklamanın tam metni aşağıdadır:

”Nevruz; güzel kuşların ötüşü, mis kokulu çiçeklerin gün yüzüne çıkmasıdır. Nevruz; tabiatın cıvıl cıvıl elbiselerini giymesi, kara bulutların yerini kızıl güneşin almasıdır.

Nevruz; doğanın yeniden dirilişi, güzel günlerin habercisi ve de baharın ta kendisidir.. Nevruz; kin ve nefretin yerini barış, sevgi ve kardeşliğin aldığı, tüm insanlığın ve ülkemizin şu günlerde en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin öncüsüdür.

Fakat malesef böylesine bir güzelliği göremeyecek kadar gözlerini ve kalplerini kin ve nefret bürüyen grupların, bu güzel günde bile cennet vatanımızı bölmeye, insanlarımızın arasına düşmanlık ve nifak tohumları ekme girişimlerine üzüntüyle şahit oluyoruz ve de esefle kınıyoruz.Nevruz ateşi yerine kanlı ellerindeki molotofları yakanlar, tarih boyunca olduğu gibi asla amaçlarına ulaşamayıp vatanımız üzerindeki kirli emellerini gerçekleştiremeyeceklerdir.

İstanbul Dişhekimleri Odası Öğrenci Kolu olarak tüm Türk milletinin Nevruz Bayramı’nı kutlar, Ülkemize ve Dünya’ya barış, huzur ve mutluluklar getirmesini dileriz..”

Newroz’un tarihselliğinden bihaber, ”nifak tohumları” ekenleri kınamak bir yana aksi gibi toplumsal ayrışmayı derinleştiren bu üslup diş hekimliği öğrencilerini temsil ettiğini iddia eden bir yapının meşruiyetini sorgulamamıza sebep olmuştur.

Sosyal medya üzerinden yapılan bu açıklamadan rahatsız olan ve haklı olarak tepki gösteren diş hekimliği öğrencisi arkadaşlarımıza ise bazı temsilciler tarafından özel mesaj yoluyla türlü şekillerde hakaret edilmiştir.

Kendini demokrat atfeden ve yeri geldiğinde bunu hiç kimseye bırakmayan İDO Öğrenci Kolu’nu ve temsilcilerini yaptıkları talihsiz açıklama ve hakaretleri sebebiyle esefle kınıyoruz. Yapılan hatadan bir an önce dönmeleri ve temsilci olduğunu iddia eden kişilerin gerçekte neyi temsil ettiğini düşünmesi adına özeleştiri vereceklerini temenni ediyoruz. Ayrıca İstanbul Dişhekimleri Odası yönetiminin bu açıklamaya sessiz ve tepkisiz kalmasının açıklamayı onayladığı ve sorun görmediği anlamına geldiğini de kendilerine hatırlatmak zorunluluğu hissetmekteyiz.

Fakültelerimizde, kampüslerimizde temsilcilik adı altında bu şekilde alınacak tutumlara ve yapılacak açıklamalara göz yummayacağımızı, her türlü platformda teşhir mekanizmalarını işleteceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Newroz!

Biji biratiya gelan, Newroz piroz be!

İstanbul TÖK-DHÖ

Yoruma kapalı