HDP Batı’da oyunu yükseltti

siyasihaberfonsuzCumhurbaşkanlığı seçimlerinde 9,8 oy alan HDP adayı Selahattin Demirtaş seçim boyunca kullandığı dil ve öne çıkarttığı siyasetle Batı’da HDP etkisini önemli ölçüde arttırdı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 2 milyon 895 bin oyla yüzde 6,7 oy alan HDP (BDP Dahil), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 milyon 960 bin oyla yüzde 9,8 oranını yakaladı.

Alınan 1 milyonu geçkin fazla oy incelendiğinde, HDP’nin Batı’daki desteğini önemli ölçüde arttırdığı göze çarpıyor. Karadeniz’de, Trakya’da, Ege’de, Marmara’da ve Çukurova-Akdeniz’de her ilde alınan oylar arttırılırken daha önce hiç oy alınamayan ilerde de Demirtaş’a destek çıktı. Devlet destekli faşistlerin standına saldırdığı Necmettin Öğretmen’in Rize’sinde Demirtaş’a 2137 oy çıkarken Karadeniz yerel seçimlerde aldığı 11 bin oyu 70 bine yükseltmeyi başardı.

Üç büyük şehir, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki oy artışı toplamda 500 bine yaklaşıyor. Bursa, Antalya, Tekirdağ, Hatay, Tokat, Çanakkale, Eskişehir, Edirne oylarını ikiye ve fazlasına katlamış durumda. İşte il il yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oy karşılaştırması:

CB_karsialastirma

Yoruma kapalı